Nutritional education, factor determine, in the prevention of overweight and obesity among adolescents
Abstract
This study has the objective of not only recovering the trajectory of Nutritional Education from its theory point of view, but also motivating new approaches of Nutritional intervention focused on adolescent. Casuistry and Methodology: This study was carried out with 40 adolescents, with the objective of valuating feed habits and social influences such as overweight indicator and/or the obesity. Results: The adolescents have showed key factors for overweight and obesity, 100% of the adolescents have a high inadequate use when they are compared to the recommendation, 72% are sedentary, 87% go often to fast food, 85% do not have the right habit of breakfast, 85% adopt restrictive diets and 80% do not feed at the dinner table. Discussion: The indicators reinforce in significant way the probability for overweight and/or obesity, confirming former studies. Conclusion: This study adds when it says about feed behavior in the youth and the risk factors they are exposed. Focusing on the need of encouragement for nutritional education programs, in order to go with and to find a way to modify feed habits and lifestyle, cronical diseases, such as obesity what does not be added. Thus, it is necessary to change the focus of professionals, in special attention for nutritionists, to be worked with health educators, objective the prevention and not only treatment.
References
- Almeida, P.C.; Campos, L.A.; Leite, A.J.M. Nível Sócio econômico e sua influencia sobre a prevalência de sobrepeso e obesidade em escolares adolescentes no Município de Fortaleza. Rev. Nutr, Campinas, v. 19, n. 5, p. 35-42, 2005.
- Arenas-Monreal, L.; Paulo-Maya, A.; López-Gonzalez, H.E. Educación popular y nutrición infantil: experiencia de trabajo com mujeres em zona rural de México. Revista de Saúde Pública, São Paulo, v. 33, n. 2, p. 113-21,1999.
- Assis, M.A.A.; Nahas, M.V. Aspectos motivacionais em programas de mudança de comportamento alimentar. Rev. Nutr, Campinas, v. 12, n. 1, p. 33-41, 1999.
- Boog, M.C.F. Educação nutricional em serviços públicos de saúde. Cad. Saúde Pública, Rio de Janeiro, v. 15, Supl. 2, p. 139-147, 1999.
- Boog, M.C.F. Educação nutricional: por quê e para quê? Jornal da Unicamp. Disponível em: http://www.unicamp.br/unicamp/hoje/jun/julho2007/260pag2a.html. Acesso em: 2 de julho de 2007.
- Boog, M.C.F.; Vieira, C.M.; Oliveira, N.L.; Fonseca, O.; L’abbate, S. Utilização de vídeo como estratégia de educação nutricional para adolescentes “comer... o fruto ou o produto?” Revista de Nutrição, Campinas, v. 16, n. 3, p. 281-293, 2003.
- Boog, M.C.F. Educação Nutricional: presente, passado, futuro. Revista de Nutrição, Campinas, v. 10, n. 1, p. 5-19, 1997.
- Buss, P.M. Promoção e educação em saúde no âmbito da Escola de Governo em Saúde da Escola Nacional de Saúde Pública. Cad. Saúde Pública, Rio de Janeiro, v. 15, Supl. 2, p. 177-185, 1999.
- Cambraia, R.P.B. Aspectos psicobiológicos do comportamento alimentar. Revista de Nutrição, Campinas, v. 17, n. 2, p. 217-225, 2004.
- Candeias, N.M.F. Conceitos de educação e de Promoção em Saúde: Mudanças individuais e mudanças governamentais. Revista de Saúde Pública, São Paulo, v. 31, n. 2, p. 209-213, 1997.
- Costa, A.G.V.; Cabrinni, D.; Magalhães, R.D.; Junqueira, T.S.; Franceschini, S.C.C.; Priore, S.E. Aplicação de jogo educativo para a promoção da educação nutricional de crianças e adolescentes. Revista Nutrição Brasil, Rio de Janeiro, v. 3, n. 4, p. 205-209, 2004.
- Filho, M.B.; Rissin, A. A transição nutricional no Brasil: tendências regionais e temporais. Caderno de Saúde Pública, Rio de Janeiro, v. 19, Supl. 1, p. 181-191, 2003.
- Fisberg, M.; Bandeira, C.R.S.; Bonilha, E.A.; Halpern, G.; Hirschbruch, M.D. Hábitos alimentares na adolescência. Revista Pediatria Moderna, São Paulo, v. 36, n. 11, 2000.
- Francischi, R.P.P.; Pereira, L.O.; Freitas, C.S. Obesidade: atualização sobre sua etiologia, morbidade e tratamento. Revista de Nutrição, Campinas, v. 13, n. 1, p. 17-28, 2000.
- Garcia, G.C.B.; Gambardella, A.M.D.; Frutuoso, M.F.P. Estado nutricional e consumo alimentar de adolescentes de um centro de juventude da cidade de São Paulo. Revista de Nutrição, Campinas, v. 16, n. 1, p. 41-50, 2003.
- Gutin, B.; Manos, T.M. Physical Activy in the Prevention of childhood Obesity. Annals of the New York Academy of Sciences, v. 699, n. 1, p. 115-126, 1993.
- Health , G.H.; Pratt, M.; Warren, C.W.; Kann, L. Physical activity patterns in american hight school students. Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, v. 148, p. 1131-1136, 1994.
- Hill, J.O.; Trowbridge, F.L. Childhood obesity: future directions and research priorities. Pediatrics, v. 110, Supl. 3, p. 570-574, 1998.
- Hoelscher, D.M.; e colaboradores. Designing effective nutrition interventions for adolescents. Journal of the American Dietetic Association, v. 102, Supl. 3, p. S52-S63, 2002.
- Holli, B.B. Using behavior modification in nutrition counseling. Journal of the American Dietetic Assocoation, v. 88, n. 12, p. 1530-1536, 1988.
- Lima, R.T. Educação em Saúde e Nutrição em João Pessoa, Paraíba. Revista de Nutrição, Campinas, v. 13, n. 1, p. 29-36, 2000.
- Lima. E.S.; Oliveira, C.S.; Gomes, M.C.R. Educação Nutricional: da ignorância alimentar a representação social na pós-graduação do Rio de janeiro (1980-98). História, Ciência, Saúde – Manguinhos, Rio de Janeiro, v. 10, n. 2, p. 602-635, 2003.
- Mondini, L.; Monteiro, C.A. Mudanças no padrão de alimentação da população urbana brasileira (1962-1988). Revista de Saúde Pública, São Paulo, v. 28, n. 6, p. 133-39, 1994.
- Monteiro, C.A.; Mondini, L.; Souza, A.L. The nutrition transition in Brazil. Eur. J. Clin. Nutr., v. 49, n. 2, p. 105-13, 1995.
- Oliveira, M.E.C.; Paiva, A.A.; Meneses, F.R. Avaliação do estado nutricional e consumo alimentar de adolescentes em uma escola pública de Teresina. Revista Nutrição Brasil, Rio de Janeiro, v. 2, n. 6, p. 368-372, 2003.
- Oliveira, S.P.; Thebaud-Mony, A. Estudo do consumo alimentar: em busca de uma abordagem multidisciplinar. Revista de Saúde Pública, v. 31, n. 2, p. 201-8, 1997.
- OPS (Organizacion Paranamericana de la Salud), 1995. La Salud de los Adolescentes y los Jovénes en las Américas: Escribiendo el Futuro. Comunicación para la Salud 6. Washington, DC:OPS
- Philippi, S.T.; Latterza, A.R.; Cruz, A.T.R.; Ribeiro, L.C. Pirâmide Alimentar adaptada: Guia para escolhas dos alimentos. Revista de Nutrição, Campinas, v. 12, n. 1, p. 65-68, 1999.
- Serra, G.M.A.; Santos, E.M. Saúde e mídia na construção da obesidade e do corpo perfeito. Ciências saúde coletiva, Rio de Janeiro, v. 8, n. 3, p. 691-701, 2003.
- Sobal, J. Research Ethics in Nutrition Education. Journal of Nutrition Education, New York, v. 24, n. 5, p. 234-238, 1992.
- Troiano, R.P.; Flegal, K.M. Overweight children and adolescents: Descripition, epidemiology and demografics. Pediatrics, v. 101, Supl. 3, p. 497-504, 1998.
- Turano, W.; Almeida, C.C.A. Educação Nutricional. In: GOUVEIA, E.L.C. (Org). Nutrição, Saúde & Comunidade. 2ed. Rev e alm. Rio de Janeiro: Revinter, cap. 3, p. 57-77, 1999.
- Wilkening, V.; Dexter, P.; Lewis, C. Labelling foods to improve nutrition in the United States. Food Nutrition an Agriculture, Rome, v. 4, n. 10, p. 38-43, 1994.
- Ziwian, Z.L.J. Educação Nutricional na Adolescência. Revista Higiene Alimentar, São Paulo, v. 13, n. 61, p. 85-87, 1999.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).