Effect of carbohydrate and protein supplementation in performance and subjective perception of strain in moderately active people
Abstract
The aim of the study was to investigate the effects of ergogenic resources (protein and carbohydrate supplementation) on physical performance of moderately active people. Materials and Methods:We conducted a randomized double -blind study with 20 volunteers, aged between 18 and 60 years, practicing physical activities and moderately active for at least one year. Participants performed a battery of physical tests to determine its previous capacity, and seven days later underwent a new battery of physical tests after receiving one of the following solutions: carboidrato1, 0g/Kg + 30g protein or placebo. The subjects were interrogated after each physical test on the perception of effort made and the results of physical tests were evaluated in comparison with the previous week. Statistical analyzes were performed using Stata ® 11.1 assuming statistical significance level of 5%. Results: The only significant difference was about the repetitions of abdominal test, which was higher in the supplement group than in the placebo (p=0.04).Discussion:In the protocolof load testsdid not finda statisticallysignificant difference, similar toother studies. Conclusion: The findings of this study showed no significant benefit for the use of carbohydrate and protein supplements for adults engaged in physical activity aimed at improving their physical performance.
References
-Alves, C.; Lima, R.V. Dietary supplement sue byadolescents. Jornal de Pediatria. Vol. 85. . Núm. 4. p. 287-294. 2009.
-Aoki, M.s.; Pontes Juniot, F.L.J.; Navarro. F.; Uchida, M.C.; Bacurau, R.F.P. Suplementação de carboidrato não reverte o efeito deletério do exercício de endurance sobre o subsequente desempenho de força. Revista Brasileira de Medicina no Esporte. Vol. 9. Núm. 5. 2003.
-Araújo, L.R.; Andreolo, J.; Silva, M.S. Utilização de suplemento alimentar e anabolizante por praticantes de musculação nas academias de Goiânia/GO. Rev. Brás. Ciên. e Mov. Vol. 10. Núm. 3. 2002. p. 13-8.
-Bacurau. R.F.P.Nutrição e suplementação esportiva. 5ªedição Phorte. 2007.
-Bertulucci, K.N.B.; Schembri, T.; Pinheiro, A.M.M.; Navarro, A.C. Consumo de suplementos alimentares por praticantes de atividade física em academias de ginástica em São Paulo. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 4. Núm. 20. 2010.
-Biesek, S.; Alves, L. A.; Guerra, I. Estratégias de nutrição e suplementação no esporte. 2ªedição. Manole.2010.
-Fayh, A.T.P.; Umpierre, D.; Sapata, K.B.; Neto, F.M.D.; Oliveira, A.R. Efeito da ingestão prévia de carboidrato de alto índice glicêmico sobre a resposta glicêmica e desempenho durante um treino de força. Revista Brasileira de Medicina no Esporte. Vol. 13. Núm. 6. 2007.
-Guedes, D.P.; Guedes, J.E.R.P. Manual Prático para Avaliação em Educação Física. Manole. 2006.
-Haraguchi, F.K.; Abreu, W.C.; Paula, H. Proteínas do soro do leite: composição, propriedades nutricionais, aplicações no esporte e benefícios na saúde humana, Revista de Nutrição. Vol. 19. Núm.4. p. 479-88. 2006. 10-Linhares, T.C.; Lima, R.M. Prevalência do uso de suplementos alimentares para praticantes de musculação nas academias de Campos dos Goytacazes-RJ, Brasil. Vértices. Vol. 8. Núm. 1/3. 2006.
-Mcardle, W.D.; Katch, F.I.; Katch, V.L. Nutrição para o Esporte e o Exercício. 3ªedição. Guanabara Koogan. 2011.
-Pereira, R.F.; Lajolo, F.M.; Hirschbruch, M.D. Consumo de suplementos por alunos de academias de ginástica em São Paulo. Rev. Nutrição. 2003. p. 265-272.
-Rocha, F.S.; Silva, P.F.; Targa, R.M.O.; Sarlo, V. Estudo da necessidade de suplementação de carboidratos no treinamento de força: análise do comportamento da glicemia durante um treino de musculação. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 2. Núm. 12. p. 452-461. 2008.
-Salvo, V.L.M.A.; Gimeno, S.G.A. Reprodutibilidade e validade do questionário de freqüência de consumo de alimentos. Revista Saúde Pública. Vol. 36. Núm. 4. 2002.
-Sapata, K.B.; Fayhm, A.P.T.; Oliveira, A.R. Efeitos do consumo prévio de carboidratos sobre a resposta glicêmica e desempenho. Revista Brasileira de Medicina no Esporte. Vol. 12. Núm. 4. 2006.
-Shimamoto, K.; Ura, N. Mechanisms of insulin resistance in hypertensive rats. Clinical and experimental hypertension. 2006.
-Schneider, A.P.; Machado, D.Z. Consumo de Suplementos Alimentares entre Frequentadores de uma Academia de Ginástica de Porto Alegre-Rio Grande do Sul. Rev Nut em Pauta. Vol. 78. p. 16-20. 2006.
-Zimberg, I.Z.; Leitão, M.C.; Yamauchi, D.H.; Cintra, I.P. Avaliação dos rótulos de suplementos de carboidrato. Brasilian Journal of Sports Nutrition. Vol. 1. Núm. 1. p. 16-20. 2012.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).