Bariatric surgery and its relationship with iron deficiency anemia: case study

  • Anelisa Luciano Silva Acadêmica do curso de Bacharelado em Nutrição da Faculdade de Minas (FAMINAS), Muriaé,MG
  • Denise Félix Quintao Coordenadora e professora do curso de Nutrição da Faculdade de Minas (FAMINAS), Muriaé, MG.
Keywords: Bariatric surgery, Iron deficiency anemia, Obesity

Abstract

Thepresent study aimed to analyze, the relationship between bariatric surgery and anemia, as well as observe the changes in the body caused by the surgery to the patient. Research conducted in September 2011, containing a questionnaire, three-day food records, analysis of biochemicaland bioimpedance segmented. Thepatient presented during eleven months a great weight loss and body fat nevertheless shecanhealitself ofdiseases such assleep apnea and gastritis. She developed anemia, diagnosed by blood test, but the serum iron, ferritin and transferrin that were suitable. With food record analyzed the amount of absorbable iron, and she had adequate intake. Through the data, it was possibleobserve the advantages and disadvantages in postoperative patients of bariatric surgery, and these should be accompanied by a multidisciplinary team.

References

-Baretta, G. A. P.; e colaboradores. Anemia Pós-cirurgia Bariátrica: As Causas Nem Sempre São Relacionadas à Cirurgia. Arquivos Brasileiros de Cirurgia Digestiva. São Paulo. Vol. 21. Núm. 2. 2008.

-Sociedade Brasileira de Cirurgia Bariátrica e Metabólica. Evolução da Cirurgia Bariátrica no Brasil. 2010. Disponível em: http://www.sbcb.org.br/imprensa.asp?menu=3

-Bonomo, E. Obesidade e anemia carencial na adolescência: simpósio. Instituto Danone. São Paulo. 2000.

-Bordalo, L.; e colaboradores. Cirurgia Bariátrica: Como e Porque Suplementar. Revista da Associação Medica Brasileira. Viçosa. Núm. 57. 2010.

-Cançado, R. D.; Lobo, C.; Friedrich, J. R. Tratamento da Anemia Ferropriva com Ferro por Via Parenteral. Revista Brasileira de Hematologia e Hemoterapia. São Paulo. Vol. 32. 2010.

-CGAN –Coordenação Geral de Alimentação e Nutrição.http://nutricao.saude.gov.br/ferro_info_publico.php?exibe_pagina=ferro_programa_info_geral#diagnosticar_anemia, 25/10/11.

-Costa, A. C. C.; e colaboradores. Obesidade em Pacientes Candidatos a Cirurgia Bariátrica. Acta Paulista de Enfermagem. São Paulo. Vol. 22. Núm. 1. 2009.

-Cozzolino, S. M. F. Biodisponibilidade de Nutrientes. São Paulo. Manole. 2006.

-Fausto, M. A. Planejamento de Dietas e da Alimentação. Rio de Janeiro. Revinter. 2003.

-Filho, B. M.; e colaboradores. Anemia e Obesidade: Um Paradoxo da Transição Nutricional Brasileira. Caderno de Saúde Pública. Rio de Janeiro. Vol. 24. 2008.

-Francisco, M. C.; e colaboradores. Análise Radiológica das Alterações Gastrointestinais Após Cirurgia de Fobi-Capella. Radiologia Brasileira. São Paulo. Vol. 40. Núm. 4. 2007.

-Gigante, D. P.; e colaboradores. Prevalência de obesidade em adultos e seus fatores de risco. Revista de Saúde Pública. Vol. 31. Núm. 3. 1997.

-Jóia-Neto, L.; Lopes-Júnior, A. G.; Eduardo, C. Alterações Metabólicas e Digestivas no Pós Operatório de Cirurgia bariátrica. Arquivos Brasileiros de Cirurgias Digestivas. São Paulo. Vol. 23. Núm. 4. 2010.

-Lameu, E. Clínica Nutricional. Rio de Janeiro. Revinter. 2005.

-Lima, G. A. F. M.; Grotto, H. Z. W. Avaliação das medidas de Ferro Sérico e Capacidade de Ligação do Ferro à Transferrina (TIBC) Usando o Método Synermed. Divisão de Patologia Clínica do Hospital das Clínicas e Departamento de Patologia Clínica da Faculdade de Ciências Médicas da UNICAMP. Núm. 65. 2004. Disponível em: http://www.newslab.com.br/ed_anteriores/65/FERROSERICO.pdf. Acesso em 20/09/2011.

-Pinheiro, A. R. O.; Freitas, S. F. T.; Corso, A. C. T.. Uma abordagem epidemiológica da Obesidade. Revista de Nutrição. Campinas. Vol. 17. Núm. 4. 2004.

-Sanches, G. D.; e colaboradores. Cuidados Intensivos para Pacientes em Pós Operatório de Cirurgia Bariátrica. Revista Brasileira de Terapia Intensiva. São Paulo. Vol. 19. Núm. 2. 2007.

-Segal, A.; Fandiño, J. Indicações e Contra-indicações para Realização das Cirurgias Bariátricas. Revista Brasileira de Psiquiatria. São Paulo. Vol. 24. 2002.

-Sutil, D. Complicações Nutricionais no Pós-Operatório de Cirurgia Bariátrica. 2012. TCC em Nutrição Clínica. Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul. Ijuí, 2012. Disponível em:http://bibliodigital.unijui.edu.br:8080/xmlui/bitstream/handle/123456789/1029/Artigo%20(P%C3%B3s-Nutri%C3%A7%C3%A3o%20Cl%C3%ADnica).pdf?sequence=1 Acesso em:10/09/2012.

-Velásquez-Meléndez, G.; Pimenta, A. M.; Kac, G. Epidemiologia do sobrepeso e da obesidade e seus fatores determinantes em Belo Horizonte (MG), Brasil: estudo transversal de base populacional. Revista Panamericana de Salud Pública. Washington. Vol.16. Núm. 5. 2004.

Published
2013-06-08
How to Cite
Silva, A. L., & Quintao, D. F. (2013). Bariatric surgery and its relationship with iron deficiency anemia: case study. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 7(37). Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/292
Section
Scientific Articles - Original