Resveratrol: chemical composition and its benefits to health

  • Juliane Barroso Leal Universidade Estácio de Sá; Universidade Federal do Vale do São Francisco.
  • Ferdinando Oliveira Carvalho Universidade Federal do Vale do São Francisco.
  • Daniela Caetano Gonçalves Universidade Estácio de Sá, Rio de Janeiro, Brasil.
  • Juçara Barroso Leal Universidade Federal do Vale do São Francisco.
  • Gabriela Chamusca Lopes da Silva Universidade Estácio de Sá, Rio de Janeiro, Brasil.
  • Luiz Carlos Carnevali Júnior Universidade Estácio de Sá, Rio de Janeiro, Brasil.
  • Ana Lúcia Hoefel Universidade Estácio de Sá, Rio de Janeiro, Brasil.
Keywords: Phenolic compounds, Antioxidants, Functional food

Abstract

Introduction: Resveratrol (trans-3,5,4'-trihydroxystilbene), a phenolic compound found in grapes and derivatives, has been shown to decrease lipid levels in serum and platelet aggregation, increase HDL cholesterol, decrease LDL-c, and prevent artery blockage. Aim: This literature review aims to present data on resveratrol, its chemical composition and its health benefits, as well as its dietary sources and its nutritional recommendation as a form of prevention for several diseases. Materials and methods: It was carried out through searches in the PubMed, Scielo and Capes Periodical Portals using the descriptors: resveratrol, chemical composition, functional food, totalizing: 42 articles, 30 English studies, 11 studies in Portuguese language and 1 in the polish language. Results and discussion: The results of the studies show resveratrol as a phenolic compound with functional performances as antioxidant, anti-inflammatory and anti-fatigue agents. This has been applied in several diseases playing a positive role in the prevention and treatment of metabolic and degenerative disorders. Conclusion: The most commonly used dose is 15 to 20 mg per day in the form of a capsule, 250 ml of juice or red wine, or the consumption of purple grapes, blueberries, cacao, among others, producing significant health benefits.

Author Biographies

Juliane Barroso Leal, Universidade Estácio de Sá; Universidade Federal do Vale do São Francisco.

Pós-graduada em Fitoterapia e Suplementação Clí­nica e Esportiva pela Universidade Estácio de Sá; Mestranda em Ciências da Saúde e Biológicas pela Universidade Federal do Vale do São Francisco, Petrolina, PE.

Ferdinando Oliveira Carvalho, Universidade Federal do Vale do São Francisco.

Colegiado de Educação Fí­sica. Universidade Federal do Vale do São Francisco; Professor/Orientador no Programa de pós-graduação em Ciências da Saúde e Biológicas. Universidade Federal do Vale do São Francisco.

Daniela Caetano Gonçalves, Universidade Estácio de Sá, Rio de Janeiro, Brasil.

Professora no Programa de pós-graduação em Prescrição de Fitoterápicos e Suplementação Nutricional Clí­nica e Esportiva. Universidade Estácio de Sá.

Juçara Barroso Leal, Universidade Federal do Vale do São Francisco.

Mestranda em Ciências da Saúde e Biológicas. Universidade Federal do Vale do São Francisco, Petrolina, PE.

Gabriela Chamusca Lopes da Silva, Universidade Estácio de Sá, Rio de Janeiro, Brasil.

Coordenadora/Professora no Programa de pós-graduação em Prescrição de Fitoterápicos e Suplementação Nutricional Clí­nica e Esportiva. Universidade Estácio de Sá.

Luiz Carlos Carnevali Júnior, Universidade Estácio de Sá, Rio de Janeiro, Brasil.

Professor no Programa de pós-graduação em Prescrição de Fitoterápicos e Suplementação Nutricional Clí­nica e Esportiva. Universidade Estácio de Sá.

Ana Lúcia Hoefel, Universidade Estácio de Sá, Rio de Janeiro, Brasil.

Professora/Orientadora no Programa de pós-graduação em Prescrição de Fitoterápicos e Suplementação Nutricional Clí­nica e Esportiva. Universidade Estácio de Sá.

 

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Published
2018-02-05
How to Cite
Leal, J. B., Carvalho, F. O., Gonçalves, D. C., Leal, J. B., da Silva, G. C. L., Carnevali Júnior, L. C., & Hoefel, A. L. (2018). Resveratrol: chemical composition and its benefits to health. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 11(67), 620-629. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/598
Section
Scientific Articles - Review

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