Effects of physical activity practice and nutritional accompanying for adults: a case-control study

  • Crislaine Panatto Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNIOESTE), Guarapuava-PR, Brasil
  • Adriana Masiero Kühl Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNIOESTE), Guarapuava-PR, Brasil
  • Daniele Gonçalves Vieira Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNIOESTE), Guarapuava-PR, Brasil
  • Gabriela Datsch Bennemann Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNIOESTE), Guarapuava-PR, Brasil
  • Angelica Rocha de Freitas Melhem Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNIOESTE), Guarapuava-PR, Brasil
  • Marcos Roberto Queiroga Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNIOESTE), Guarapuava-PR, Brasil
  • Mayla Fernanda de Moura Carvalhaes Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO), Brasil.
Keywords: Anthropometry, Food consumption, Health

Abstract

Currently in Brazil, there has been a decrease in malnutrition rates and an increase in the prevalence of chronic non-communicable diseases (DCNT). This is due to changes in the food pattern of the population, which is characterized by a higher consumption of foods that are rich in sugars and fats, and a decrease in physical exercise. The objective of this research was to compare the anthropometric and dietary results of adults practicing physical exercise, in the initial and final period of nutritional monitoring. This is a prospective intervention study, which was conducted with adult individuals of both sexes, who were separated into a case group (those who performed nutritional monitoring plus physical activity) and control group (those who performed physical activity). Anthropometric and dietary data were evaluated in the initial period and after two months of intervention. A total of 10 individuals participated, being 70% female with a mean age of 36.4 ± 14.64 years for the case group and 33 ± 11.34 years for the control group. The case group presented different and significant values for CC, CC, GET, and increased food intake after the intervention period. The control group presented difference only in the GET increase (p <0.01). It was concluded that nutritional follow-up together with the physical activity program promoted improvement in some anthropometric variables and food intake of participants.

Author Biography

Crislaine Panatto, Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNIOESTE), Guarapuava-PR, Brasil

Departamento de nutrição

ÁREA DA SAÚDE

References

-Alvarez T.S.; Zanella M.T. Impacto de dois programas de educação nutricional sobre o risco cardiovascular em pacientes hipertensos e com excesso de peso. Revista de Nutrição. Campinas. Vol. 22. Num. 1. 2009. p.71-79.

-American College of Sports Medicine. ACSM's Guidelines for Graded Exercise Testing and Prescription. ed 7ª. Philadelphia. Lippincott Williams & Wilkins. 2006.

-Barbosa, G.A.; Benincá, S.C.; Mendes, C.M.; Mazur, C.E. A intervenção e acompanhamento nutricional fazem a diferença? Associação entre praticantes de atividade física. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 9. Num. 54. 1997. p. 525-533. 2015. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/576>

-Brasil. Ministério da Saúde. Secretária de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Orientações para a coleta e análise de dados antropométricos de saúde: Norma Técnica do Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional -SISVAN. Brasília. 2011.

-Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Obesidade / Ministério da Saúde, Secretaria de Atenção à Saúde, Departamento de Atenção Básica. Brasília. Ministério da Saúde. 2006.

-Ciolac, E.G.; Guimarães, G.V. Exercício físico e síndrome metabólica. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. São Paulo. Vol. 10. Num. 4. 2004.

-Duarte, A.C. Síndrome metabólica: semiologia, bioquímica e prescrição nutricional. Rio de Janeiro: Axcel Books do Brasil, 2005.

-Duran, A.C.F.L.; Latorre, M.R.D.O.; Florindo, A.A.; Jaime, P.C. Correlação entre consumo alimentar e nível de atividade física habitual de praticantes de exercícios físicos em academia. Revista Brasileira Ciência e Movimento. Vol. 12. Num. 3. 2004. p. 15-19.

-Fernandez, A.C.; Mello, M.T.; Tufik, S.; Castro, P.M.; Fisberg, M. Influência do treinamento aeróbio e anaeróbio na massa de gordura corporal de adolescentes obesos. Revista Brasileira de Medicina e Esporte. Vol. 10. Num. 3. 2004. p. 152-158.

-Guarda, F. R. B. Frequência de Prática e Percepção da Intensidade das Atividades Físicas mais frequentes em adultos. Fundação de Educação Superior de Olinda. Revista Pan-Amozônica de Saúde. Vol.1. Num 3. 2010.

-Gomes, A.A.; Pereira, R.A.; Yokoo, E.M. Caracterização do consumo alimentar de adultos por meio de questionário simplificado: contribuição para os adultos de vigilância alimentar e nutricional. Caderno de Saúde Coletiva. Vol. 23. Num. 4. 2015.

-Goersch, C.M.; Lamboglia, F.; Franchi, K.M.B.; Batista, L.G.; Maia, D.S.S. Prática da atividade física como facilitadora da promoção de saúde: relato de experiência exitosa do pró-saúde e pet-saúde da unifor. Revista Brasileira de promoção a Saúde. Vol. 25. Num. 4. 2012. p. 521-526.

-Hauser, C.; Benetti, M.; Rebelo, F.V.P. Estratégias para o Emagrecimento. Revista Brasileira de Cine antropometria & Desempenho Humano. Vol. 6. Num. 1. 2004. p. 73-81.

-Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fattyacids, cholesterol, protein and aminoacids. Washington, DC: National Academies Press, 2002/2005.

-Jaime, P. C.; Monteiro, C. A. Consumo de frutas e hortaliças na população adulta brasileira, 2003. Caderno de Saúde Pública. Vol. 21. 2005. p. 19-24.

-Machado, C.H.; Carmo, A.S.; Horta, P.M.; Lopes, A.C.S.; Santos, L. C. Efetividade de uma intervenção nutricional associada à prática de atividade física. Cad. Saúde Colet., 2013. Vol. 21. Num. 2. p. 148-153.

-Martins, F.R.; Santos, J.A.R. Atividade física de lazer, alimentação e composição corporal. Rev. Bras. Educ. Fís. Esp. São Paulo. Vol. 18. Num. 2. 2004. p. 159-67.

-Montenegro, L. P. Musculação: aspectos positivos para o emagrecimento. Revista Brasileira de Prescrição de Exercício Físico. São Paulo. Vol. 8. Num. 43. 2014. p. 100-105. Disponível em: <http://www.rbpfex.com.br/index.php/rbpfex/article/view/588>

-Philippi, S. T. Alimentação saudável e o redesenho da pirâmide dos alimentos: fundamentos básicos da nutrição. Manole. São Paulo. 2014.

-Silva, T.A.P.; Quintão, D.F. Estratégias de educação nutricional nos grupos do projeto “de bem com a balança” de 4 unidades básicas de saúde do município de Muriaé-MG. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. São Paulo. Vol. 9. Num. 53. 2015. p.188-198. Disponível em: <http://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/392>

-Sousa, T.M.; Rodrigues, A.M.S.; Campos, B.D.L.F.; Couto, A.C.P.; Oliveira, D.R. Adesão de servidores públicos a programa de qualidade de vida e intervenção nutricional. O mundo da saúde. São Paulo. Vol. 39. Num. 1. 2015. p. 92-101.

-Simon, M.I.S.S.; Forte, G.C.; Carvalho, A.P.; Krampe, S.F.; Marcon, E.R.; Winter, J.J. Intervenção nutricional em grupo de funcionários com sobrepeso ou obesidade praticantes de atividade física: um ensaio clínico randomizado. Revista HCPA. Vol. 32. Num. 4. 2012. p. 406-411.

-Toledo, M.T.T.; Abreu, M.N.; Lopes, A.C.S. Adesão a modos saudáveis de vida mediante aconselhamento por profissionais de saúde. Revista Saúde Pública. Vol. 47. Num 3. 2013. p. 540-548.

-Teixeira, P.D.S.; Reis, B.Z.; Vieira, D.A.S.; Costa, D.; Costa, J.O.; Raposo, O.F.F.; Wastha, E.R.S.A.; Netto, R.S.M. Intervenção nutricional educativa como ferramenta eficaz para mudança de hábitos alimentares e peso corporal entre praticantes de atividade física. Ciência e Saúde Coletiva. Vol. 18. Num. 2. 2013.

-Varela, A.L.; Quintans, C.C.; Tranqueira, A.P.M.; Gasparotto, R.; Isaac, I.A.S.; Estrela, R.A.M.; Costa, F.M.C.B. Adriana, A.M.S.C. Programa de emagrecimento para mulheres obesas envolvendo variáveis nutricionais, psicológicas e exercício físico. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. São Paulo. Vol. 1. Num 6. 2007. p. 12-27. Disponível em: <http://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/54>

-World Health Organization. Obesity: preventing and managing the global epidemic. Geneva: World Health Organization. 1998.

-World Health Organization. Global recommendations on physical activity for health. Genebra: WHO. 2010.

Published
2019-02-17
How to Cite
Panatto, C., Kühl, A. M., Vieira, D. G., Bennemann, G. D., Melhem, A. R. de F., Queiroga, M. R., & Carvalhaes, M. F. de M. (2019). Effects of physical activity practice and nutritional accompanying for adults: a case-control study. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 13(78), 329-336. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/953
Section
Scientific Articles - Original

Most read articles by the same author(s)