The impact of Food and Nutrition Education in overweight prevention in school: a literature review

  • Aillen Leite Araújo Departamento de Nutrição, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri, Brasil.
  • Vanessa Alves Ferreira Departamento de Nutrição, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri, Brasil. Mestrado Profissional Ensino em Saúde, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri, Brasil.
  • Dora Neumann Departamento de Nutrição, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri, Brasil.
  • Lucilene Soares Miranda Departamento de Nutrição, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri, Brasil. Mestrado Profissional Ensino em Saúde, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri, Brasil.
  • Ivy Scorzi Cazelli Pires Departamento de Nutrição, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri, Brasil. Mestrado Profissional Ensino em Saúde, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri, Brasil.
Keywords: Overweight, Obesity, Schoolchildren, Prevention, Nutrition education, Nutritional

Abstract

The school environment has great potential to carry out educational activities, especially for Food and Nutrition Education (FNE) for the prevention and control of overweight and obesity. Thus, the objective was to conduct a systematic review of articles and scientific papers on the impact of FNE in prevention and control of overweight among school children in the past decade (2005-2015) in the country. The systematic review consisted in a search of scientific studies on the databases SciELO, LILACS, MEDLINE and specialized libraries such as BVS, library USP, UNESP and ENSP / Fiocruz / RJ. The study totaled 90 references, of these 18 were selected. There was a low number of publications in the area and the period analyzed. The results of the studies pointed to changes in eating behavior in school and improving knowledge on healthy eating, thus, it is concluded that the EAN actions had a positive impact on the prevention of overweight and obesity among school children and therefore should be encouraged in the country.

Author Biography

Vanessa Alves Ferreira, Departamento de Nutrição, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri, Brasil. Mestrado Profissional Ensino em Saúde, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri, Brasil.

Professora Adjunto do Mestrado Profissional Ensino em Saúde, da Residência Multiprofissional em Saúde do Idoso e do Curso de Nutrição da UFVJM/MG. Graduada em Nutrição pela Universidade Federal do Rio de Janeiro - UFRJ (1999) com Especialização (2000), Mestrado (2003) e Doutorado (2014) em Saúde Pública pela Fundação Oswaldo Cruz no Rio de Janeiro (FIOCRUZ/RJ). Atualmente desenvolve as seguintes linhas de pesquisa: a) Desigualdades sociais, pobreza e sobrepeso/obesidade e b) Promoção da saúde. É autora de publicações na área da nutrição em saúde pública e parecerista dos periódicos: Revista PanAmericana de Salud Pubica e Ciência & Saúde Coletiva. 

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Published
2017-02-12
How to Cite
Araújo, A. L., Ferreira, V. A., Neumann, D., Miranda, L. S., & Pires, I. S. C. (2017). The impact of Food and Nutrition Education in overweight prevention in school: a literature review. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 11(62), 94-105. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/494
Section
Scientific Articles - Original