Nutritional status and food intake in the elderly population of Mato Grosso do Sul registered in the food and nutritional vigilance system: 2015-2021
Abstract
The use of Food and Nutritional Vigilance System allows healthcare providers to plan and monitor actions focused on nutritional conditions in general population. This way, this research aims to verify the nutritional status and the food intake in the elderly population of Mato Grosso do Sul. The study was ecological and retrospective, and used data from the Food and Nutritional Vigilance System, where elderly records, men and women, were verified and measured by the Body Mass Index from 2017 to 2021. Looking at the results, the number of overweight elderly population increased significantly from 2017 to 2021, with predominance within women; men, on the other hand, showed higher percentage in cases of low weight. There was an expressive percentage decrease in the elderly who have three daily meals over the years and the food habit most frequently observed was the intake of ultra-processed food and sweetened beverages. In this way, there are significant correlation between nutritional status and food intake in the elderly population assessed. Eutrophic elderly people, who have low weight, showed healthy food habits in the intake of three daily meals while elderly people, who have unhealthy food intake with high ingestion of candies, were overweight.
References
-Almeida, J.F.F. Atividade física regular no idoso com Diabetes Mellitus tipo 2. Mestrado Integrado em Medicina Área: Medicina Geral e Familiar Tipologia. Monografia. Faculdade de Medicina. Universidade do Porto. 2017.
-American Diabetes Association. Professional Practice Committee. Summary of Revisions: Standards of Medical Care in Diabetes. 2022. Diabetes Care. Vol. 45. Suppl. 1. p.S4-S7. 2022. https://doi.org/10.2337/dc22-SREV
-Aprelini, C.M.O.; Reis, E.C.; Enríquez-Martinez, O. G.; Jesus, T.R.; Molina, M.C.B. Tendência da prevalência do sobrepeso e obesidade no Espírito Santo: estudo ecológico, 2009-2018. Epidemiol. Serv. Saúde. Vol. 30. Num. 3. 2021. DOI: 10.1590/S1679-49742021000300017
-Brito, K.Q.D.; Menezes, T.N.; Olinda, R.A. Functional disability: health conditions and physical activity practice in older adults. Rev Bras Enferm. Vol. 69. Num. 5. p. 773-80. 2016. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/0034-7167.2016690502.
-Confortin, S.C.; Bittencourt, B.; Ono, L. M.; Marques, L. P.; Schneider, I.J.C.; D`Orsi, E. Fatores associados ao estado nutricional em idosos participantes do Estudo EpiFloripa Idoso. Demetra. Vol. 11. supl.1. p. 1333-1350. 2016. DOI: 10.12957/demetra.2016.22093
-Ferreira, C.C.D.F.; Monteiro, G.T.R.; Simões, T.C. Estado nutricional e fatores associados em idosos: evidências com base em inquérito telefônico. Rev. Bras. Promoção Saúde. Fortaleza. Vol. 31. Num. 1. p. 1-10. 2018. DOI: 10.5020/18061230.2018.6279
-Garcia, C.A.M.S.; Moretto, M.C.; Guarjento, M.E. Estado nutricional e qualidade de vida em idosos. Rev. Soc. Bras. Clin. Med. Vol. 14. Num. 1. p. 52-6. 2016.
-Ikegami, É.M.; Souza, L.A.; Tavares, D.M.S.; Rodrigues, L.R. Capacidade funcional e desempenho físico de idosos comunitários: um estudo longitudinal. Ciência & Saúde Coletiva. Vol.25. Num. 3. p.1083-1090. 2020. DOI: 10.1590/1413-81232020253.18512018
-IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Cidades e Estados. Rio de Janeiro. IBGE. 2021. Disponível em: https//www.ibge.gov.br/cidades-e-estados/ms/
-Leite, B.C.; Oliveira-Figueiredo, D.S.T.; Rocha, F.L.; Nogueira, M. Multimorbidade por doenças crônicas não transmissíveis em idosos: estudo de base populacional. Rev. Bras. Geriatr. Gerontol. Vol. 22. Num. 6. p. 190-253. 2019. doi.org/10.1590/1981-22562019022.190253
-Lima, J.F.; Schmidt, D.B. Sistema de vigilância alimentar e nutricional: utilização e cobertura na atenção primária. Revista Saúde e Desenvolvimento. Vol. 12. Num. 11. 2018.
-Loureiro, N.S.L.L.; Amaral, T.L.M.; Amaral, C.A.; Monteiro, G.T.R; Vasconcellos, M.T.L.; Bortolini, M.J.S. Relação de indicadores antropométricos com fatores de risco para doença cardiovascular em adultos e idosos de Rio Branco, Acre. Rev. Saúde Pública. 2020. doi.org/10.11606/s1518-8787.2020054001088
-Machado, F.C.; Adami, F.S. Relação do consumo de alimentos in natura, processados e ultraprocessados com gênero, idade e dados antropométricos. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. São Paulo. Vol. 13. Num. 79. p.407-416. 2019.
-Marques, M.B.; Coutinho, J.F.V.; Martins, M.C.; Lopes, M.V.O.; Maia, J.C.; Silva, M.J. Educational intervention to promote self-care in older adults with diabetes mellitus. Rev Esc Enferm USP. Vol. 53. e03517. 2019. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1980-220X2018026703517
-Mello, A.C.; Carvalho, M.S.; Alves, L.C.; Gomes, V.P.; Engstrom, E.M. Consumo alimentar e antropometria relacionados à síndrome de fragilidade em idosos residentes em comunidade de baixa renda de um grande centro urbano. Cad. Saúde Pública. Vol. 33. Num. 8. 2017. Doi:10.1590/0102-311X00188815
-Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Política Nacional de Alimentação e Nutrição / Ministério da Saúde, Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. 1. ed., 1. reimpr. Brasília. Ministério da Saúde. 2013. 84 p.
-Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Orientações para avaliação de marcadores de consumo alimentar na atenção básica/Ministério da Saúde, Secretaria de Atenção à Saúde, Departamento de Atenção Básica. Brasília: Ministério da Saúde. 2015. 33 p.
-Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância em Saúde. Departamento de Análise em Saúde e Vigilância de Doenças Não Transmissíveis. Vigitel Brasil 2020: vigilância de fatores de risco e proteção para doenças crônicas por inquérito telefônico: estimativas sobre frequência e distribuição sociodemográfica de fatores de risco e proteção para doenças crônicas nas capitais dos 26 estados brasileiros e no Distrito Federal em 2020 / Ministério da Saúde, Secretaria de Vigilância em Saúde, Departamento de Análise em Saúde e Vigilância de Doenças Não Transmissíveis. Brasília. Ministério da Saúde. 2021.
-Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância em Saúde. Departamento de Análise em Saúde e Vigilância de Doenças Não Transmissíveis. Plano de Ações Estratégicas para o Enfrentamento das Doenças Crônicas e Agravos não Transmissíveis no Brasil 2021-2030. Ministério da Saúde, Secretaria de Vigilância em Saúde, Departamento de Análise em Saúde e Vigilância de Doenças Não Transmissíveis. Brasília. Ministério da Saúde. 2021. 118 p.
-Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância em Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Política Nacional de Promoção da Saúde: PNPS: Anexo I da Portaria de Consolidação nº 2, de 28 de setembro de 2017, que consolida as normas sobre as políticas nacionais de saúde do SUS/ Ministério da Saúde, Secretaria de Vigilância em Saúde, Secretaria de Atenção à Saúde. Brasília. Ministério da Saúde. 2018. 40 p.
-Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Marco de referência da vigilância alimentar e nutricional na atenção básica/Ministério da Saúde, Secretaria de Atenção à Saúde, Departamento de Atenção Básica. Brasília. Ministério da Saúde. 2015. 56 p.
-Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Protocolos do Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional - SISVAN na assistência à saúde / Ministério da Saúde, Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Brasília. Ministério da Saúde. 2008. 61 p.
-Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Diretrizes para o cuidado das pessoas com doenças crônicas nas redes de atenção à saúde e nas linhas de cuidado prioritárias. Ministério da Saúde, Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Brasília. Ministério da Saúde. 2013. 28 p.
-Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde Departamento de Atenção Básica. Manual operacional para uso do sistema de vigilância alimentar e nutricional. Brasília-DF 2017.
-Moreira, G.T. A implementação do Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional (SISVAN) na 9º regional de saúde, Foz do Iguaçu-PR. Dissertação de mestrado. Pós-Graduação em Políticas Públicas e Desenvolvimento da Universidade Federal da Integração Latino-Americana. Universidade Federal da Integração Latino-Americana-UNILA. 2022.
-Mourão, L.F.; Xavier, D.A.N.; Neri, A.L.; Luchesi, K.F. Estudo da associação entre doenças crônicas naturais do envelhecimento e alterações da deglutição referidas por idosos da comunidade. Audiol. Commun. Res. Vol. 21. p. 1657. 2016. doi.org/10.1590/2317-6431-2015-1657
-Nóbrega, A.C.L.D. Implicações socioeconômicas da Inatividade Física: Panorama nacional e implicações para políticas públicas. Rio de Janeiro, novembro de 2021. 80 p. Disponível em: https://arquivos02.confef.org.br/s/pz5e33LLNSsbpNe
-Oliveira, D.V.; Jesus, M.C.; Oliveira, R.V.; Franco, M.F.; Leme, D.E.C.; Bertolini, S.M.M.G.; Nascimento Júnior, J.R.A. Fatores associados ao estado nutricional de idosos da atenção primária à saúde do município de Maringá, Paraná, Brasil. Cad. Saúde Colet. 2022. Ahead of Print. https://doi.org/10.1590/1414-462X202230020359
-Organização Pan-Americana da Saúde. Fatores de risco para doenças crônicas não transmissíveis nas Américas: Considerações sobre o fortalecimento da capacidade regulatória. Documento de Referência Técnica REGULA. Washington-DC. OPAS. 2016.
-Paula, T.R.; Menezes, A.P.; Guedes, N.G.; Silva, V.M.; Cardoso, M.V.L.M.L.; Ramos, E.S. Effectiveness of mobile applications for behavioral changes in health: a systematic review. Rev Rene. Vol. 21. e43845. 2020. DOI: https://doi.org/10.15253/2175-6783.20202143845
-Pereira, I.F.S.; Spyrides, M.H.C.; Andrade, L.M.B. Estado nutricional de idosos no Brasil: uma abordagem multinível. Cad. Saúde Pública, Rio de Janeiro. Vol. 32. Num. 5. p.e00178814. 2016. http://dx.doi.org/10.1590/0102-311X00178814
-Pereira, R.L.M.R.; Sampaio, J.P.M. Estado nutricional e práticas alimentares de idosos do Piauí: dados do Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional - SISVAN Web. Rev. Eletron. Comum. Inf. Inov. Saúde. Vol.13. Num. 4. p. 854-62. 2019. Http://dx.doi.org/10.29397/reciis.v13i4.1660
-Santos, C.F.E.; Campos, H.L.M. Perfil nutricional de idosos do município de Vitória nos anos de 2009 a 2012 por meio do sistema de vigilância alimentar e nutricional (SISVAN). Rev. Bras. Pesq. Saúde. Vol. 20. Núm. 4. p. 63-70. 2018.
-Silva, M.R.; Ferretti, F.; Pinto, S.S.; Tombini Filho, O.F. Sintomas depressivos em idosos e sua relação com dor crônica, doenças crônicas, qualidade do sono e nível de atividade física. Br J Pain. Vol. 1. Num. 4. p. 293-8. 2018. DOI 10.5935/2595-0118.20180056
-Silva, R.P.C.; Vergara, C.M.A.C.; Sampaio, H.A.C.; Vasconcelos Filho, J.E.; Strozberg, F.; Ferreira Neto, J.F.R.; Mafra, M.L.P.; Garcia Filho, C.; Carioca, A.A.F. Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional: tendência temporal da cobertura e estado nutricional de adultos registrados, 2008-2019. Epidemiologia e Serviços de Saúde. Brasília. Vol. 31. Num. 1: e2021605. 2022.
-Silveira, E.A.; Vieira, L.L.; Jardim, T.V.; Souza, J.D. Obesidade em Idosos e sua Associação com Consumo Alimentar, Diabetes Mellitus e Infarto Agudo do Miocárdio. Arq. Bras. Cardiol. Vol. 107. Num. 6. p. 509-517. 2016.
-Simplício, A.P.M.; Lavôr, L.C.C.; Rodrigues, L.A.R.L.; Sousa, P.V.L.; Ibiapina, C.R.L. S.; Frota, K.M.G. Consumo alimentar e sua associação com aspectos sociodemográficos e de estilo de vida em adultos e idosos: um estudo de base populacional. Revista Eletrônica Acervo Saúde. Vol.15. Num. 6. 2022. DOI: https://doi.org/10.25248/REAS.e10388.2022
-Zar, J. H. Biostatistical Analysis. 5th edition. Essex: Prentice Hall. 2009. 960p.
Copyright (c) 2023 Rodrigo Aranda Serra, Adriano Menis Ferreira, Jéssica Priscilla Resende Magalhães
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).