Food consumption of Brazilian university students during the covid-19 pandemic: an integrative review
Abstract
Introduction: The period of COVID-19 pandemic brought a series of changes in the routine of university students who have a high potential to change their eating habits. Objective: To carry out an integrative review regarding the food consumption of university students during the period of the COVID-19 pandemic. Materials and Methods: For data collection, an adaptation of the PICO strategy was adopted, which included articles from March 2020 to January 2023 from the MEDLINE/PUBMED, LILACS, BVS and Google Scholar databases. The following descriptors were used: “Food Consumption”, “Students”, “Pandemic”, “Coronavirus”, “Eating”, “COVID-19”, “Pandemics”, and “Students”, combined through the Boolean operator “ AND”. Results and Discussion: At the end of the selection of articles, 10 composed this literature review. The food consumption of Brazilian university students was modified during the period of the COVID-19 pandemic, with an increase in the consumption of processed/industrialized foods, fast foods, simple sugars, and foods rich in fats and a decrease in the consumption of raw foods, nature, fruits, and vegetables. Conclusion: Characteristic factors of the pandemic period, such as social isolation, sedentary lifestyle, high-stress load, emergency remote teaching, and use of delivery apps seem to have negatively contributed to changing habits, reducing the quality of food.
References
-Aragão, P.D.; Silva M.C. Mudanças nos hábitos saudáveis de universitários durante a pandemia. TCC. Centro Universitário de Brasília. Brasília. 2021
-Araújo, W. C. O. Recuperação da informação em saúde: construção, modelos e estratégias. Convergências em Ciência da Informação. Vol. 3. Num. 2. 2020. p.100-134.
-Araújo, T.A.; Medeiros, L.A.; Vasconcelos, D.B.; Dutra, L.V. (In)segurança alimentar e nutricional de residentes em moradia estudantil durante a pandemia do covid-19. Segurança Alimentar e Nutricional. Vol. 28. 2021. p. e021010.
-Araújo, V.M.M.; Bahout, V.S.M. Mudanças nos hábitos saudáveis de universitários durante a pandemia. TCC. Centro Universitário de Brasília. Brasília. 2021.
-Bezerra, I.M.P. State of the art of nursing education and the challenges to use remote technologies in the time of coronavirus pandemic. Journal of Human Growth and Development. Vol. 30. Num. 1. 2020. p. 141-147.
-Botelho, L.V.; Cardoso, L.O.; Canella, D.S. COVID-19 e ambiente alimentar digital no Brasil: reflexões sobre a influência da pandemia no uso de aplicativos de delivery de comida. Cadernos de Saúde Pública. Vol. 36. 2020.
-Brasil. Ministério da Saúde. Guia alimentar para a população brasileira. Brasília. Ministério da Saúde. 2014. p. 156.
-Brooks, S.K.; Webster, R.K.; Smith, L.E.; Woodland, L.; Wessely, S.; Greenberg, N.; Rubin, G. The psychological impact of quarantine and how to reduce it: rapid review of the evidence. The Lancet. Vol. 395. Num. 10227. 2020. p. 912-920.
-Carvalho, C.J.; Silveira, M.F.A. (Sobre) vivências, saúde mental e enfrentamento à pandemia de universitários em vulnerabilidade socioeconômica. Research, Society And Development. Vol. 10. Num. 14. 2021. p. 1-20.
-IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. POF 2017-2018: alimentos frescos e preparações culinárias predominam no padrão alimentar nacional. 2020. Disponível em: https://agenciadenoticias.ibge.gov.br/agencia-sala-de-imprensa/2013-agencia-de-noticias/releases/27298-pof-2017-2018-alimentos-frescos-e-preparacoes-culinarias-predominam-no-padrao-alimentar-nacional. Acesso em: 13/12/2022.
-Liu, L.; Liu, W.; Zheng, Y.; Jiang, X.; Kou, G.; Ding, J.; Wang, Q.; Huang, Q.; Ding, Y.; Ni, W. A preliminary study on serological assay for severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) in 238 admitted hospital patients. Microbes And Infection. Vol. 22. Num. 4. 2020. p. 206-211.
-Mata, L.R.F.; Pessalacia, J.D.R.; Kuznier, T.P.; Silva Neto, P.K.; Moura, C.C.; Santos, F.R. Daily lives of university students in the health area during the beginning of the Covid-19 pandemic in Brazil. Investigación y Educación En Enfermería. Vol. 39. Num. 3. 2021.
-Martins, G.H.; Martins, R.S.; Prates, M.E.F. Análise dos parâmetros de qualidade e estilo de vida de universitários. Revista Mackenzie de Educação Física e Esporte. Vol. 11. Num. 1. 2012. p. 22-30.
-Marx, W.; Moseley, G.; Berk, M.; Jacka, F. Nutritional psychiatry: the present state of the evidence. Proceedings Of The Nutrition Society. Vol. 76. Num. 4. 2017. p. 427-436.
-Mendes, K. S.; Silveira, R.C.C.P.; Galvão, C. M. Revisão integrativa: método de pesquisa para a incorporação de evidências na saúde e na enfermagem. Texto & Contexto - Enfermagem. Vol. 17. Num. 4. 2008. p. 758-764.
-Ministério da Educação. Altera a Portaria MEC nº 343, de 17 de março de 2020. Portaria Nº 345, de 19 de Março de 2020. Disponível em: https://www.in.gov.br/en/web/dou/-/portaria-n-345-de-19-de-marco-de-2020-248881422?inheritRedirect=true&redirect=%2Fweb%2Fguest%2Fsearch%3FqSearch%3DPortaria%2520345%2520de%252019%2520de%2520mar%25C3%25A7o%2520de%25202020. Acesso em: 07/06/2022.
-Nolan, L.J.; Jenkins, S.M. Food Addiction Is Associated with Irrational Beliefs via Trait Anxiety and Emotional Eating. Nutrients. Vol. 11. Num. 8. 2019. p. 1711.
-Oliveira, N. Avaliação das mudanças no estilo de vida e consumo de alimentos de universitários durante a pandemia de covid-19. Revista da Jopic. Vol. 7. Num. 11. 2021. p. 132-143.
-Oliveira, L.S.F.; Damasceno, N. F. V.; Lima, A.C.; Pereira, T.S.; Siqueira, S.C.F.; Vieira, K.R.M.M.; Sampaio, J.M.C.; Pegararo, V.A. Consumo Alimentar e Atividade Física de Universitários de Enfermagem em Tempos de Pandemia por COVID-19 / Food Consumption and Physical Activity of Nursing University Students in Times of Pandemic by COVID-19. Brazilian Journal Of Development. Vol. 7. Num. 12. 2021. p. 112264-112287.
-OPAS. Organização Pan-Americana da Saúde. Folha informativa COVID-19. 2020. Disponível em: https://www.paho.org/pt/covid19. Acesso em: 16/07/2020.
-Pereira, R.C.; Santiago, A.F.; Pereira, J.A.R.; Angelis-Pereira, M.C. doenças crônicas não transmissíveis e outras condições nutricionais na covid-19: potenciais mecanismos e implicações. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. São Paulo. Vol. 15. Num. 96. 2021. p. 957-974.
-Rocha, J. S.B.; Fonseca, A.A.; Freitas, R.F.; Rocha, M.C.B.; Macedo, M.T.S.; Oliveira, F.P.S.L.; França, D.S.; Caldeira, A.P.; Popoff, D.A.V. Fatores associados ao aumento do consumo de alimentos ultraprocessados em universitários durante o isolamento social - pandemia covid-19. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. São Paulo. Vol. 14. Num. 90. 2020. p. 1222-1230.
-Rosa, G.C.O.; Mazuir, C.E.; Ramos, E.R.; Silva, C.C.T.; Vicente, M.A.; Escoba, S.J.M. relação da percepção corporal e emocional com o consumo alimentar de universitários durante o distanciamento social na pandemia de covid-19. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. São Paulo. Vol. 16. Num. 103. 2022. p. 701-709.
-Srour, B.; Fezeu, L. K.; Kesse-guyot, E.; Allés, B.; Méjean, C.; Andrianasolo, R. M.; Chazelas, E.; Deschasaux, M.; Hercberg, S.; Galan, P. Ultra-processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (nutrinet-santé). BMJ. 2019. p. 1451.
-Wang, C.; e colaboradores. A longitudinal study on the mental health of general population during the COVID-19 epidemic in China. Brain, behavior, and immunity, 2020.
-Wust, M.; Osório, D.R.D. Influência do estresse e da ansiedade nos hábitos alimentares de estudantes durante a pandemia. O Mundo da Saúde. Vol. 46. 2022. p. 607-619.
Copyright (c) 2023 Géssica de Souza Martins, Cícero Matheus Lima Amaral, Gabrielly Rossi Monteiro, Ana Cecília Pereira Dantas, Maria Dinara de Araújo Nogueira, Camila Pinheiro Pereira, Carla Soraya Costa Maia

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).