Nutritional intervention in the pre-postoperation of bariatric surgery

  • Christiane Lima Bonazzi Programa de Pós-Graduação Lato-Sensu em Obesidade e Emagrecimento - UGF. Bacharel em Nutrição pelo Centro Universitário São Camilo
  • Marlene Carvalho Teixeira Valença Programa de Pós-Graduação Lato-Sensu em Obesidade e Emagrecimento - UGF. Bacharel em Nutrição pelo Centro Universitário São Camilo
  • Tatiana Cristina Sales Bononi Programa de Pós-Graduação Lato-Sensu em Obesidade e Emagrecimento - UGF. Bacharel em Nutrição pelo Centro Universitário São Camilo
  • Francisco Navarro Programa de Pós-Graduação Lato-Sensu em Obesidade e Emagrecimento - UGF
Keywords: Bariatric surgery, Obesity, Diet, Nutrition

Abstract

The objective of this work is to emphasize the relevance of nutritional intervention in the pre-postoperation of bariatric surgery, promoting weight loss and eating habits re-education. For this, a bibliographic revision was done. The most applied surgeries are; Capella Surgery and Bypass Y de Roux Surgery. A detailed nutritional assessment is done in the pre-operatory with important information about the life style, eating habits and nutritional status ofthe patient. Other purposes are to reinforce the patient perception that weight loss is possible when the energetic balance becomes negative, to identify the errors and eating disruptions, to promote real expectations about weight loss, to prepare the patient for the post operation feeding. All the techniques require dietary data and monitoring post operation at long term. After the discharge from hospital, the patient follows a gradual plan of re-introduction of food with an initial energetic consumption between 300-350 kcal/day, reaching 700 kcal on the third week. Point out the necessity of constant attention of how much to chew, as well as the importance of do not consume a great amount of food than the recommended one. The pattern and unsuitable food habits in the postoperation is related to the insufficient weight loss. It can be concluded that the bariatric surgery is not the end of the treatment, but the beginning of a changing period in the behavior and food habits, where the patients must be followed by a multidisciplinary team that supply the necessary support so that the changes occur without affecting your nutritional balance.

References

- Bifano, L.L.; Medeiros, G.; Fiates, R.; Salles, R.K. Consumo alimentar de pacientes submetidos a tratamento cirúrgico para obesidade mórbida. Cadernos, v. 8, n. 4, p. 65-69, out./dez. 2002.

- Blake, M.; Fazio, V.; Brien, P. Assessment of nutrient intake in association with weight loss after gastric restrictive procedures for morbid obesity. Aust. N. Z. J. Surg, v. 61, p. 195-99, 1991.

- Busseto, L.; Vantete, P.; Pisent, C.; Segato, G.; Marchi, F.; Favretti, F.; Lise, M; Enzi, G. Eating pattern in the first year following adjustable silicone gastric banfing (ASGB) for morbid obesity. International Journal of Obesity, Padova, v. 20, p. 539-546, 1996.

- Cambi, M.P.C.; Michels, G.; Marchesini, J.B. Aspectos nutricionais e de qualidade de vida em pacientes submetidos à cirurgia bariátrica. Rev Bras Nutr. Clin, v. 18, n. 1, p. 8-15, 2003.

- Carneiro, G.; Faria, A.N.; Ribeiro, F.F. Influência da distribuição da gordura corporal sobre a prevalência de hipertensão arterial e outros fatores de risco cardiovascular em indivíduos obesos. Revista Associação Médica Brasileira, São Paulo, v. 49, n. 3, p. 306-311, jul./set. 2003.

- CFM - BRASÍLIA (Capital Federal) Resolução CFM n 1.766/05 de 11 de julho de 2005. Dispõe sobre normas seguras para o tratamento cirúrgico da obesidade mórbida. Conselho Federal de Medicina (CFM), Brasília D.O.U seção I, p. 114, 2005.

- Cooper, P.L.; Brearley, A.C.; Ball, M.J. Nutritional consequences of modified vertical gastroplasty in obese subjects. International Journal of Obesity, n. 23, p. 382-88, 1999.

- Cruz, M.M. Intervenção nutricional no tratamento cirúrgico da obesidade mórbida: resultados de um protocolo diferenciado. Rev Nutr Campinas, v. 17, n. 2, p. 263-77, 2004.

- Csendes, J.A.; Burdiles, P.P.; Jensen, B.C.; Díaz, J.J.C.; Cortés, A.C.; Rojas, C.J.; Csendes, GP.; Domic, P.S. Resultados premilinares de la gastroplastia horizontal Resultados premilinares de la gastroplastia horizontal com anastomosis em Y de Roux como cirugía bariátrica em pacientes con obesidad severa y mórbida. Rev Méd Chile, n. 127, p. 953-960, 1999.

- Cuppari, L. Guias de medicina ambulatorial e hospitalar: nutrição clínica no adulto. São Paulo. UNIFESP, 2002.

- Dias, M.C.; Ribeiro, A. G.; Scabim, V. M.; Faintuch, J.; Zilberstein, B.; Rodrigues, J. J. Dietary intake of female bariatric patients after anti-obesity gastroplasty. Clinics, v. 61, n. 2, 2006.

- Diniz, M.T.C.; Diniz, M.F.H.S.; Almeida, S.R.; Savassi, A.L.; Ferreira, J.T.; Savassi , P.R. Tratamento cirúrgico da obesidade mórbida em mulheres do tipo andróide e ginecóide: estudo prospectivo e comparativo. ABCD Arq Brás Cir Dig, v. 16, n. 3, p. 105-10, 2003.

- Fandino, J. Cirurgia Bariátrica: aspectos clínicos-cirurgicos e psiquiátricos. Rev Psiquiatr, v. 26, n. 1, p. 47-51, 2004.

- Faintuch, J.; Oliveira, C.P.M.S.; Rascovski, A.; Matsuda, M.; Bresciani, C.J.C.; Cruz, M.E.L.F.; Halpern, A.; Zilberstein, B.; Gama-Rodrigues, J.J. Considerações Nutricionais sobre a Cirurgia Bariátrica. Rev Bras Nutr Clin, v. 18, n. 3, p. 119-122, 2003.

- Francischini, R.P.P.; Pereira, L. O.; Freitas, C. S.; Klopfer, M.; Santos, R.C. Obesidade: Atualização sobre sua Etiologia, Morbidade e Tratamento. Revisão de Literatura. Revista de Nutrição. V. 13. n. 1. Campinas jan/ abr. 2000.

- Garrido Junior, A.B.; Halpern A.; Rodrigues, J.J.G. Cirurgia para obesidade grave: vivência de duas décadas. Rev. Bras. Nutr. Clin., v. 15, p. 400-4, 2000.

- Garrido Junior, A.B. Cirurgia em obesos mórbidos – Experiência Pessoal. Arq Bras Endocrinol Metab, v. 44, n. 1, 2000.

- Garrido Junior, A.B. Cirurgia da Obesidade. 1ª ed. São Paulo: Atheneu, 2003.

- George, S.M.; Cowwan, Jr.; Buffington, C.K. Significant changes in blood pressure, glucose, and lipids with gastric bypass surgery. World J. Surg, n. 22, p. 987-92, 1998.

- Kenler, H.A.; Brolin, R.E.; Cody, R.P. Changes in eating behavior after horizontal gastroplasty and roux-en-y gastric bypass. Am J Clin Nutr, n. 52, p. 87-92, 1990.

- Krause, M.; Mahan, L.K. Alimentos, nutrição e dietoterapia. 10 ed. São Paulo: Roca, 2002.

- Leite,S.; Arruda, S.; Lins,R.; Faria, O.P. Nutrição e cirurgia bariátrica. Rev nutr Clin, v.18, n. 4, p. 183-89, 2003.

- Lindroos, A. K; Lissner, L.; Sjöström, L. Weight change in relation to intake of sugar and sweet foods before and after weight reducing gastric surgery. International Journal of Obesity,v. 20, p. 634-643, 1996.

- Mikler, R.; Silva, E.; Alvarez, A.; Reyes, M. Gastroplastia vertical bandeada: uma alternativa definitiva para la obesidad severa. Acta Médica Colombiana, v. 25, n. 6, 2000.

- Mottin, C. Tolerância alimentar no acompanhamento pós-operatório de cirurgia bariátrica: um estudo de 149 pacientes mórbidos. Bol. Cirurgia da Obes, v. 3, n. 3, p. 45, 2002.

- Pories, W.J.; Browwn, B.M.; Barakat, H.A.; Morris, P.G.; Dohm, L. Who would have thought it? An operation proves to be the most effective therapy for adulto-onset diabetes mellitus. Annals ofe Surgery, v. 222, n. 3, p. 339-52, 1992.

- Quadros,M.R.R.; Hecke, H.C.; Ortellado, J.M.; Dalabona, C.C.; Suzane, B. Perfil do Obeso Mórbido Candidato à Cirurgia Bariátrica Atendido pelo Ambulatório de Nutrição Da Santa Casa de Misericórdia. Rev Nutrição em Pauta. Jan./fev., 2005.

- Quadros, M.R.R.; Filho, A.J.B.; Zacarias, J.A. Análise da Evolução Dietética no Pós-operatório de Cirurgia Bariátrica. Rev. Nutrição Hospitalar. mai. / jun., 2006.

- Resolução CFM nº1.766/05 de 11 de Julho de 2005.

- Segal, A.; Fandino, J. Indicações e Contra-Indicações para realização das Cirurgias Bariátricas. Rev Bras Psiquiatr, v. 24, n. 3, p. 68-72, 2002.

- Silva, S.A.; Burgos, M.G.P.A.; Santos, E.M.C.; Batista, J.E.M.; Bion, F.M. Consumo alimentar de obesos em períodos pré e pós-operatórios de cirurgia bariátrica. An. Fac. Med. Univ. Fed. Pernamb. V. 50, n. 1, 2005.

- Schauer, P.R.; Ikramuddin, S.; Gourash, W.; Ramanathan, R.; Luchetich, J. Outcomes after Laparoscopic Roux-en-Y Gastric Bypass for Morbis Obesity. Annals of Surgery, Pennsylvania, v. 232, n. 4, p. 515-529, 2000.

- Tironi, A.M.; Rodrigues, A.G.; Costa da, M.D.L.; Urbano, M.R.D. Transtornos Alimentares em Pacientes no Pré-Operatório de Cirurgia Bariátrica. Rev Nutrição em Pauta, mar./abr, 2006.

- Traebert, J.; Moreira, E.A.M; Bosco, V.L. Transição alimentar: problema comum à obesidade e à cárie dentária. Revista de Nutrição, São Paulo, v. 17, n. 2, p. 247 – 253, jun. 2004.

- Zanella, M.T.; Claudino, A.M. Transtornos alimentares e obesidade. 1ª ed. São Paulo: Editora Manole, 2005.

- Zilberstein, B.; Carreiro, D.M. Mitos e Realidades sobre Obesidade e Cirurgia Bariátrica. 1ª ed. São Paulo: Editora Referência, 2004.

Published
2012-01-15
How to Cite
Bonazzi, C. L., Valença, M. C. T., Bononi, T. C. S., & Navarro, F. (2012). Nutritional intervention in the pre-postoperation of bariatric surgery. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 1(5). Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/49
Section
Scientific Articles - Original