Hospital gastronomy: training in kitchen bases
Abstract
The good management of a Hospital Food and Nutrition Unit (UAN) reflects on the nutritional health of patients, which implies the aid of treatment and recovery of health. For this, new techniques of hotel and gastronomy are being studied by hospital managers and then inserted into the service. The aim of this study was to pass on gastronomic knowledge, with small adaptations to the hospital scope, maintaining the properties of food, prizing for its final appearance as an appetizing dish, and thus to include the gastronomy called hospital. For that, a manual and four tutorials were elaborated, with techniques on kitchen bases, with combinations and adaptations of recipes well accepted and appetizing to the hospital environment. It was concluded that a well-trained staff is essential for creative cooking and ready for all possible and necessary changes in serving.
References
-Araujo, W.M.C. Alimentos, Nutrição, Gastronomia & Qualidade de vida. Revista Higiene Alimentar. Vol. 15. Num. 80-81. 2001. p. 49-56.
-Barreto, R.L.P. Passaporte para o sabor, tecnologias para elaboração de cardápios. 8ªedição. São Paulo. Senac Editora. 2010. p. 89.
-Brillat-Savarin, J.A. A fisiologia do gosto. São Paulo. Companhia da Mesa. 2017. p. 352.
-Castro, F.M.M.; Santos, J.G.M. A cultura gastronômica como atrativo turístico: relato de uma experiência de pesquisa nos Restaurantes de Aracaju/SE. Revista Hospitalidade. Vol. 9. Num. 2. 2012. p. 155-174.
-Da Silva, S.M.; Maurício, A.A. Gastronomia hospitalar: um novo recurso para melhorar a aceitação de dietas. Revista ConScientiae Saúde. Vol. 12. Num. 1. 2013. p. 17-27.
-Demario, R.L.; Sousa, A.A.; Salles, R.K. Comida de hospital: percepções de pacientes em um hospital público com proposta de atendimento humanizado. Revista Ciência & Saúde Coletiva. Vol. 15. Num. 1. p. 1275-1282. 2010.
-Lages, P.C.; Ribeiro, R.C.; Soares, L.S. A gastronomia como proposta de qualidade dietética das refeições hospitalares pastosa: Análise, intervenção e avaliação. Revista Alimentos e Nutrição. Araraquara. Vol. 24. Num. 1. p. 93-99. 2013.
-Maciel, T.R.S. Fatores interferentes na satisfação dos trabalhadores de uma unidade de alimentação e nutrição hospitalar [Dissertação]. Universidade Federal de Santa Catarina. Florianópolis. 2002.
-Proença, R.P.C. Ergonomia e organização do trabalho em projetos industriais: uma proposta no setor de alimentação coletiva [Dissertação]. Universidade Federal de Santa Catarina. Florianópolis. 1993.
-Robbins, S.P. Comportamento organizacional. 11ªedição. São Paulo: Pearson Prentice Hall. 2005. p. 536.
-Souza, M.D.; Nakasato, M. A gastronomia hospitalar auxiliando na redução dos índices de desnutrição de pacientes hospitalizados. Revista o Mundo da Saúde. 2011. Vol. 35. Num. 2. p. 208-214.
-Taraboulsi, F.A. Administração de hotelaria hospitalar. São Paulo. Atlas. 2006. p. 212.
-Teixeira, S.M.F.; Oliveira, Z.M.C.; Rego, J. C.; Biscontini, T. M. B. Administração aplicada às unidades de alimentação e nutrição. São Paulo. Atheneu. 2000. p. 230.
-Thiollent, M. Pesquisa-ação nas organizações. São Paulo. Atlas. 1997. p. 170.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).