The effect of resistant starch supplementation of obesity and diabetes typo 2

  • Emmanuelle Drumond Braga Programa de Pós-Graduação Lato Sensu da Universidade Gama Filho - Obesidade e Emagrecimento
Keywords: Resistant starch, Diabetes, Glycemia, Green banana flour

Abstract

Intoduction: The starch resistent (SR) is defined as starch and products from starch hydrolysis that are not absorbed in the small intestine. The green banana presents significant levels of SR, and it is considered a national alternative source for the intake of this substance. Objective: This article aims to review the supplementation of the starch resistant effects on the reduction of the obesity and glycemia of patients with Diabetes Mellitus. Literature Review: The effect is similar to dietary fiber. Because it is a slowly digested food, the SRhas been associated with a better control of the diabetes by the likely reduction of the glycemic index of the food. Furthermore, the SR which is not digested is capable of extending the period of satiety. Conclusion: Studies indicate that dietary fibers are closely linked to the prevention and treatment of various diseases, all things considered, the starch resistant proved to be benefic, with a low cost and easy access, enabling the generation of benefits to the public health, because the starch resistant is being capable of modifying the colonic microbiota.

References

-AOAC International Method 991.43. Official Methods of Analysis, 16th ed. The Association, Alington, VA.

-Asp, N. G.; Van, A. J. M. M.; Hautvast, J. G. A. J.; Euresta Physiological Implication of Consumption of Resistant Starch in Man (European FLAIR-concerted action n. 11-COST 911) s.l.p. Flari [Proceeding of the concluding, plenary meeting of EURESTA]. 1994.

-Bray, G. A. Medical Consequences of Obesity. J. Clin. Endocrinol. Metab. Vol. 89. p. 2583-2589. 2004.

-Brynes, A. E.; Adamson, J.; Dornhorst, A.; Frost, G. S. The Beneficial Effect of a Diet with Low Glycaemic Index on 24 hs Glucose Profiles in Healthy Young Peolple as Assessed by Continuous Glucose Monitoring. Br J Nutr. Vol. 93, Núm. 2, p. 179-192, 2005.

-Cardenetti, G. H. L. Produtos Derivados de Banana Verde (musa spp.) e sua Influência na Tolerância à Glicose e na Fermentação Colônica. Tese de Doutorado. Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental. Faculdade de Ciências Farmacêuticas. Universidade de São Paulo. São Paulo. 2006.

-Champ, M.; Faisant, N. Resistant Starch: Analytical and Physiological Aspects. Bol SBCTA, Vol. 30, Núm. 1, p. 37-43, 1996.

-Consenso Latino Americano de Obesidade. Arq Bras Endocrinol Metab. Vol. 43. p. 21-67. 1999.

-Cordenussi, B. R. Composição em Carboidratos em Banana Verde e Madura de Diferentes Cultivares. Seminário Del Proyecto de Investigación Precompetitiva CYTED XI. 8. Anais da Conferência realizada em Baños, Ecuador. September. Quito, 2000. p. 15-22. 1998.

-Cummings, J. H.; Macfarlane, G. T. The Control of Bacterial Fermentation in the Human Colon. J Appl Bacteriol. Vol. 70, Núm. 6, p. 443-459, 1991.

-Davidson, M. B. Diagnóstico e Classificação do Diabete Mellitus. In: Diabetes Mellitus-diagnóstico e tratamento. 4ª edição. Rio de Janeiro. Revinter. 2001; cap. 1, pp. 1-13.

-Defronzo, R. A.; Ferrannini, E. Insulin Resistance: a Multifaceted Syndrome Responsible for Niddm, Obesity, Hypertension, Dyslipidemia and Atherosclerotic Cardiovascular Disease. Diabetes Care. Vol. 14. p. 173-94. 1991.

-Englyst, H. N.; Hay, S.; Macfarlane, G. T. Polysaccaride Breakdown by Mixed Population of Human Faecal Bacteria. FEMS Microbiol Ecol. Vol. 95. p. 163-171, 1987.

-Faisant, N.; Champ; M.; Colonna, P. B. Structural Discrepancies in Resistant Starch Obtained in Vivo in Humans and in Vitro. Carbohyd Polym Vol. 21, p. 205-209, 1993.

-Food and agricultural organization (FAO) Food Energy-Methods of Anlysis and Conversion Factors. Report of a Technical Worshop. FAO food and Nutrition papers, 77, Roma, 2002, FAO, 2003.

-Fontaine, K. R.; Redden, D. T.; Wang, C.; Westfall, A. O.; Alisson, D. B. Years of Life due to Obesity. Jama. Vol. 289. p. 187-193. 2003.

-Galiisteo, M.; Duarte, J.; Zarzuelo, A. Effects of Dietary Fibers on Disturbances Clustered in the Metabolic Syndrome. J Nutr Biochem. Vol. 19. Núm. 2. p. 71-84. 2008.

-Garcia, R. W. D. Práticas e Comportamento Alimentar no Meio Urbano: Um Estudo no Centro da Cidade de São Paulo. Cad. Saúde Públ. Rio de Janeiro. Vol. 13. Núm. 3. p. 455-467. 1997.

-Harland, J. I.; Garton, L.E. Whole-Grain Intake as a Marker of Healthy Body Weight and Adiposity. Public Health Nutr. Vol. 11. Núm. 6. p. 554-63. 2008.

-Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa de Orçamentos Familiares 2002-2003: Análise da Disponibilidade Domiciliar de Alimentos e do Estado Nutricional no Brasil. Rio de Janeiro: Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. 2004.

-Kahn, S. E. The Relative Contributions of Insulin Resistance and Betacelldysfunction to the Pathophysiology of Type 2 Diabetes. Diabetologia. Vol. 46. Num. 1. p. 3-19. 2003.

-Koh-Banerjee, P.; e colaboradores. Changes in Whole-Grain, Bran, and Cereal Fiber Consumption In Relation to 8-Y Weight Gain Among Men. Am J Clin Nutr. Vol. 80. Núm. 5. p. 1237-45. 2004.

-Kromhout, D.; Bloemberg, B.; Seidell, J. C.; Nissinen, A.; Menotti; A. Physical Activity and Dietary Fiber Determine Population Body Fat Levels: the Seven Countries Study. Int J Obes Relat Metab Disord. Vol. 25. Núm. 3. p. 301-6. 2001.

-Lobo, A. R.; Silva, G. M. L. Amido Resistente e suas Propriedades Físico-Químicas. Rev. Nutr. Vol. 16. Núm. 2. 2003.

-Mcnamara, D. J.; Howell, W. H. Epidemiologic Data Linking Diet to Hyperlipidemia and Arterioscleroses. Semin Liver Dis. Vol. 12. Núm. p. 347-55. 1992.

-Menezes, E. W.; Giuntini, E. B.; Lajolo, F. M. Perfil de Ingestão de Fibra Alimentar e Amido Resistente pela População Brasileira nas Últimas Três Décadas. In: Lajolo, F.M.; Saura-Calixto, F.; Penna, E.W.; Menezes, E.W. Fibra en Iberoamérica: Tecnologia y salud. Obtención, caracterización, efecto fisiológico y aplicacion en alimentos. Proyecto CYTED XI.6 "Obtencion y caracterización de fibra dietética para sua aplicación en regimes especiales" CNPq. São Paulo. Editora Varela. p. 433-444. 2001.

-Monteiro, C. A.; Mondini, L.; Costa, R. Mudanças na Composição e Adequação Nutricional da Dieta Familiar nas Áreas Metropolitanas do Brasil (1988-1996). Rev Saúde Pública. Vol. 34. p. 251-8. 2000.

-Monteiro, C. A.; Mondini, L.; Souza, A. L. M.; Popkin, B. M. Da Desnutrição para a Obesidade: a Transição Nutricional no Brasil. In: Monteiro, C.A. Velhos e novos males da saúde no Brasil -a evolução do país e de suas doenças. São Paulo. Hcitec-NUPENS/USP. p. 247-55. 1995.

-Must, A.; Spadano, J.; Coakley, E. H. The Disease Burden Associated with Overweight and Obesity. JAMA. Vol. 282. p. 1523-9. 1999.

-O’dea, K. Rate of Starch Hydrolysis in Vitro as a Predictor of Metabolic Responses to Complex Carbohydrate in Vitro. Am J Clin Nutr. Vol. 34. p. 1991-1993. 1981.

-O’dea, K. Westernization and Non-Insulin-Dependent Diabetes in Australian Aborigines. Ethn Dis. Vol. 1. p. 171-87. 1991.

-Pereira, K. D. Amido Resistente, a Última Geração no Controle de Energia e Digestão Saudável. Campinas. Ciênc. Tecnol. Aliment. Vol. 27. p. 88-92, 2007.

-Popkin, B. M.; Doak, C. M. The Obesity Epidemic is a Worldwide Phenomenon. Nutr Rev. Vol. 56. p. 106-14. 1998.

-Raben, A.; Tagliabue, A.; Christensen, N. J.; Madsen, J.; Holst, J. J.; Astrup, A. Resistant Starch: the Effect on Postprandal Glycemia, Hormonal Response and Satiety. Am J Clin Nutr. Vol. 60. Núm. 4, p. 544-551. 1994.

-Resolução RDC 40/2001 –ANVS/MS. www.anvisa.gov.br/legis/resol/40.01rdc.htm. Acessado em 15/06/2011.

-Sampaio, H. A. C. Nutrição em Doenças Crônicas: Prevenção e Tratamento. Sao Paulo: Atheneu. p. 89-105. 2007.

-Saris, W. H. M.; Asp, N.G.; Bjorck, I.; Blaak, E.; Bornet, F.; Brouns, F.; Frayn, K. N.; Furst, P.; Riccardi, G.; Roberfroid, M.; Vogel, M. Functional Food Science and Substrate Metabolism. British Journal of Nutrition. Vol. 80, Suppl. 1. p. S47-S75. 1998.

-Tuomihto, J. Prevention of Type 2 Diabetes Mellitus by Changes in Lifestyle Among Subjects with Impaired Glucose Tolerance. The New England Journal of Medicine. Vol. 344. Núm. 18. p. 1341-408. 2001.

-Vasques, A. C. J.; Pereira, F. P.; Gomide, R. M.; Batista, M. C. R.; Campos, M. T. F. S.; Santana, L. F. R.; Rosado, L. E. F. P. L.; Priore, S. E. Influência do Excesso de Peso Corporal e da Adiposidade Central na Glicemia e no Perfil Lipídico de Pacientes Portadores de Diabetes Mellitus Tipo 2. Arq Bras Endocrinol Metab. Vol. 51. Núm. 9. 2007.

-Vanessa, D. M.; David, E. L. Fibras na Dieta: Tendências Atuais e Beneficios a Saúde na Sindrome Metabólica e no Diabete Mellitus Tipo 2. Arq Bras Endocrinol Metab. Vol. 53. Núm. 5. 2009.

-Waitzberg, D. L. Nutrição Oral, Enteral e Parenteral na Prática Clínica. 4ª edição. São Paulo. Editora Atheneu. p. 1587. 2009.

-Ylonen, K.; Saloranta, C.; Kronberg-Kippila, C.; Groop, L.; Aro, A.; Virtanen, S. M. Associations of Dietary Fiber With Glucose Metabolism in Nondiabetic Relatives of Subjects With Type 2 Diabetes: The Botnia Dietary Study. Diabetes Care. Vol. 26. Núm. 7. p. 1979-85. 2003.

Published
2012-09-07
How to Cite
Braga, E. D. (2012). The effect of resistant starch supplementation of obesity and diabetes typo 2. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 5(28). Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/244
Section
Scientific Articles - Original