Prevalence of excess weight and its relation to lunchtime eating habits for male and female full-time student adolescents at a technical school located in the southern area of the city of São Paulo-SP.

  • Andressa Cássia Santos Faria Programa de Pós Graduação Lato Sensu em Obesidade e Emagrecimento da Universidade Gama Filho - UGF. Graduada em Educação Fí­sica pela Universidade Mogi das Cruzes - UMC
  • Eliana Moura Brasil Salgado Programa de Pós Graduação Lato Sensu em Obesidade e Emagrecimento da Universidade Gama Filho - UGF. Graduada em Nutrição pela Universidade Mogi das Cruzes - UMC
  • Vera Silvia Monduzzi Murano Programa de Pós Graduação Lato Sensu em Obesidade e Emagrecimento da Universidade Gama Filho - UGF. Graduada em Nutrição pelo Centro Universitário São Camilo
  • Rafaela Liberali Programa de Pós Graduação Lato Sensu em Obesidade e Emagrecimento da Universidade Gama Filho - UGF
  • Francisco Navarro Programa de Pós Graduação Lato Sensu em Obesidade e Emagrecimento da Universidade Gama Filho - UGF
Keywords: Adolescence, Eating habits, School, Overweight, Obesity

Abstract

The present study aims to verify the prevalence of excess weight and its relation to lunchtime eating habits for male and female full-time student adolescents at ETEC, a technical school located in the southern area of the city of São Paulo- SP. The number of subjects in the study, seventy, was selected in order to conform to previously established criteria. Weight and height data were obtained by an anthropometric evaluation and used in the calculation of body mass. The data on eating habits at lunchtime were obtained by questionnaire. The results show 21.4% of subjects with excess weight, with 20% overweight and 1.4%, predominantly males, being obese. Regarding eating habits, 68,6% of the sampling that was classified as underweight, overweight, or those otherwise within the normal weight (eutrophic) selected inadequately nutritious food. Based on the data, the resulting index of overweight subjects is even more worrisome when associated with inadequate choice of food by most of the adolescents. Eutrophic subjects who made the same poor choices present reason for concern since they might become overweight in the future. The study reinforces the necessity of school-based preventative strategies to promote habit change, with the goal of improving the health of these future adults.

References

- Almeida, Eliana C. Hábito do consumo do café da manhã por adolescentes estudantes de escolas publicas e privadas, localizadas na região central da cidade de Cotia-São Paulo. Tese (Mestrado). Universidade Federal de São Paulo – Escola Paulista de medicina, São Paulo, 2005.

- Andrade, R.G.; Pereira, R.A.; Sichieri, R. Consumo alimentar de adolescentes com e sem sobrepeso do município do Rio de Janeiro.Cad. Saúde Pública. Rio de Janeiro, RJ, v. 19, n. 5, p. 1485-1495, 2003.

- Anjos, L.A.; e colaboradores. Distribuição dos valores do índice de massa corporal da população brasileira até 25 anos. Revista Panamericana de Salud Pública. Washington, v. 3, n. 3, p. 164-173, 1998.

- Block e colaboradores. A data- based approach to diet questionnaire design and testing. American Journal of Epidemiology, v. 124, n. 3, p. 453- 469, 1986.

- Carvalho, C.M.R.G.; e colaboradores. Consumo alimentar de adolescentes matriculados em um colégio particular de Teresina, Piauí, Brasil. Revista de Nutrição. Campinas, v. 14, n. 2, p. 85-9, 2001.

- Cavadini, C. Hábitos alimentares durante a adolescência: contribuição dos lanches. In: A alimentação da idade pré-escolar até a adolescência. São Paulo, Nestlé, p. 14-6, 1995.

- Fisberg, M. Obesidade na infância e adolescência. São Paulo, Fundação BYK, 1995, 157 p.

- Garcia G.C.B.; Gambardella, A.M.D.; Frutuoso, M.F.P. Estado nutricional e consumo alimentar de adolescentes de um centro de juventude da cidade de São Paulo. Revista de Nutrição. Campinas, v. 16, n. 1, Jan./Mar, 2003.

- Gambardella, A.M.D.; Frutuoso, M.F.P.; Ferreira, C.F. Prática alimentar de adolescentes. Revista de Nutrição. Campinas, v. 12, n. 2, p. 55-63, 1999.

- Gatti, Raquel Rosalva. .Prevalência do excesso de peso em adolescentes de escolas públicas e privadas da cidade de Guarapuava- PR .2005. 84 p. Tese de mestrado – Pós-graduação em enfermagem em Saúde Pública, Universidade de São Paulo, Ribeirão Preto, 2005.

- Magalhães, V.C.; e colaboradores. Prevalência e fatores associados a sobrepeso e obesidade em adolescentes de 15 a 19 anos das regiões nordeste e sudeste do Brasil de 1996 - 1997. Cad Saúde Pública., Rio de Janeiro, v. 19, suppl 1, p. 129-39, 2003.

- Must, A.; Dallal, G.E.; Dietz, W.H. Reference data for obesity: 85 th and 95 th percentiles of body mass index. American Journal of Clinical Nutrition, v. 53, p. 839-846, 1991.

- Priore, S.E. Composição corporal e hábitos alimentares de adolescentes: uma contribuição à interpretação de indicadores do estado nutricional. Tese (Doutorado). Universidade Federal de São Paulo – Escola Paulista de medicina, São Paulo, 1998.

- Ramos M.; Stein L.M. Desenvolvimento do comportamento alimentar infantil. Jornal de Pediatria. Rio de Janeiro, v. 76, n. 8, p. 229-37, 2000.

- Salles, L.M.F. Adolescência, escola e cotidiano: contradições entre o genérico e o particular. Piracicaba, UNIMEP, 1998, 173p.

- Santos, G.V.B. Desnutrição e obesidade em pré-escolares da rede Municipal de Ensino de Ribeirão Preto.1997.151 p. Dissertação (Mestrado). Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto- Universidade de São Paulo, Ribeirão Preto, 2003.

- Silva, E.L.; Menezes, E.M. Metodologia da pesquisa e elaboração de dissertação. 3ª ed. Florianópolis, Laboratório de ensino a distancia da UFSC, 2001, 21 p.

- Vitolo, Márcia R. Nutrição: da gestação à adolescência . Rio de Janeiro, Reichmann & Affonso Editores, 2003, 322 p.

- WHO (World Health Organization).Diet, nutrition and prevention of chronic diseases: reporto of a WHO study group. WHO Technical Report Series. Geneva, n. 797, p. 1-203, 1990.

Published
2012-01-15
How to Cite
Faria, A. C. S., Salgado, E. M. B., Murano, V. S. M., Liberali, R., & Navarro, F. (2012). Prevalence of excess weight and its relation to lunchtime eating habits for male and female full-time student adolescents at a technical school located in the southern area of the city of São Paulo-SP . Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 2(9). Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/87
Section
Scientific Articles - Original

Most read articles by the same author(s)