The impact of a nutritional interventioning project and physical activity on cardiovascular risk factors in a group of obese women who were attended at the outpatient clinic of Júlio Müller, Cuiabá-MT

  • Eliane Camilo de Matos Programa de Residência Integrada Multiprofissional em Saúde do Adulto e do Idoso com ênfase em Atenção Cardiovascular (PRIMSCAV), Hospital Universitário Júlio Müller (HUJM), Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT), Cuiabá-MT, Brasil.
  • Poliana de Andrade Paula Programa de Residência Integrada Multiprofissional em Saúde do Adulto e do Idoso com ênfase em Atenção Cardiovascular (PRIMSCAV), Hospital Universitário Júlio Müller (HUJM), Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT), Cuiabá-MT, Brasil.
  • Shirley Ferreira Pereira Departamento de Alimentos e Nutrição (DAN), Faculdade de Nutrição (FANUT), Universidade Federal do Mato Grosso (UFMT), Cuiabá-MT, Brasil.
  • Ira Soraya Corrêa de Arruda Serviço de Nutrição Clí­nica, Hospital Universitário Júlio Müller (HUJM), Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT), Cuiabá-MT, Brasil.
  • Keyla Aparecida Pontes Lopes Dias Serviço de Nutrição Clí­nica, Hospital Universitário Júlio Müller (HUJM), Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT), Cuiabá, Brasil.
Keywords: Diet therapy, Exercise, Hypertension, Triggering factors, Cardiovascular diseases

Abstract

Objective: Evaluate the impact of a nutritional interventioning project and physical exercises on cardiovascular risk factors in a group of obese women. Methods: Descriptive and quantitative study which has used data from the project "Study of the physical activity associated with nutritional counseling sessions in a group of obese women from class I and II" carried out at HUJM in 2009 for two months. Participants: 30 women; Age: 30 to 40 years old. The variables studied were: Weight, Body Mass Index - BMI, Waist Circumference - WC, Waist/Hip Ratio - WHR, % Body Fat - %BF, Blood Pressure, Total Cholesterol - TC, HDL-Cholesterol, LDL-Cholesterol, Triglycerides and Fasting Blood Glucose. To verify the difference between the initial and final averages, the ANOVA, Student t and Chi-square tests were performed. Results: There was a statistically significant difference between the initial and final averages of Weight, BMI, WC and WHR. The difference between the %BF averages was not significant, nevertheless, half of the participants of the study who started in the obesity classification range moved to the overweight or normal range. TC, LDL-cholesterol and Triglycerides presented a meaningful difference. There was not a satisfactory rise of HDL-cholesterol. Conclusion: In that way, the nutritional intervention associated with physical activity is an important measure to fight against obesity, cutting down on the cardiovascular risk factors.

Author Biography

Eliane Camilo de Matos, Programa de Residência Integrada Multiprofissional em Saúde do Adulto e do Idoso com ênfase em Atenção Cardiovascular (PRIMSCAV), Hospital Universitário Júlio Müller (HUJM), Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT), Cuiabá-MT, Brasil.

Graduada em Nutrição Pela Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT) - 2006 a 2010;

Residente em Nutrição pelo Programa de Residência Integrada Multiprofissional em Saúde do Adulto e do Idoso com ênfase em Atenção Cardiovascular (PRIMSCAV) - Turma 2010 a 2012 - Hospital Universitário Júlio Müller (HUJM) - UFMT;

Experiência na área de Nutrição Clí­nica - 2012 a 2016;

Um ano e três meses atuando como Nutricionista Programa de Alimentação Escolar do município de Cuiabá/MT - 2016 a 2017.

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Published
2018-08-15
How to Cite
de Matos, E. C., Paula, P. de A., Pereira, S. F., de Arruda, I. S. C., & Dias, K. A. P. L. (2018). The impact of a nutritional interventioning project and physical activity on cardiovascular risk factors in a group of obese women who were attended at the outpatient clinic of Júlio Müller, Cuiabá-MT. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 12(72), 418-430. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/675
Section
Scientific Articles - Original