Analysis of the lunch boxes of children between 1 and 10 years of age in an early childhood education school

  • Mariah Meireles Costa Faculdade de Minas Faminas-BH, Belo Horizonte, Minas Gerais, Brasil.
  • Marcio Leandro Ribeiro de Souza Faculdade de Minas FAMINAS-BH. Minas Gerais. Brasil https://orcid.org/0000-0003-1517-4516
Keywords: Nutrition education, Nutritional transition, Obesity, Lunch boxes, Infant feeding

Abstract

The school has an important role in nutritional education since nutrition at this stage has significant impacts on the development and formation of children's eating habits. Studies reveal high consumption of ultra-processed foods and sweetened beverages by children, which can compromise their health and obesity. Therefore, the objective was to analyze the quality of food present in the lunch boxes of early childhood education students at a private school in the city of Belo Horizonte, Brazil. The lunch boxes of 59 students, aged between 1 and 10 years old, were evaluated on three non-consecutive days. The foods present were grouped into pre-defined food groups for analysis. The presence of food was also evaluated in accordance with the definition of the Food Guide for the Brazilian Population. A high consumption of fruits and natural juices, dairy products, bread, biscuits, or cookies was observed, but a high consumption of artificial juices was also observed. Likewise, there was a low consumption of vegetables, legumes, and nuts. Furthermore, some children took foods that were contraindicated by the guide in their school lunch, such as soft drinks, sweets, stuffed biscuits, among others. Furthermore, the presence of fresh or minimally processed foods was also observed in 98.3% of the lunch boxes, processed foods in 100% and ultra-processed foods in 93.2% of the sample. Therefore, this research identified high levels of consumption of processed and ultra-processed foods, which requires attention, making nutritional education with children and their families important.

Author Biography

Marcio Leandro Ribeiro de Souza, Faculdade de Minas FAMINAS-BH. Minas Gerais. Brasil

Professor Titular no curso de Nutricao da Faculdade de Minas FAMINAS-BH. Professor nos cursos de pos-graduacao da VP Centro de Nutricao Funcional em parceria com a Faculdade de Medicina da Santa Casa SP. Doutor em Saude do Adulto pela Faculdade de Medicina da UFMG.

References

-Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia Alimentar para a População Brasileira. Ministério da saúde, Secretaria de Atenção à Saúde, Departamento de Atenção Básica. 2ª edição. Brasília: Ministério da Saúde. 2014. 156p.

-Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção Primária à Saúde. Departamento de Promoção da Saúde. Guia alimentar para crianças brasileiras menores de 2 anos. Ministério da saúde, Secretaria de Atenção à Saúde, Departamento de Atenção Básica. 1ª edição. Brasília: Ministério da Saúde. 2019. 265p.

-Costa, B.A. Análise da frequência e valor nutricional dos alimentos presentes em lancheiras escolares. TCC de Graduação em Nutrição. Centro Universitário do Sul de Minas - UNIS-MG. Varginha. 2018.

-Ferreira, C.S.; Silva, D.A.; Gontijo, C.A.; Rinaldi, A.E.M. Consumo de alimentos minimamente processados e ultraprocessados entre escolares das redes pública e privada. Revista Paulista de Pediatria. Vol.37. Num.2. 2019. p.173-180.

-Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa Nacional de Saúde 2019: ciclos da vida. Ministério da Saúde. Rio de Janeiro. 2021. 132p.

-Matuk, T.T.; Stancari, P.C.S.; Bueno, M.B.; Zaccarelli, E.M. Composição de lancheiras de alunos de escolas particulares de São Paulo. Revista Paulista de Pediatria. Vol.29. Num.2. 2011. p.157-163.

-Miguel, R.B.; Miguel, C.B.; Costa, L.C.M.; Chica, J.E.L.; Agostinho, F.; Paulino, T.P.; Rodrigues, W.F.; Castro, R. Análise das lancheiras dos alunos de 6 a 10 anos em escolas públicas. Revista Saúde Multidisciplinar. Vol.4. 2017. p.6-19.

-Rodrigues, L.P.; Neumann, K.R.S. Análise comparativa dos alimentos das lancheiras das crianças matriculadas do 1 ao 3 ano do ensino fundamental de escola pública e privada de Teófilo Otoni-MG. TCC de Graduação em Nutrição. Faculdade Presidente Antônio Carlos. Teófilo Otoni. 2018.

-Sabino, B.V.R.; Silva, M.C. Avaliação da qualidade nutricional das lancheiras de pré-escolares de uma escola particular de Brasília. TCC de Graduação em nutrição. Centro Universitário de Brasília. Brasília. 2018.

-Sacramento, D.M. Influência das ações de educação alimentar e nutricional nas lancheiras de pré-escolares. TCC de Graduação em Nutrição. Faculdade Maria Milza FAMAM, Governador Mangabeira-BA. 2018.

-Sociedade Brasileira de Pediatria. Tratado de Pediatria. 5ª edição. Manole. 2021. 3282p.

-Souza, E.; Campos, V.M.; Czarnobay, S.A.; Hille, F.H. Análise de lanches consumidos por pré-escolares e escolares participantes de um programa bilíngue de uma instituição de ensino particular. Nutrição Brasil. Vol.17. Num.2. 2018. p.88-96.

-Universidade Federal do Rio de Janeiro. Alimentação Infantil I: Prevalência de indicadores de alimentação de crianças menores de 5 anos: ENANI 2019. Rio de Janeiro. UFRJ. 2021. 135p.

-Vitolo, M.R.; Louzada, M.L.C.; Possa, G.; Bortolini, G.A. Consumo precoce de alimentos não recomendados por lactentes do sul do Brasil. Revista Ciência & Saúde. Vol.6. Num.1. 2013. p.25-28.

-Weffort, V.R.S.; Lamounier, J.A. Nutrição em pediatria: da neonatologia à adolescência. 2ª edição. Manole. Barueri. 2017. 1036p.

Published
2025-01-28
How to Cite
Costa, M. M., & Souza, M. L. R. de. (2025). Analysis of the lunch boxes of children between 1 and 10 years of age in an early childhood education school. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 18(117), 1166-1175. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/2577
Section
Scientific Articles - Original