Nutrition: Assessment of knowledge and its influence in an open university to third age

  • Janaí­na Veiga Silva Universidade Estadual do Centro-Oeste, Guarapuava, Brasil
  • Indiomara Baratto Universidade Federal de São Paulo, São Paulo, Brasil
Keywords: Nutritional education, Elderly, Nutritional knowledge

Abstract

According to the statistical projections of theWorld Health Organizationin 2025, the Brazilian population can increase five times, while the age group older than 60 years will be expanding to 15 times, accounting for about 34 million people . The elderly population needs health care, with the main aim to maintain and / or improve the quality of life. This study aimed to evaluate the knowledge of issues related to nutrition and determine the contribution of Nutrition Education in the elderly. The study population consisted of 20 students of both sexes, aged over 60 years, enrolled in the extension project -Open University Senior Citizens-UNATI. Questionnaire was applied by means of known nutritional scale before and after intervention aimed at identifying information about the level of nutrition. In the pre-test period the students obtained a score of 7.9, with a standard deviation of 1.8 points. By contrast, the average post-test was 8.85 points (standard deviation of 1.95 points), ranging from 5.0 to 12 points. It can be concluded that the educational intervention can contribute in making decisions and choices sample analyzed.

References

-Abade, M.; Zamai, C.A. Estudo sobre a influência da prática de atividade física na síndrome depressiva e no bem-estar de sujeitos da terceira idade. Movimento & Percepção. Vol. 10. Núm. 14. 2009.

-Amado, T.C.F.; Arruda, I.K.G.; Ferreira, R.A.R. Aspectos alimentares, nutricionais e de saúde de idosas atendidas no Núcleo de Atenção ao Idoso-NAI, Recife,2005. Archivos Latino americanos de Nutricion. Vol. 57. Núm. 4. 2007.

-Bassler, T.C.; Lei, D.L.M. Diagnóstico e monitoramento da situação nutricional da população idosa em município da região metropolitana de Curitiba-PR. Rev. Nutr. Vol. 21. Núm. 3. 2008.

-Bós, A.M.G.; Bós, A.I.G. Determinantes na escolha entre atendimento de saúde privada e pública por idosos. Rev Saúde Pública. Vol. 38. Núm. 1. p. 113-120. 2004.

-Camarneiro, J.T. Elaboração de recursos pedagógicos: nutricionais para o programa de educação nutricional. Nutrição Brasil. 2004.

-Carniel, M.; Martins, A.H. Avaliação da influência da educação nutricional na alimentação de idosos. TCC. Faculdade Assis Gurgacz. 2006.

-Carvalho, E.N.; Silva, F.R.; Melo, M.T.S.M.; Carvalho, C.M.R.G. Avaliação da qualidade nutricional das refeições servidas aos idosos em instituição asilar. Estud. interdiscip. envelhec. Vol. 5. p. 119-136. 2003.

-Cervato, A. M. Intervenção nutricional educativa: promovendo a saúde de adultos e idosos em Universidades Abertas à Terceira Idade. Tese para Doutorado. Universidade de São Paulo. 1999.

-Cervato, A.M.; Derntl, A.M.; Latorre, M.R.D.O.; Marucci, M.F.N. Educação nutricional para adultos e idosos: uma experiência positiva em Universidade Aberta para a Terceira Idade. Rev. Nutr. Vol. 18. Núm. 1. p. 41-52. 2005.

-Gomes, C.L.; Gomes, G.C. Reconhecendo o projeto educação física para a terceira idade: Construindo novas trajetórias. In: Anais do 7º Encontro de Extensão da Universidade Federal de Minas Gerais. Belo Horizonte. 2004 set. 12-15. 2004.

-Leão, L.S.C.S.; Gomes, M.C.R. Manual de Nutrição Clínica: para atendimento ambulatorial do adulto. 8ªedição. Rio de Janeiro. Vozes. 2008.

-Menezes, T.N.; Marucci, M.F.N. Antropometria de idosos residentes em instituições geriátricas, Fortaleza, CE. Rev. Saúde Pública. Vol. 39. Núm. 2. p. 169-75. 2005.

-Nicolau, A.; Santos, C.R.F.; Lazarim, F.; Pires, H.T.; Sene, R.F. O perfil de estilo de vida de frequentadores da Universidade da Experiência. Revista Digital. Vol. 13. Núm. 125. 2008.

-Organização Pan-Americana de Saúde. Doenças Crônico-degenerativas e obesidade: estratégia mundial sobre alimentação, atividade física e saúde. Brasília. OPAS. 2003.

-Paula, H.A.A.; Oliveira, F.C.E.; São José, J.F.B.; Gomide, C.L.; Alfenas, R.C.G. Avaliação do estado nutricional de pacientes geriátricos. Rev. Bras. Nutr. Clin. Vol. 22. Núm. 4. p. 280-5. 2007.

-Quintella, L.C.M. Qualidade de vida e estado nutricional de idosos: um estudo descritivo sobre frequentadores do centro de praticas esportivas da universidade de São Paulo. Dissertação de Mestrado. Universidade de São Paulo. 2006.

-Ramos, L.R. Perfil do idoso em área metropolitana na região sudeste do Brasil: resultados de inquérito domiciliar. Rev. Saúde Pública. Vol. 27. Núm. 2. p. 87-94. 1993.

-Romeiro, A.A.F. A percepção dos idosos sobre a Alimentação em suas vidas. Pôster apresentado no IV Congresso Brasileiro de Epidemiologia, promovido pela Associação Brasileira de Pós-Graduação em Saúde Coletiva-ABRASCO, e 6ª Reunião Científica da América Latina e Caribe da Associação Internacional de Epidemiologia -IEA. 19-23. Recife. 2004.

-Rubin, B.A.R.; Stein, A.T.; Zelmanowicz, A.M.; Rosa, D.D.R. Perfil Antropométrico e Conhecimento Nutricional de Mulheres Sobreviventes de Câncer de Mama do Sul do Brasil. Revista Brasileira de Cancerologia. Vol. 56. Núm. 3. p. 303-309. 2010.

-Scagliusi, F.B.; Polacow, V.O.; Cordás, T.A.; Coelho, D.; Alvarenga, M.; Philippi, S.T.; Lancha Júnior, A.H. Tradução, adaptação e avaliação psicométrica da escala de conhecimento nutricional do National Health Interview Survey Cancer Epidemiology. Rev. Nutr. Vol. 19. Núm. 4. 2006.

-Silva, S.M.C.S.; Mura, J.D.A.P. Tratado de alimentação, nutrição e dietoterapia. Roca. 2007.

-Silva, A.C. Atividade física habitual e saúde multidimensional de idosos na Cidade de Goiânia-GO. Dissertação de Mestrado. Universidade Federal de Santa Catarina. 2005.

-Stumm, E.M.F.; Zambonato, D.; Kirchiner, R.M.; Dallapiane, L.B.; Berlezi, E.M. Perfil de idosos assistidos por unidades de Estratégia de Saúde da Família que sofreram infarto agudo do miocárdio. Rev. Bras. Geriatr. Gerontol. Vol. 12. Núm. 3. 2009.

-Vitolo, M.R. Nutrição: da gestação ao envelhecimento. Rio de Janeiro. Rubio. 2008.

Published
2015-09-14
How to Cite
Silva, J. V., & Baratto, I. (2015). Nutrition: Assessment of knowledge and its influence in an open university to third age. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 9(53), 176-187. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/381
Section
Scientific Articles - Original