Eating habits of beginning college students and graduates of nutrition course at a university in São Paulo

  • Mara Silvia Foratto Marconato Universidade de Marília-UNIMAR, Marília, São Paulo, Brasil
  • Giuliane Mirela Monteiro da Silva Universidade de Marília-UNIMAR, Marília, São Paulo, Brasil
  • Thais Zagatti Frasson Universidade de Marília-UNIMAR, Marília, São Paulo, Brasil
Keywords: Food, Nutritional status, BMI, Young

Abstract

The dietary pattern of university students is characterized by high consumption of foods high in fat, sugar and sodium and low in micronutrients, combined with low intake of protective foods, as vegetables, there is a low prevalence of healthy eating. Thisstatement occurs mainly when they enter university and leave the parental home, becoming responsible for their own food choices, which apparently persist into adulthood. The main objective of this study was to evaluate the eating habits and nutritional status of the nutrition students. The study population consisted of beginner students enrolled and graduating, aged above 18 years. The evaluation of the usual diet of the students of the study was taken by food record method three days, including one day ofthe weekend and two days randomly chosen during the week. Each student received three forms to fill accompanied by guidelines noted all foods and beverages consumed and their quantities. For the assessment of nutritional status were collected anthropometric measurements of weight, height and calculated body mass index (BMI). The results were analyzed using the t testing and the Pearson correlation testing. In anthropometric assessment there was no significant difference between the beginner students and graduates. The same was true regarding the evaluation of energy intake. These specific groups noted similar ratings among beginning students and graduates, but it is made necessary more research related to the topic, because it is an audience that will disseminator of a healthy lifestyle.

Author Biography

Giuliane Mirela Monteiro da Silva, Universidade de Marília-UNIMAR, Marília, São Paulo, Brasil

Área da Alimentação e Nutrição

References

-Alves, J.H.; Boog, M.C.F. Comportamento alimentar em moradia estudantil: um espaço para promoção da saúde. Revista Saúde Pública. Vol. 41. Num. 2. 2007. p. 197-204.

-Andrade, R.G.; Pereira, R.A.; SichierI, R. Consumo alimentar de adolescentes com e sem sobrepeso do Município do Rio de Janeiro. Caderno Saúde Pública. Vol. 19. Num. 5. 2003. p. 1485-1495.

-Baldini, M.; Pasqui, F.; Bordoni, A.; Maranesi, M. Is the Mediterranean lifestyle still a reality? Evaluation of food consumption and energy expenditure in Italian and Spanish university students. Public. Health Nutrition. Vol.12. Num. 2. 2008. p. 148-155.

-Bezerra, I.N.; Sichieri, R. Características e gastos com alimentação fora do domicílio no Brasil. Revista Saúde Pública. Vol. 44. Num. 2. 2010. p. 1-9.

-Bingham S. A.; Gill C.; Welch A.; Day K.; Cassidy A.; Khaw K. T. Comparison of dietary assessment methods in nutritional epidemiology: weighed records v. 24h recalls, food-frequency questionnaires and estimated-diet records. Jorurnal of Nutrition. Vol. 72. Num. 4. 1994. p.619-643.

-Bion, F.M.; Chagas M. H. C.; Muniz, G. S.; Sousa, L. G. O. Estado nutricional, medidas antropométricas, nível socioeconómico y actividad física en universitarios brasileños. Nutr. Hosp. Vol. 23. Num. 3. 2008. p. 234-241.

-Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde; Departamento de atenção Básica. Guia Alimentar para a População Brasileira. 2ªedição. Brasília. 2014. p. 158.

-Bravo, A.M.; Martín, N. U.; González, A. G. Evaluación de los hábitos alimentarios de una población de estudiantes universitários en relación com sus conocimientos nutricionales. Nutrición Hospitalaria. Vol. 21. Num. 4. 2006. p. 446-473.

-Brown, I.J.; Tzoulaki, I.; Candeias, V.; Elliott, P.Salt intakes around the world: implications for public health. International Journal of Epidemiology. Vol. 38. Num. 3. 2009. p. 791-813.

-Cansian, A.C.C.; Gollino, L.; Alves, J. B. O.; Pereira, E. M. S. Avaliação da ingestão de frutas e hortaliças entre estudantes universitários. Revista Sociedade Brasileira de Alimentação e Nutrição. Vol. 37. Num. 1. 2012. p. 54-63.

-Durán, A.S.; Castillo, A.M.; Del, R.F.V. Diferencias en lacalidad de vida de estudiantes universitarios de diferente año de ingresodel Campus Antumapu. Revista Chilena. Vol. 36. Num. 3. 2009. p. 200-209.

-Espinoza, O.L.; Rodriguez, F. R.; Galvez, J. C.; MacMillian, K. Hábitos de alimentación y actividad física en estudiantes universitarios. Revista Chilena Nutr. Vol. 38. Num. 4. 2011. p. 458-465.

-Feitosa, E. P. S.; Dantas, C. A. O; Andrade-Warta, E. R. S.; Marcellini, P. S.; Mendes-Nett, R. S. Hábitos alimentares de estudantes de uma universidade pública no Nordeste, Brasil. Alimentação e Nutrição. Vol. 21. Num. 2. 2010. p. 225-230.

-Fisberg, R. M.; Marchioni, D. M. L.; Colucci, A. C. A. Avaliação do consumo alimentar e da ingestão de nutrientes na prática clínica. Arquivo Brasileiro de Endocrinologia e Metabolismo. Vol. 53. Num. 5. 2009.

-Guedes, D. P.; Guedes, J. E. R. P. Atividade física, aptidão cardiorrespiratória, composição da dieta e fatores de risco predisponentes ás doenças cardiovasculares. Arquivo Brasileiro cardiológico. Vol. 77. Num. 3. 2001. p. 243-250.

-Hoyos, C. I.; Díaz, E.E.; Irazusta, A. J.; Gil, G. J. Alimentación de estudiantes universitarios. Osasunaz. Sarriena Leioa. Vol. 8. 2007. p. 7-18.

-IBGE, Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa de orçamentos familiares 2008-2009: Análise do Consumo Alimentar Pessoal no Brasil. Coordenação de Trabalho e Rendimento. Rio de Janeiro, 2011. p. 150.

-Lohman, T.G.; Roche, A.F.; MartorelL, R. Anthropometric standardization reference manual. Abridged Edition. 1998. p. 184.

-López, M.J.O.; Guindo, P. N.; Aponte, E. A.; Martinez, F. M.; Serrana, H. L. G. L.; Martinez C. L. Evaluación nutricional de una población universitaria. Nutrición Hospitalaria. Vol. 21. Num. 2. 2006. p. 179-183.

-Madureira, A.S.; Corseuil, H.X.; Pelegrini, A.; Petroski, E.L. Associação entre estágios de mudança de comportamento relacionados a atividade física e estado nutricional em universitários. Cadernos de Saúde Pública. Vol. 25. Num. 19. 2009. p. 2139-2146.

-Marcondelli, P.; Costa, T.H.M.; Schmitz, B.A.S. Nível de atividade física e hábitos alimentares de universitários do 3º ao 5ºsemestres da área da saúde. Revista de Nutrição. Vol. 21. Num. 1. 2008. p.39-47.

-Mendonça, C.P.; Anjos, L.A. Aspectos das práticas alimentares e da atividade física como determinantes do crescimento do sobrepeso/obesidade no Brasil. Cadernos de Saúde Pública. Vol. 20. Num. 3. 2004. p. 698-709.

-Moreira, N. W. R.; Castro, L. C. V.; Conceição, L. L.; Duarte, M. S. Consumo alimentar, estado nutricional e risco de doença cardiovascular em universitários iniciantes e formandos de um curso de nutrição, Viçosa-MG. Revista APS. Vol. 16. Num. 3. 2013. p. 242-249.

-Nelson, M. C.; Story, M.; Larson, N. I.; Neumark-Sztainer, D.; Lytle, L. A. Emerging adulthood and college-aged youth: an overlooked age for weight-related behavior change. Obesity, Vol. 16. Num. 10. 2008. p. 2205-2211.

-Novaes, J. F.; Fonseca, P. C.; Oliveira, P. C.; Priore, S. E.; Sant’ana, S. E.; Franceschini, S. C. C. Avaliação antropométrica e dietética dos estudantes que frequentam o restaurante universitário da Universidade Federal de Viçosa. Nutrição em Pauta. Num. 6. 2004. p. 46-49.

-Pereira, M.A.; O’Reilly, E.; Augustsson, K.; Fraser, G.E.; Goldbourt, U.; Heitmann, B.L.; Hallmans, G.; Knekt, P.; Liu, S.; Pietinen, P.; Spiegelman, D.; Stevens, J.; Virtamo, J.; Willett, W.C.; Ascherio, A. Dietary fiber and risk of coronary heart disease: a pooled analysis of cohort studies. Archivesof Internal Medicine. Vol. 164. 2004. p. 370-376.

-Petribu, M. M. V. Estado nutricional, consumo alimentar e risco cardiovascular: um estudo em universitários. Revista de Nutrição. Vol. 22. Num. 6. 2009. p. 837-846.

-Philippi, S. T. Redesenho da Pirâmide Alimentar Brasileira para uma alimentação saudável. 2013. Disponível em: <http://www.piramidealimentar.inf.br /pdf/ESTUDO_CIENTIFICO_PIRAMIDE_pt.pdf>. Acessado em: 3 de dezembro de 2015.

-Pinheiro, A.B.V.; Lacerda, E.M.A.; Benzecry, E.H.; Gomes, M.C.S.; Costa, V.M. Tabela de avaliação de consumo alimentar em medidas caseiras. 5ª edição. São Paulo. Atheneu. 2009. p. 131.

-Sartorelli, D.S.; Franco, L.J.; Cardoso, M.A. High intake of fruits and vegetables predicts weight loss in Brazilian overweight adults. Nutrition Research. Vol. 28. 2008. p. 233-238.

-Soto, L.F.L.; Torres, I. C. S.; Arevalo, M. T. V; Cardona, J. A. T.; Sarria, A. R.; Polanco, A. B. Comportamiento y salud de los jóvenes universitarios: satisfacción conel estilo de vida. Pensamiento Psicologico. Vol. 5. Num. 12. 2009. p. 71-88.

-Toral, N.; Slater, B.; Cintra, I.P.; Fisberg, M. Comportamento alimentar de adolescentes em relação ao consumo de frutas e verduras. Revista de Nutrição. Vol. 19. Num. 3. 2006. p. 331-340.

-Vieira, V.C.R.; Priore S. E.; Ribeiro S. M. R.; Franceschini S. C. C.; Almeida L. P. Perfil socioeconômico, nutricional e de saúde de adolescentes recém-ingressos em uma universidade pública brasileira. Revista de Nutrição. Vol. 15. Num. 3. 2002. p. 273-282.

-World Health Organization. Creating an enabling environment for population-based salt reduction strategies: report of a joint technical meeting held by WHOsand the Food Standards Agency. United Kingdom. 2010. Geneva. 2010. p. 1-42.

-World Health Organization. Global strategy on diet, physical activity and health. Geneva. 2004.

-World Health Organization. Physical Status: The Use and Interpretation of Anthropometry. Geneva. 1995. p. 1-463.

-Ye, A.A.; López, D.P.; Guzmán, L.M.R.; Cruz, S.L.H.; Guerra, F.J.; García, R.R. Prevalência estacionaria de sobrepeso y obesidade em universitarios del sur de Veracruz, México. Medicina Universitaria. Vol. 12. Num. 46. 2010. p. 24-28.

-Zemdegs, J.C.S.; Corsi, L.B.; Coelho, L.C.; Pimentel, G.D.; Hirai, A.T.; Sachs, A. Lipid profile and cardiovascular risk factors among first-year Brazilian university students in São Paulo. Nutrición Hospitalaria. Vol. 6. Num. 3. 2011. p. 553-559.

Published
2016-05-22
How to Cite
Marconato, M. S. F., Monteiro da Silva, G. M., & Frasson, T. Z. (2016). Eating habits of beginning college students and graduates of nutrition course at a university in São Paulo. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 10(58), 180-188. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/436
Section
Scientific Articles - Original