Biochemical and nutritional parameters of egresses in health area courses

  • Rafaela Miranda Barbosa Universidade do Estado de Minas Gerais (UEM), Passos-MG, Brasil.
  • Lilian Rodrigues Pereira Universidade do Estado de Minas Gerais (UEM), Passos-MG, Brasil.
  • Jussara De Castro Almeida Universidade do Estado de Minas Gerais (UEM), Passos-MG, Brasil.
  • Karina Maciel Pádua Universidade do Estado de Minas Gerais (UEM), Passos-MG, Brasil.
  • Maxwell Messias Ribeiro Universidade do Estado de Minas Gerais (UEM), Passos-MG, Brasil.
  • Camila Belfort Piantino Universidade do Estado de Minas Gerais (UEM), Passos-MG, Brasil.
Keywords: Obesity, Overweight, Chemical analysis of blood

Abstract

In recent years we have observed an increase in the prevalence of overweight and obesity, making them one of the most important public health problems. The control of obesity / overweight constitutes an important goal, since it is associated with metabolic alterations. The objective of this study was to evaluate and compare the nutritional status and biochemical parameters of university students entering health courses. This is an observational cross-sectional study. The parameters evaluated were weight, IMC, % G, CA, triglycerides, total cholesterol and fasting glycemia. The collected data were analyzed in the open source software R (The R Foundation for Statistical Computing©), version 2.5.1, Vegan package and the level of significance was α = 0.05. The dominant profile consists predominantly of female Biomedicine students with a mean age of 21.6 ± 8.1 years. The mean weight observed was 64.6 ± 10.2 kg, height of 1.7 ± 0.06 m, mean BMI of 23.4 ± 13.0 kg / m2 and %G of 27.7 ± 7.8%. The biochemical parameters of the students remained, in a general context, within the values considered desirable, with average values of 183.5 ± 42.1 mg / dL for cholesterol, 87.4 ± 45.9 mg / dL for triglycerides and 77, 5 ± 7.3 mg / dL for glycemia. It was evidenced that the majority of individuals presented normal nutritional and biochemical parameters.

Author Biographies

Rafaela Miranda Barbosa, Universidade do Estado de Minas Gerais (UEM), Passos-MG, Brasil.

Graduanda do Curso de Biomedicina na Universidade do Estado de Minas Gerais (UEM), Unidade de Passos

Lilian Rodrigues Pereira, Universidade do Estado de Minas Gerais (UEM), Passos-MG, Brasil.

Graduada do Curso de Biomedicina na Universidade do Estado de Minas Gerais (UEM), Unidade de Passos

Jussara De Castro Almeida, Universidade do Estado de Minas Gerais (UEM), Passos-MG, Brasil.

Doutora pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho campus de Araraquara. Docente do Curso de Biomedicina na Universidade do Estado de Minas Gerais (UEM), Unidade de Passos

Karina Maciel Pádua, Universidade do Estado de Minas Gerais (UEM), Passos-MG, Brasil.

Mestre pela Universidade do Estado de Minas Gerais (UEM), Unidade Passos. Docente do Curso de Biomedicina na Universidade do Estado de Minas Gerais (UEM), Unidade de Passos

Maxwell Messias Ribeiro, Universidade do Estado de Minas Gerais (UEM), Passos-MG, Brasil.

Mestre pela Universidade Estadual de Santa Cruz (UESC). Docente do Curso de Biomedicina na Universidade do Estado de Minas Gerais (UEM), Unidade de Passos

Camila Belfort Piantino, Universidade do Estado de Minas Gerais (UEM), Passos-MG, Brasil.

Doutora pela Faculdade de Medicina da Universidade de São Paulo; Docente do Curso de Biomedicina na Universidade do Estado de Minas Gerais (UEM), Unidade de Passos

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Published
2018-03-18
How to Cite
Barbosa, R. M., Pereira, L. R., Almeida, J. D. C., Pádua, K. M., Ribeiro, M. M., & Piantino, C. B. (2018). Biochemical and nutritional parameters of egresses in health area courses. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 12(70), 213-223. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/682
Section
Scientific Articles - Original