School Health Promotion: strategy for the control of overweight children
Abstract
In Brazil, research carried out in the last decades has demonstrated an increase in overweight in the juvenile group. This profile requires the adoption of health promotion initiatives in the school environment through multifocal and intersectoral actions. In this direction, the objective of this study was to evaluate the effect of an intervention program on the overweight of schoolchildren of a public educational institution in the State of Minas Gerais. 44 children of school age were selected. Overweight children were selected based on the BMI parameter proposed by the Brazilian Ministry of Health. The intervention was carried out at the school during the eight-week period and involved: food and nutrition education (EAN) workshops. The results show that the intervention was successful with increasing consumption of more nutritious foods such as fruits. And still, the decrease of some ultra processed, such as: artificial juices, soft drinks and industrialized cakes. It was concluded that the intervention was effective in controlling the overweight of schoolchildren through the change in food consumption. In this way, the implementation of actions of this nature should be encouraged at the local level.
References
-Anjos, L.A.; Castro, I.R.R.; Engstrom, E.M.; Azevedo, A.M.F. Crescimento e estado nutricional em amostra probabilística de escolares no Município do Rio de Janeiro. Cad. Saúde Pública. Vol. 19. Suppl. 1.2003. p. 171-179.
-Anzolin, C.; Ouriques, C.M.; Hofelmann, D.A.; Mezadri, T. Intervenções nutricionais em escolares. Revista Brasileira em Promoção da Saúde. Fortaleza. Vol. 23. Num. 4. 2010. p. 297-306.
-Araújo, A.L.; Ferreira, V.A.; Neumann, D.; Miranda, L.S.; Pires, I.S.C. O impacto da educação alimentar e nutricional na prevenção do excesso de peso em escolares: uma revisão bibliográfica. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. São Paulo. Vol. 11. Num. 62. 2017. p. 94-100. Disponível em: <http://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/494>
-Barros, M.D.P. Prevalência de fatores de risco da doença cardiovascular em estudantes de uma cidade do Vale do Jequitinhonha. Dissertação de Mestrado Profissionalizante em Ensino em Saúde. Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri, Diamantina, 2014.
-Brasil. Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome. Marco de Referência de Educação Alimentar e Nutricional para as Políticas Públicas. Brasília: Secretaria De segurança Alimentar e Nutricional. 2012.
-Brasil. Ministério da Saúde. Guia alimentar para a População Brasileira. 2ªedição. Brasília: Ministério da Saúde. 2014.
-Brasil. Ministério da Saúde. Secretária de Atenção à Saúde; Departamento de Atenção Básica. Orientações para a coleta e análise de dados antropométricos de saúde: Norma Técnica do Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional-SISVAN. Brasília. 2011.
-Câmara Interministerial de Segurança Alimentar e Nutricional-CAISAN. Estratégia Intersetorial de Prevenção e Controle da Obesidade: recomendações para estados e municípios. Brasília. 2014.
-Carvalho, L.M.; Santos, M.M.; Silva, J.M.N. Conhecimentos e preferências alimentares de escolares submetidos a um programa de educação nutricional. Revista Simbio-Logias. Vol. 6. Num. 9. 2013. p. 1-20.
-Castro, I.R.R. Obesidade: urge fazer avançar as políticas públicas para sua prevenção e controle. Cadernos de Saúde Pública. Rio de Janeiro. Vol. 33. Num. 7. 2017.
-Domene, S.M.A. Avaliação do Consumo Alimentar. IN: Taddei JA (org). Nutrição em Saúde Pública. Rio de Janeiro. Editora Rubio. 2011.
-Fernandes, P.S.; Bernardo, C.O.; Campos, R.M.M.B.; Vasconcelos, F.A.G. Evaluation of the effect of nutritional education on the prevalence of overweight / obesity and on the food consumption of elementary school students.Jornal de Pediatria. Rio de Janeiro. Vol. 85. Num. 4. 2009. p. 315-321.
-Fisberg, R.M.; Marchioni, D.M.L.; Colucci, A.C.A. Avaliação do consumo alimentar e da ingestão de nutrientes na prática clínica. Arquivos Brasileiros de Endocrinologia e Metabologia. Vol. 53. Num. 5. 2009. p. 617-624.
-Gabriel, C.G.; Santos, M.V.; Vasconcelos, F. A. G. Avaliação de um programa para a promoção de hábitos alimentares saudáveis em escolares de Florianópolis, Santa Catarina, Brasil. Revista Brasileira de Saúde Materno Infantil. Santa Catarina. Vol. 8. Num. 3. 2008. p. 299-308.
-Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística-IBGE. Pesquisa de orçamentos familiares 2008-2009: Antropometria, estado nutricional de crianças, adolescentes e adultos no Brasil. Brasília. 2010.
-Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística-IBGE. Cidades. 2018. Disponível em: <https://cidades.ibge.gov.br/> Acessado em: 08/2017.
-Institute of Medicine-IOM. Dietary Reference Intakes. Food and Nutrition Board. Washington (DC). 2006.
-Jelliffe, E.F. Comunidade e Avaliação nutricional: com referência especial para países menos desenvolvidos tecnicamente. Oxford: Imprensa da Universidade de Oxford. 1989.
-Organização Mundial da Saúde-OMS. Curvas de Crescimento da Organização Mundial da Saúde –OMS, 2006. Disponível em:<http://www.who.int/childgrowth/en/> Acessado em: 28/10/2017.
-Philippi, S.T.; Latterza, A.R.; Cruz, A.T.R.; Ribeiro, L.C. Adapted food pyramid: a guide for a right food choice. Rev Nutrição. Campinas. Vol. 12. Num. 1. 1999. p. 65-80.
-Ramos, F.P.; Santos, L.A.S.; Reis, A.B.C. Educação Alimentar e Nutricional em escolares: uma revisão da literatura. Caderno de Saúde Pública. Rio de Janeiro. Vol. 29. Num. 11. 2013. P . 2147-2161.
-Rodrigues, L.P.F.; Roncada, M.M.J. Educação nutricional no Brasil: evolução e descrição de proposta metodológica para escolas. Com. Ciências Saúde. Vol.19. Num. 4. 2008. p. 315-322.
-Sociedade Brasileira de Pediatria-SBP. Departamento de Nutrologia. Manual de orientação para a alimentação do lactente, do pré-escolar, do escolar, do adolescente e na escola. 3ª edição. Rio de Janeiro. 2012.
-Superintendência Regional de Ensino de Diamantina-SER. Censo dos Escolares, Diamantina-MG, 2017. mímeo.
-Westphal, M.F.; Bógus, C.M.; Martins, M.C.N. Métodos Qualitativos em Saúde Pública. in Taddei, J. A. (org) Nutrição em Saúde Pública. Rio de Janeiro. Editora Rubio. 2011.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).