Women nutritional profile of the commercial sector in the city of Belem, Brazil

  • Vanessa Vieira Lourenço Costa Universidade Federal do Pará (UFPA)
  • Marí­lia de Souza Araújo Universidade Federal do Pará (UFPA)
  • Ana Esmeralda Correa Caldas Serviço Brasileiro de Apoio às Micro e Pequenas Empresas - SEBRAE
  • Lilaine de Sousa Neres Universidade Federal do Pará (UFPA)
Keywords: Obesity, Intra-abdominal fat, Body mass index

Abstract

The social, economic and demographic transformations in these last few decades due to the increasingofurbanization and modernization caused changes in lifestyle of the population and in your eating habits that resulted in the prevalence of the increased overweight and obesity, characterizing the nutritional transition. The waist circumference (WC) is abletoestimates the intra-abdominal fat that reflects the mass of visceral adipose tissue. The aim of the study was to evaluate the nutritional profile in stratified sample of 96 women attending in Food and Nutrition Unit of the Social Service ofCommerce (UAN/SESC), in Belem, Brazil, with anthropometric data (weight and height), to calculate the Body Mass Index (BMI) and measurement of waist circumference (WC), through cross-sectional study. The age average was 34.6 ± 9.8 years, with the majority (51%) is aged 20 to 34.9 years. The labor sector with the most representation was commerce, with 58.3% of women. Regarding the working hours, 60.4% of sample said not only work but also do housework. The majority is eutrophic (49%), and 39.6% are overweight. Regarding the CC, 66.3% of women proved to be suitable for this measure, with no significant risk for cardiovascular disease. The anthropometric measurements, when combined, increase the precision in the pathologies investigation that characterizes the nutrition transition experienced in recent decades, which tend mainly to affect women.

Author Biographies

Vanessa Vieira Lourenço Costa, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Possui graduação em Nutrição pela Universidade Federal do Pará (2002). Mestrado em Saúde Sociedade e Endemias na Amazônia UFPA/UFAM, Pós Graduação Latu Senso : Clinica e Terapèutica Nutricional pela Instituição: Faculdade de Ciências Biológicas e da Saúde de União da Vitória (UNIGUAÇU) Paraná, atualmente é professora do Curso de Nutrição da Universidade Federal do Pará.

Marí­lia de Souza Araújo, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Professora Associada da Faculdade de Nutrição, do Instituto de Ciências da Saúde, da Universidade Federal do Pará. Possui Graduação em Nutrição pela Universidade Federal do Pará, Mestrado em Nutrição pela Universidade Federal de Pernambuco e Doutorado em Ciências da Saúde pela Universidade de Brasí­lia. Foi Diretora da Faculdade de Nutrição/ICS/UFPA é professora-orientadora do Programa de Pós-graduação Mestrado em Saúde, Sociedade e Endemias na Amazônia - UFPA/UFAM/FioCRUZ e colaboradora do Programa de Pós-Graduação em Oncologia e Ciências Médicas/HUJBB/UFPA. Tem experiência na área de Nutrição, com ênfase em Epidemiologia e Patologia Nutricional, atuando especialmente nos seguintes temas: sí­ndrome metabólica, avaliação nutricional, obesidade, saúde do trabalhador e doenças crônicas não transmissí­veis.

Ana Esmeralda Correa Caldas, Serviço Brasileiro de Apoio às Micro e Pequenas Empresas - SEBRAE

Possui graduação em Nutrição pela Universidade Federal do Pará (2011). Atualmente atua como Agente Local de Inovação do SEBRAE.

Lilaine de Sousa Neres, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Possui graduação em Tecnologia Agroindustrial pela Universidade do Estado do Pará (2012). Cursando Administração na Universidade Federal do Pará (4 Semestre). Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Tecnologia de Alimentos, atuando principalmente nos seguintes temas: amazônia oriental, derivado lácteo, produto origem animal, fruticultura regional e pequenos produtores.

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Published
2014-03-23
How to Cite
Lourenço Costa, V. V., Araújo, M. de S., Caldas, A. E. C., & Neres, L. de S. (2014). Women nutritional profile of the commercial sector in the city of Belem, Brazil. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 8(44). Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/324
Section
Scientific Articles - Original