Analysis of minerals zinc and manganese present in strawberry flour
Abstract
Strawberries are an important commercial fruit with excellent potential for processing, being cultivated in almost every country in the world. Currently, agricultural industries invest in increased processing power, generating large amounts of byproducts which often are considered for companies operating cost or environmental contamination source. These wastes have in its composition vitamins, minerals, fiber and antioxidants important to physiological functions. The strawberry has significant amounts of minerals that are essential to the human body, so they must be obtained naturally through food. Among the minerals zinc are (Zn) and manganese (Mn). The objective of the present study was to determine ash and quantify the minerals zinc and manganese present in the flour of strawberry waste. The minerals manganese and zinc were measured by atomic absorption spectrometry. We used the completely randomized design with three replications and the results were expressed as mean ± standard deviation and the Tukey test (p = 0.19). The zinc content in these waste ranged from 3.88 to 6.48 mg.100g-1, of manganese in strawberry flour ranged from 0.51 to 0.66 g mg.100-1. It can be concluded that the flour of strawberry waste can be utilized as an alternative source of nutrients to be rich in micronutrients like manganese and zinc.
References
-Abud, A.K.S.; Narain, N. Incorporação da farinha de resíduo do processamento de polpa de fruta em biscoitos: uma alternativa de combate ao desperdício. Brazilian Journal Food Technology. Vol. 12. p. 257-265, 2009.
-Association of Official Analytical Chemists, AOAC. Official Methods of Analysis. 18. ed. Washington, 2010.
-Brasil, RDC nº 269, de 22 de setembro de 2005. Ministério da Saúde. Agencia Nacional de Vigilância Sanitária. Regulamento técnico sobre a ingestão diária recomendada (IDR) de proteína, vitaminas e minerais. Disponível em <http://portal.anvisa.gov.br/wps/wcm/connect/1884970047457811857dd53fbc4c6735/RDC_269_2005.pdf?MOD=AJPERES>. Acesso 21/01/2016.
-Chitarra, M. I. F.; Chitarra, A. B. Pós-colheita de frutos e hortaliças: fisiologia e manuseio. 2ª edição revisada e ampliada. Lavras. UFLA. 2005.
-Dutra-de-Oliveira, J. E.; Marchini, J. S. Ciências nutricionais: aprendendo a aprender. 2ªedição. São Paulo. Sarvier. 760 p. 2000.
-Felipe, E. M. F.; e colaboradores Avaliação da qualidade de parâmetros minerais de pós-alimentícios obtidos de casca de manga e maracujá. Alimentos e Nutrição. Vol. 17. p. 79-83. 2006.
-Ferla, N.J.; e colaboradores. Ácaros predadores (Acari) associados à cultura do morango (Fragaria sp, Rosaceae) e plantas próximas no Estado do Rio Grande do Sul. Biota Neotropica. Vol. 7. Núm. 2. p. 1-8. 2007.
-Françoso, I. L. T.; e colaboradores Alterações físico-químicas em morangos (Fragaria anassa Duch.) irradiados e armazenados. Ciências e Tecnologia de Alimentos. Vol. 28. p. 614-619. 2008.
-Lousada Júnior, J. E.; e colaboradores. Caracterização físico-química de subprodutos obtidos do processamento de frutas tropicais visando seu aproveitamento na alimentação animal. Revista Ciência Agronômica. Vol. 37. Núm. 1. p. 70-76. 2006.
-Hermida, P. M. V. Os micronutrientes zinco e vitamina c no envelhecimento. Ensaios e Ciência: Ciências Biológicas, Agrárias e Saúde. Vol. 14. Núm. 2. p. 177-189. 2010.
-Mafra, D.; Cozzolino, S. M. F. Importância do zinco na nutrição humana. Revista de Nutrição. Vol. 17. Núm. 1. p. 79-87. 2004.
-Pineli, L.L.O. Qualidade e potencial 12-antioxidante in vitro de morangos in natura e submetidos a processamentos. 222p. Tese Doutorado em Ciências da Saúde. Universidade de Brasília. 2009.
-Pujol, P. A. Nutrição aplicada à Estética. Rio de janeiro. Rubio. 2011.
-Rocha, D. A.; e colaboradores. Análise comparativa de nutrientes funcionais em morangos de diferentes cultivares da região de Lavras-Mg. Revista Brasileira de Fruticultura. Vol. 30. Núm. 4. p. 1124-1128. 2008.
-Simões, e colaboradores. Farmacognosia da planta ao medicamento. 6° edição. Porto Alegre. Ed. UFRGS. 2007.
-Silva, A.K.N.; e colaboradores. Processamento da farinha da casca do mangostão (Garcinia magostana L.) com vistas aos aspectos nutricionais e de antocianina. Revista Brasileira de Tecnologia Agroindustrial. Vol. 7. Núm. 2. p. 1074-1087. 2013.
-Silva, S. M. C. S.; Mura, J. D. P. Tratado de alimentação, nutrição e Dietoterapia. 2ªedição. São Paulo. Roca. 2010. 1256 p.
-Vieira, P.A.F.; e colaboradores. Caracterização química do resíduo do processamento agroindustrial da manga (Mangifera indica L.). Alimentos e Nutrição. p. 617-623. 2009.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).