Food worker program related to overweight and obesity: a systematic review

  • Muriel de Jesus Chaves Programa de Pós Graduação Lato Sensu da Universidade Gama Filho em Obesidade e Emagrecimento. Graduação em Nutrição pela Unijorge - Centro Universitário Jorge Amado
Keywords: Worker food program, Workers food, Nutritional status of workers

Abstract

Obesity is now recognized as a major public health problem, affecting populations with different socioeconomic levels, gender, age. Social programs such as PAT (Workers' Food Program) are created with the aim of improving the nutritional status of workers. Thus, the objective was to demonstrate through a systematic review ofthe Workers' Food Program related to overweight and obesity. We reviewed twenty national surveys, between the years 2002 to 2010. The descriptors used for the search were the Workers' Food Program, Food workers, Nutritional Status of Workers in the database of the Scientific Electronic Library Online (SciELO). With the nutritional transition, cases of overweight stands out as a public health problem. Diabetes and hypertension were observed in studies with workers who have the PAT as a benefit. Thus, it appears that the program can not reflect positively on improving the quality of life of workers, reflecting the framework of overweight. The program needs to be revised and adapted to current conditions of the nutritional transition.

References

-Araújo, M.P.N; Souza, J.C.; Trad, L.A.B. A alimentação do trabalhador no Brasil: um resgate na produção científica nacional. Rio de Janeiro. 2010.

-Bandoni, D.H.; Brasil, B.G.; Jaime, P.C. Programa de Alimentação do Trabalhador: representações sociais de gestores locais. São Paulo. 2006.

-Burlandy,L.; Anjos, L.A. Acesso a vale-refeição e estado nutricional de adultos beneficiados no Programa de Alimentação do Trabalhador no Nordeste e Sudeste do Brasil, 1997. Rio de Janeiro. 2001.

-Castro, A.; e colaboradores. Padrão dietético e estado nutricional de operários de uma empresa metalúrgica do Rio de Janeiro, Brasil. Rio de Janeiro: 2004.

-Castro, M.E.; e colaboradores. Prevenção da hipertensão e sua relação com o estilo de vida de trabalhadores. Fortaleza: 2005.

-Geraldo, A.P.G.; Bandoni, D.H.; Jaime, P.C. Aspectos dietéticos das refeições oferecidas por empresas participantes do Programa de Alimentação do Trabalhador na cidade de São Paulo, Brasil. São Paulo. 2008.

-Hölfemann, A.D.; Blank, N. Excesso de peso entre trabalhadores de uma indústria: prevalência e fatores associados. Santa Catarina. 2006.

-Liberali, R. Metodologia Científica Prática: um saber-fazer competente da saúde à educação. Florianópolis. 2008.

-Marchi, D. Saúde-nutrição do trabalhador num contexto de Mudança Organizacional. Santa Catarina. 2004.

-Medeiros, M.A.T.; e colaboradores. Estudo nutricional e práticas alimentares de trabalhadores acidentados. Campinas. 2007.

-Mendonça, A.C.P.; Anjos, L.A. Aspectos das práticas alimentares e da atividade física como determinantes do crescimento do sobrepeso/obesidade no Brasil. Rio de Janeiro. 2004.

-Salas, C.K. Teores de sódio e de lipídeos em refeições almoço consumidas por trabalhadores de uma empresa no município de Suzano, SP. São Paulo. 2009.

-Santos, L.M.P.; e colaboradores. Avaliação de Políticas Públicas de segurança alimentar e combate à fome no período de 1995-2002.2 -Programa de Alimentação do Trabalhador. Rio de Janeiro. 2007.

-Sarno,F.; Bandoni, D.H.; Jaime, P.C. Excesso de peso e hipertensão arterial em trabalhadores de empresas beneficiadas pelo Programa de Alimentação do Trabalhador (PAT). São Paulo. 2008.

-Stolte, R.; Hennington, E.A.; Bernardes, J.S. Sentidos da alimentação e da saúde: contribuições para a análise do Programa de Alimentação do Trabalhador. Rio de Janeiro.2006.

-Savio, K.E.O. ;e colaboradores. Avaliação do almoço servido a participantes do Programa de Alimentação do Trabalhador. Brasília. 2005.

-Vanin, M.; e colaboradores. Adequação nutricional do almoço de uma Unidade de Alimentação e Nutrição de Guarapuava-PR. Paraná. 2006.

-Veloso, I.S.; Santana, V.S. Impacto nutricional do programa de alimentação do trabalhador no Brasil. Salvador. 2002.

-Veloso,I.S.; Santana, V.S.; Oliveira, N.F. Programa de alimentação para o trabalhador e seu impacto sobre o ganho de peso e obesidade. Salvador. 2007.

-Viana, S.V. Indústria Moderna e Padrão Alimentar: o espaço do trabalho, do consumo e da saúde. São Paulo. 2009.

Published
2013-01-06
How to Cite
Chaves, M. de J. (2013). Food worker program related to overweight and obesity: a systematic review. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 6(34). Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/286
Section
Scientific Articles - Original