Importância do Í­ndice glicêmico e suas aplicações clí­nicas

  • Angela Andréia França Gravena Nutricionista Especialista em Nutrição e Metabolismo na Prática Clí­nica; Universidade Estadual de Londrina (UEL) e docente do Centro Universitário de Maringá - CESUMAR
  • Isaias Dichi Professor adjunto; Departamento de Pós Graduação em Ciências da Saúde; Universidade Estadual de Londrina (UEL)
Palavras-chave: Índice glicêmico, Diabetes melito, Obesidade, Dislipidemias

Resumo

O diabetes melito, as dislipidemias e a obesidade têm se destacado como doenças com grande prevalência, e, portanto, de extrema relevância nos últimos tempos, sendo causas de grande mortalidade. Estas doenças compartilham da mesma terapia inicial para o controle adequado do paciente, ou seja, a terapia nutricional. O presente estudo visa apresentar a importância de se adotar o critério de índice glicêmico na dieta destes pacientes. Dietas com baixo teor de gordura e alto conteúdo de fibras e carboidratos complexos tem sido recomendado, no entanto, alguns carboidratos podem ser nocivos, pois elevam rapidamente a glicemia pós prandial, gerando desequilíbrio metabólico. Por esse motivo, o índice glicêmico vem sendo estudado, pois classifica os carboidratos de acordo com a resposta fisiológica e revela que alimentos com baixo índice glicêmico produzem melhor controle da glicose. Assim, a utilização do índice glicêmico indica benefícios tanto preventivos como no tratamento destas doenças.

Referências

- Ball, S.; Keller, K.; Moyer-Mileur, L.; Ding, Y.; Donaldson, D.; Jackson, D. Prolongation of satiety after low versus moderately high glycemic index meals in obese adolescents. Pediatrics. Vol. 111. Num. 3. 2003. p. 488-494.

- Behall, K.M.; Hallfraisch, J. Plasma glucose and insulin reduction after consumption of breads varying in amylase content. Eur J Clin Nutr. Vol. 56. 2002. p .913-920.

- Bessesen, D.H. The role of carbohydrates in insulin resistance. J Nutr. Vol. 3(Suppl). 2001. p. 2782-2786.

- Brand-Miller, J.; Hayne, S.; Petocz, P.; Colagiuri, S. Low-glycemic index diets in the management of diabetes. Diabetes Care. Vol. 26. Num. 8. 2003. p. 2261-2267.

- Brand-Miller, J.; Holt, S.H.A.; Pawlak, D.B.; Micmillan, J. Glycemic index and obesity. Am J Clin Nutr. Vol. 76(Suppl). 2002. p. 281-285.

- Brasil. Ministério da saúde. Cadernos de atenção Básica: Hipertensão Arterial sistêmica – HAS e Diabetes mellitus – DM. Protocolo. Brasil: 2001.

- Buyken, A.; Toeller, M.; Heitkamp, G.; Karamanos, B.; Rottiers, R.; Muggeo, M. Glycemix index in the diet of European outpatients with type 1 diabetes: relations to glycated haemoglobin and serum lipids. Am J Clin Nutr. Vol. 73. Num. 3. 2001. p. 574-581.

- Connor, H. The implementation of nutritional advice for people with diabetes. Diabetes UK. Diabetic Medicine. Vol. 20. 2003. p. 786-807.

- Costa, R.S.; Silva, C.C. Doenças cardiovasculares. In: Cuppari L. Nutrição: nutrição clínica no adulto. ed. São Paulo, Manole; 2002. p. 263-88.

- Daly, M. Sugars, insulin sensitivity, and the postprandial state. Am J Clin Nutr. Vol. 78(Suppl). 2003. p. 865-872.

- Flier, J.S. Diabetes, the missing link with obesity? Nature. Num. 409. 2001. p. 292-93.

- Food and Agriculture Organization (1998), Carbohydrates in human nutrition. Report of an FAO/WHO Expert Consultation on Carbohydrates. April 14-18. Rome, Italy. Rome:FAO.

- Ford, E.S.; Liu, S. Glycemic index and serum high-density lipoprotein colesterol concentration among us adults. Arch Intern Med. Vol. 161. Num. 4. 2001. p. 572-576.

- Foster-Powell, K.; Brand-Miller, J.C. International table of glycemic index. Am J Clin Nutr. Vol. 62(Suppl). 1995. p. 971-893.

- Foster-Powell, K.; Holt, S.H.A.; Brand-Miller, J.C. International table of glycemic index and glycemic load values: 2002. Am J Clin Nutr. Vol. 76. 2002. p. 55-56.

- Franz, M. American Diabetes Association (ADA) Evidence-based Nutrition Principles and Recommendations for the Treatment and Prevention of Diabetes and Related Complications. Diabetes Care. Vol. 25. 2003.

- Gilbertson, H.R.; Brand-Miller, J.C.; Thorburn, A.W.; Evans, S.; Chondros, P.; Werther, G. The effects of flexible low glycemic index dietary advice versus measured carboydrate exchange diets of glycemic control in children with type 1 diabetes. Diabetes Care. 2001; Vol. 24. 2001. p. 1137-1143.

- Gordon, T.; Castelli, W.P.; Hjortland, M.C.; Kannel, W.B.; Dawber, T.R. High density lipoprotein as a protective factor against coronary heart disease: the Framingham Study. Am J Med. Vol. 62. 1977. p. 707-714.

- Gray, J. Carboydrates: Nutritional and Health Apects. ILSI Europe Consice Monograph Series, 2003.

- Gross, L.S.; Ford, L.L.E.S.; Liu, S. Increased consumption of refined carboydrates and the epidemic of type 2 diabetes in the United States: an ecologic assessment. Am J Clin Nutr. Vol. 79. 2004. p. 774-779.

- Jenkins, A.L.; Jenkins, D.J.; Zdravlovic, U.; Wursch, P.; Vuksan, V. Depression of the glycemic index by high levels of beta-glucan fiber in two functional foods tested in type 2 diabetes. Eur J Clin Nutr. Vol. 56. Num. 7. 2002. p. 622-628.

- Jenkins, D.J.; Wolever, T.M.; Taylor, R.H.; Barker, H.M.; Fielden, H.; Baldwin, J.M.; e colaboradores. Glycaemic index of foods: a physiological basis for carbohydrate exchange. Am J Clin Nutr. Vol. 34. 1981. p. 362-366.

- Jenkins, D.J.; Wolever, T.M.; Buckley, G.; Lam, K.Y.; Giudici, S.; Kalmusky, J.; e colaboradores. Low-glycemic-index starchy foods in the diabetic diet. Am J Clin Nutr. Vol. 48. 1988. p. 248:254.

- King, H.; Aubert, R.E.; Herman, W.H. Global burden of diabetes, 1995 – 2025. Diabetes Care. Vol. 21. Num. 14. 1998.

- La Rosa, J.C.; Grundy, S.M.; Waters, D.D.; Shear, C.; Barter, P.; Fruchart, J.C.; e colaboradores. Treating to New Targets (TNT) Investigators. Intensive lipid lowering with atorvastatin in patients with stable coronary disease. N Engl J Med. Num. 352. 2005. p. 1425-1435.

- Leeds, A.R. Glycemic index and heart disease. Am J Clin Nutr. Vol. 76(Suppl). 2002. p. 286-289.

- Leite, J.I.A.; Oliveira, D.R.; Peluzio, M.C.G. Dislipidemias. In: Neto, FT. Nutrição clínica. São Paulo, Guanabara-Koogan; 2003. p.196-211.

- Liu, S.; Willett, W. Dietary glycemic load and atherothrombotic risk. Curr Atheroscler Rep. Vol. 4. Num. 6. 2002. p. 454-461.

- Ludwig, D.S. Dietary Glycemic index and obesity. J Nutr. Num. 130(Suppl.2). 2000. p. 280-283.

- Ludwig, D.S.; Eckel, R.H. The glycemic index at 20 y. Am J Clin Nutr. Num. 76(Suppl). 2002. p. 61-67.

- Mokdad, A.H.; Bowman, B.A.; Ford, E.S.; Vinicor, F.; Marks, J.S.; Koplan, J.P. The continuing epidemics of obesity and diabetes in the United States. JAMA. Vol. 286. Num. 10. 2001. p. 1195-1200.

- Oliveira, C.L.; Mello, M.T.; Cintra, I.P.; Fisberg, M. Obesidade e síndrome metabólica na infância e adolescência. Rev Nutri. Vol. 17. Num. 2. 2004. p. 237-245.

- Ostman, E.M.; Liljeberg, E.H.G.M.; Bjork, I.M.E. Inconsistency between glycemic and insulinemic responses to regular and fermented milk products. Am J Clin Nutr. Num. 74. 2001. p. 96-100.

- Pereira, M.A.; Pins, J.J. Fibra alimentar e doença cardiovascular: avanços experimentais e epidemiológicos. Curr Atheroscler Rep Brasil. Num. 1. 2001. p. 37-46.

- Pi-Sunyer, F.X. Glycemic index and disease. Am J Clin Nutr. Num. 76(Suppl). 2002. p. 290-298.

- Roberts, S.B. High-glycemic index foods, hunger, and obesity: Is there a connection? Rev Nutr. Vol. 58. Num. 6. 2000. p. 163-169.

- Romero, L.G.; Charro, A.L.; Calle-Pascual, A.A.L. Índice glucémico y tratamiento nutricional de las personas com diabetes mellitus. Endocrinol Nutr. Vol. 49. Num. 7. 2002. p. 232-239.

- Salmeron, J.; Ascherio, A.; Rimm, E.B.; Colditz, G.A.; Spiegelman, D.; Jenkins, D.J. Dietary fiber, glycemic load, and risk of NIDDM in men. Diabetes Care. Num. 20. 1997. p. 545-550.

- Salmeron, J.; Manson, J.E.; Stampfer, M.J.; Colditz, G.A.; Wing, A.L.; Willett, W.C. Dietary fiber, glycemic load, and risk of non-insulin-dependent diabetes mellitus in women. JAMA. Num. 277. 1997. p. 472-477.

- Santos, R.D.; Spósito, A.C.; Maranhão, R.C. Lipidemia pós-prandial e risco de doença coronária. Aterosclerosis. Num. 12. 2001. p. 13-18.

- Saris, W.M. Sugars, energy metabolism, and body weight control. Am J Clin Nutr. Num. 78. 2003. p. 850-857.

- Schenk, S.; Davidson, C.J.; Zderic, T.W.; Byerley, L.O.; Coyle, E.F. Different glycemic indexes of breakfast cereals are not due to glucose entry into blood but to glucose removal by tissue. Am J Clin Nutr. Num. 78. 2003. p. 742-748.

- Schulze, M.B.; Manson, J.E.; Ludwig, D.S.; Colditz, G.A.; Stampfer, M.J.; Willett, W.C. Sugar-sweetened beverages, weight gain, and incidence of type 2 diabetes in young and middle-aged women. JAMA. Num. 292. 2004. p. 927-934.

- Silva, R.A.; Kanaan, S.; Silva, L.E.; Peralta, R.H.S. Estudo do perfil lipídico em crianças e jovens do ambulatório pediátrico do Hospital Universitário Antônio Pedro associado ao risco de dislipidemias. J Bras Patol Med Lab. Vol. 43. Num. 2. 2007. p. 95-101.

- Spieth, L.; Harnish, J.; Lenders, C.; Raezer, L.; Pereira, M.; Jan, H. A low-glycemic index diet in the treatment of pediatric obesity. Arch Pediatr Adolesc Med. Vol. 154. Num. 9. 2000. p. 947-951.

- Stamler, J. Epidemic obesity in the United States. Arch Intern Med. Num. 153. 1993. p. 1040-1044.

- Traver, P.S. The clinical utility of glycemic index in the treatment of typo 2 diabetes. Nutrition in Clinical Pratice. Num. 16. 2001. p. 330-334.

- University of Sidney, GI web site, 2003.

- Willet, W.; Manson, J.; Liu, S. Glycemic index, glycemic load, and risk of type 2 diabetes. Am J Clin Nutr. Num. 76(Suppl) 2002. p. 274-280.

- Willet, W.C.; Stampfer M.J. Rebuilding the food pyramid. Sci Am. Vol. 288. Num. 1. 2003. p. 64-71.

- Wolever, T.M.S. Effect of blood sampling schedule and method of calculating the area under the curve of validity and precision of glycaemic index values. British J Nutr. Num. 9. 2004. p. 295-300.

- Wolever T.M.S. The glycemic index. World Revi Nutr Diet. Num. 62. 1990. p. 120-85.

- World Health Organization. Diabetes Mellitus Fact Sheet 138. http://www.who. int/mediacentre/factsheets/fs138/en/print.html, 2005.

- World Health Organization. Report of a Joint FAO/WHO Expert Consultation: diet, nutrition and prevention of chronic diseases. Geneva 2003; 916:1-333.

Publicado
2012-01-29
Como Citar
Gravena, A. A. F., & Dichi, I. (2012). Importância do Í­ndice glicêmico e suas aplicações clí­nicas. Revista Brasileira De Obesidade, Nutrição E Emagrecimento, 3(15). Obtido de https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/148
Secção
Artigos Cientí­ficos - Original