Evaluation the anthropometric and nutritional profile of the institutionalized alders from Blumenau - Santa Catarina
Abstract
The aim of this study was to evaluate the anthropometric and nutritional profile of the institutionalized elders from Blumenau/SC. It is characterized as a descriptive paper. The sample contains 18 persons from both genders between 74 to 92 years old who live in private nursing homes for old people, selected according to some standards. Delimitation was conditioned to the variables of weight, height, IMC, caloric and macronutrient ingestion within 24 hours (frequency of food intake, caloric value and nutritional quality). A scale, a metric tape and a food register formulary were used for the measuring of the obtained data. Data analysis was performed through descriptive statistics and for the nourishing register the Nutwin Nutritional Aid program was used. The results show , age (83.4 years ± 5.28); weight (68.9 kg ± 12.64); height (159 cm ± 5.71); BMI (27.53 kg/m2 ± 5.21); Concerning the food intake frequency 44% of the inquired individuals have 5 daily meals, 39% 4 daily meals, and 17% 6 daily meals; caloric value (1653 kcal/day ± 331); diary value of macronutrients: proteins (15.3 % ± 2.43), lipids (33.2 % ± 4.49) and carbohydrates (51.4% ± 5.26). One can conclude that the analyzed individuals show a 39% prevalence of eutrophy, however, considering the average of the obtained data, overweight stands out with an (BMI 27.53 ± 5.21), as well as ,a low caloric intake, and a high lipid ingestion , which designs an inadequate anthropometric profile because of its association with a higher frequency of morbidities like hypercholesterolemia, arterial hypertension, diabetes and arthritis.
References
- Acunã, K.; Cruz, T. Avaliação do estado nutricional de adultos e idosos e situação nutricional da população brasileira. Arq Bras Endocrinol Metab., São Paulo, v. 48, n. 3, 2004.
- Alves, M.I.; Veras ,R.P.A população idosa no Brasil: Considerações a cerca do uso de indicadores de saúde. In: Minayo MCS. Os Muito Brasis:Saúde e População na Década de 80. 1 edição. São Paulo. Editora São Paulo. p. 321-327. 1995.
- Bemben, M.G.; e colaboradores. Age-related variability in body composition methods for assessment of percent fat and fat-free mass in men aged 20-74 years. Age and Ageing Journal. v. 27, p. 147-153, 1998.
- Cabrera, M.A.S.; Jacob Filho, W. Obesidade em idosos: prevalência, distribuição e associação com hábitos e co-morbidades. Arq Bras Endocrinol Metab., São Paulo, v. 45 ,n. 5 , 2001.
- Campos, M.A.G.; e colaboradores. Estado nutricional e fatores associados em idosos. Rev. Assoc. Med. Bras., São Paulo, v. 52, n. 4, 2006.
- Campos, M.T.F.S.; Monteiro, J.B.R.; Ornelas, A.P.R.C. Fatores que afetam o consumo alimentar e a nutrição do idoso. Rev. Nutr., Campinas, v. 13, n. 3, 2000.
- Cervi, A.; Franceschini, S.; Priore, S.E. Análise crítica do uso do índice de massa corporal para idosos. Rev. Nutr., Campinas, v. 18, n. 6, 2005.
- Chaimowicz, F. A saúde dos idosos brasileiros às vésperas do século XXI: problemas, projeções e alternativas. Rev. Saúde Pública., São Paulo, v. 31, n. 2, 1997.
- Costa, E.F.A.; Monego, E.T. Avaliação Geriátrica Ampla. Rev. da UFG, v. 5, n. 2, dez 2003. on line ( www.proec.ufg.br)
- Da Cruz, I.B.M.; e colaboradores. Prevalência de obesidade em idosos longevos e sua associação com fatores de risco e morbidades cardiovasculares. Rev. Assoc. Med. Bras., São Paulo, v. 50, n. 2, 2004.
- Dirren, H.M. EURONUT-SENECA: An European study of nutrition and health in the elderly. Nutrition Reviews. n. 52, p. 38-43, 1994. Medline.
- Escola Nacional de Saúde Pública; Mortalidade por causas externas no Brasil. RADIS - Dados, 3 (8): 1-16, ago, 1985.
- FAO(Food and Agriculture Organization), 2003.
- Fundação Instituto Brasileiro e Estatística. Censos 1996- 1997. Brasília: IBGE Diretoria de Pesquisas. Disponível em: http://www.ibge.gov.br. Acesso em set 2006.
- Gil, A.C. Como Elaborar Projeto de Pesquisa. São Paulo: editora Atlas. 1998.
- Lewis, M. Health needs of women as they age. Women & Health., v. 10, p. 1-8, 1985.
- Marques, A.P. de O.; e colaboradores. Prevalência de obesidade e fatores associados em mulheres idosas. Arq. Bras. Endocrinol Metab., São Paulo, v. 49, n. 3, jun, 2005.
- Marucci, M.F.N. Aspectos nutricionais e hábitos alimentares de idosos, matriculados em laboratório geriátrico [tese] . São Paulo: Faculdade de saúde Pública, Universidade de São Paulo, 1992.
- Matsudo, S.M.; Matsudo, V.K.R.; Barros Neto, T.L. Impacto do envelhecimento nas variáveis antropométricas, neuromotoras e metabólicas da aptidão física. Rev Bras Ciên e Mov. v. 8, n. 4, p. 21-32, abril, 2000.
- Menezes, T.N.; Marucci, M.F.N. Antropometria de idosos residentes em instituições geriátricas, Fortaleza, CE. Rev. Saúde Pública., São Paulo, v. 39, n. 2, 2005.
- Najas, M.S.; e colaboradores. Padrão alimentar de idosos de diferentes estratos socioeconômicos residentes em localidade urbana da região sudeste, Brasil. Rev. Saúde Pública., São Paulo, v. 28, n. 3, 1994.
- NutWin: Programa de Apoio à Nutrição. Universidade Federal de São Paulo. Escola Paulista de Medicina, julho, 2005. Disponível em: http://www.unifesp.br
- Ortega, R.; e colaboradores. Influencia de lá nutricion em la capacidad funcional de um grupo de ancianos espanõles. Arch Latinoam Nutr. 1992. v. 42, n. 2, p.133-145.
- Perissinotto, E.; e colaboradores. Anthropometric measurements in the elderly: Age and Gender Differences. British Journal of Nutrition. v. 87, p. 177-186, 2002.
- Ramos, L.R.; Veras, R.P.; Kalache, A. Envelhecimento populacional: uma realidade brasileira. Rev. Saúde Pública., São Paulo, v. 21, n. 3, 1987
- Roberts, S.B.; Dallal, G.E. Effects of age on energy balance. Am J Clin Nutr. v. 68, p. 9755-9795, 1998.
- Sampaio, L.R. Avaliação nutricional e envelhecimento. Rev. Nutr., Campinas, v. 17, n. 4, 2004.
- Santos, D.M.; Sichieri, R. Índice de massa corporal e indicadores antropométricos de adiposidade em idosos. Rev. Saúde Pública., São Paulo, v. 39, n. 2, 2005.
- Santos, L.C.S.; e colaboradores. Indicadores do Estado Nutricional de Idosos Institucionalizados. Rev. Nutrição Brasil. Ano 3. n. 3, p. 168-173, maio-junho. 2004.
- Scagliusi, F.B.; Lancha Júnior, A.H. Subnotificação da ingestão energética na avaliação do consumo alimentar. Rev. Nutr., Campinas, v. 16, n. 4, out./dez. 2003.
- Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional- SISVAN.
- Souza, F.T.F.; Moreira, E.A.M. Qualidade de vida na terceira idade:saúde e nutrição. Rev. Ciênc Saúde. v. 17, n. 2, p. 55-76, 1998.
- Szwarcwald, C.L.; Castilho, E.A. Mortalidade por causas externas no estado do Rio de Janeiro no período de 1976 a 1980. Cad. Saúde Pública., Rio de Janeiro, v. 2, n. 1, 1986.
- Tavares, E.L.; Anjos, L.A.. Perfil antropométrico da população idosa brasileira. Resultados da Pesquisa Nacional sobre Saúde e Nutrição. Cad. Saúde Pública., Rio de Janeiro, v. 15, n. 4, 1999.
- Toral, N.; Gubert, M.B.; Schmitz, B.A.S.. Perfil da alimentação oferecida em instituições geriátricas do Distrito Federal. Rev. Nutr., Campinas, v. 19, n. 1, 2006.
- Veras, P.V.; Ramos, L.R.; Kalache, A.. Crescimento da população idosa no Brasil: Transformações e conseqüências na sociedade. Rev. Saúde Pública., São Paulo, v. 21, n. 3, jun. 1987.
- Vianna, I.C. Unidade de alimentação e nutrição (UANs) de instituições geriátricas: estrutura física, operacional e organizacional [dissertação]. São Paulo: Faculdade de Saúde Pública, Universidade de São Paulo , 2000.
- Villareal, D.T.; e colaboradores. Obesity in older adults: technical review and position statement of the American Society for Nutrition na NAASO, the Obesity Society. Am J Clin Nutr. v. 82, p. 923-934, 2005.
- World Health Organization. Obesity: preventing and managing the global epidemic. Report of a WHO Consultation of Obesity. Geneva.1997.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).