Analysis of environmental factors of a Bayeux-PB city nutrition and feeding unit

  • Debhora Dayse Cavalcante Costa Faculdade Internacional da Paraí­ba, João Pessoa-PB, Brasil.
  • Danielly Vasconcelos Travassos de Lima Faculdade Internacional da Paraí­ba, João Pessoa-PB, Brasil.
Keywords: Food services, Industries, Desktop, Work conditions

Abstract

Ambience is a planned space that constitutes a physical medium for the exercise of human activities. Food and nutrition units (UANs) are units of a company that perform activities related to food. In order to improve the worker's environment and the services performed, some factors in the work environment should be considered. Ambient factors of a UAN can directly interfere with production or provide good working conditions. The present study had as objective to compare the factors of ambience of a food and nutrition unit with the legislation entitled RDC nº 216, of September 15, 2004 and RDC nº 275, of October 21, 2002. This research was about a cross-sectional descriptive research, with a quantitative approach and for the analysis, a checklist was used, adapted from RDC nº 216, of September 15, 2004 and RDC nº 275, of October 21, 2002, recommended by ANVISA, National Agency of Sanitary Surveillance, as an instrument to evaluate the environment factors of the food and nutrition unit. According to the application of the checklist, a percentage of 75% for the conforming items and 25% for the non-conforming items was identified. Ventilation and air conditioning were the items that were highlighted in non-compliance. It is concluded that despite presenting some deficiencies, the food and nutrition unit analyzed does not present difficulties in adapting to the environmental conditions required by the legislation.

References

-Brasil. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária -RDC-216, de 15 de setembro de 2004. Dispõe sobre Regulamento Técnico de Boas Práticas para Serviços de Alimentação. Diário Oficial da União; Poder Executivo, de 16 de setembro de 2004. Disponível em: <http://portal.anvisa.gov.br/legislacao/?inheritRedirect=true#/visualizar/2695> Acesso em: 05/03/2017.

-Brasil.Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária-RDC-275, de 21 de outubro de 2002. Dispõe sobre o Regulamento Técnico de Procedimentos Operacionais Padronizados aplicados aos Estabelecimentos Produtores /Industrializadores de Alimentos. Diário Oficial da União; Poder executivo, de 23 de outubro de 2002. Disponível em: <http://www.anvisa.gov.br/alimentos/bpf.htm>. Acesso em: 24/03/2017.

-Fonseca, M. P.; Manfridini, L A.; São José, J.F.B.; Tomazini, A.P.B.; Martini, H.S.D.; Ribeiro, R. C.L.; Sant’ana, H.M.P. Avaliação das condições físico-funcionais de restaurantes comerciais para implantação das boas práticas. Rev. Alim. Nutr. Araraquara. Vol. 21. 2010. p. 251-257.

-Guimarães, I.A. Análise da estrutura física e funcional de um restaurante em Brasília. Especialização. Universidade Brasília. Brasília-DF. 2006.

-Messias, G.M.; Reis, M.E.R; Soares, L.P.; Fernandes, N.M.; Duarte, E. S. Avaliação das condições higiênico-sanitárias de restaurantes do tipo self servisse e do conhecimento dos manipuladores de alimentos quanto à segurança do alimento na cidade do Rio de Janeiro-RJ. Rev. Eletrônica Novo Enfoque. Vol.17. 2013. p. 73-88.

-Nascimento, J.C.; Quintão, D.F. Avaliação das condições de ambiência em três cozinhas comunitárias do município de Leopoldina-MG. Rev. Científica da Faminas. Vol. 8. 2012.

-Oliveira, A.M. Boas práticas de fabricação em uma unidade de alimentação do distrito federal. Monografia. Universidade de Brasília, Brasília-DF, 2004.

-Pimentel, R.C. Análise da estrutura física de uma unidade de alimentação e nutrição hospitalar do distrito federal. Especialização. Universidade de Brasília. Brasília-DF. 2006.

-Pohren, N.F.; Martinazzo, G.A.; Anjos, M.B.; Cozer, M. Avaliação da estrutura física de uma unidade de alimentação e nutrição. Rev. Univap, São José dos Campos-SP. Vol. 20. 2014.

-Teixeira, S.M.F.G; Oliveira, Z.M.C.; Rego, J.C.; Biscontini, T.M.B. Administração Aplicada Unidades de Alimentação e Nutrição. São Paulo. Atheneu. 2010.

Published
2018-08-15
How to Cite
Cavalcante Costa, D. D., & Vasconcelos Travassos de Lima, D. (2018). Analysis of environmental factors of a Bayeux-PB city nutrition and feeding unit. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 12(72), 522-526. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/736
Section
Scientific Articles - Original