Consumption of industrialized foods and the correlation with overweight and child obesity

  • Andressa Mota de Souza Acadêmica do curso de nutrição da Universidade Católica Dom Bosco, Campo Grande-MS, Brasil.
  • Daniele Gomes Martins Acadêmica do curso de nutrição da Universidade Católica Dom Bosco, Campo Grande-MS, Brasil.
  • Karla de Toledo C. Muller Dra. docente do curso de nutrição da Universidade Católica Dom Bosco, Campo Grande-MS, Brasil.
  • Adriana da Silva Flores Fabrão Moraes Ma. docente do curso de nutrição da Universidade Católica Dom Bosco, Campo Grande-MS, Brasil
Keywords: Child, Body weight, Food

Abstract

Introduction: The main factors associated with overweight in children are poor diet, low physical activity and the early introduction of processed foods in their diet. Poor diet is mainly associated with high consumption of industrialized foods and low consumption of fruits and vegetables. Objective: To identify the influence of processed food consumption on the prevalence of childhood overweight and obesity. Materials and methods: Cross-sectional descriptive quantitative research, carried out with 25 children aged 6 to 12 years and their respective parents from a private school in the city of Campo Grande-MS in 2022. A self-administered questionnaire was prepared for parents, in which they answered about their child's diet and sociodemographic data. Results: It was observed that 40% of the children were eutrophic and 52% were overweight. Regarding food consumption, it was observed that 40% did not consume vegetables and 32% did not consume vegetables. With regard to the consumption of processed foods, 32% consumed sweets on a daily basis and 64% consumed "petit suisse" type yogurt on a weekly basis. Discussion: Other studies show that overweight and obesity affect more than 20% of children in Brazilian cities. Conclusion: The results of the studies pointed out that overweight is an increasingly frequent problem in children and that the high consumption of processed foods and lower consumption of vegetables and greens are correlated with this condition.

References

-Albuquerque, F.M.; Figueiras, M.S.; Rocha, N.P.; Castro, A.P.P.; Milagres, L.C.; Pessoa, M.M.; Fransceschini, S.C.C.; Novaes, J.F. Associação das concentrações séricas de zinco com hipercolesterolemia e resistência à insulina em crianças brasileiras. Cad. Saúde Pública. Vol. 34. Num. 1. 2018. p. 1-13.

-Almeida, L.M.; Formiga, W.A.M.; Lima, R.F.; Silva, W.G.; Silva, I.A.; Silva, S.B.; Fernandes, I.R.M.G.; Ramos, A.F.; Viana, T.A.; Nóbrega, E.M.G.A. Fatores associados ao sobrepeso e obesidade infantil. Revista Eletrônica Acervo Saúde. Vol. Sup. Num. 58. 2020. p. 1-7.

-Balaban, G.; Silva, G.A.P. Prevalência de sobrepeso em crianças e adolescentes de uma escola da rede privada de Recife. Rev. J. Pedriatria. Vol. 77. Num. 2. 2001. p. 96-100.

-Barroso, F.F.; Stulbach, T.; Bom, J.C.P.; Toledo Filho, M.; Souza, M.F.F.; Moraes, A.S.; Pina, A.; Szabo, M.M.V.; Lopes, S.V.; Duarte, S.A.S.; Teruel, S.M.B.M. Obesidade infantil e o consumo de alimentos ultraprocessados. Rev. Eletrônica de Divulgação Científica do Centro Universitário Don Domênico. 12° Ed. 2021.

-Bernaud, F.S.R.; Rodrigues, T.C. Fibra alimentar – Ingestão adequada e efeitos sobre a saúde do metabolismo. Arq. Bras. Endocrinol. Metab. Vol. 57. Num. 6. 2013. p. 397-405.

-Bielermann, R.M.; Motta, J.V.S.; Minten, G.C.; Horta, B.L.; Gigante, D.P. Consumo de alimentos ultraprocessados e impacto na dieta de adultos jovens. Rev. Saúde Pública. Vol. 49. Num. 28. 2015.

-Brasil. Decreto nº8.069, de 13 de junho de 1990. Dispõe sobre o Estatuto da Criança e do Adolescente e dá outras providências. 1990 de julho. Legislação Federal. Disponível em: URL: http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/leis/l8069.htm

-Caivano, S.; Lopes, R.F.; Sawaya, A.L.; Domene, S.M.A.; Martins, P.A. Conflitos de interesses nas estratégias da indústria alimentícia para aumento do consumo de alimentos ultraprocessados e os efeitos sobre a saúde da população brasileira. Demetra: Alimentação, Nutrição & Saúde. Vol. 12. Num. 2. 2017. p. 349-360.

-Carvalho, C.A.; Fonseca, P.C.A.; Priore, S.E.; Franceschini, S.C.C.; Novaes, J.F. Consumo alimentar e adequação nutricional em crianças brasileiras: uma revisão. Revista Paulista de Pediatria. Vol. 33. Num. 2. 2015. p. 211-221.

-Carvalho, D.V.; Gallão, M.I.; Brito, E.S. Obesidade e fibra dietética: destaque para a fibra de caju. Brazilian Journal of Development. Vol. 6. Num. 7. 2020. p. 43474-43488.

-Chaves, C.R.M.M.; Cunha, A.L.P.; Costa, A.C.; Costa, R.S.S.; Lacerda, S.V. Estado nutricional e distribuição de gordura corporal em crianças e adolescentes com fibrose cística. Ciência & Saúde Coletiva. Vol. 20. Num. 11. 2015. p. 3319-3328.

-Costa, L.C.F.; Vasconcelos, F.A.G.; Corso, A.C.T. Fatores associados ao consumo adequado de frutas e hortaliças em escolares de Santa Catarina, Brasil. Cad. Saúde Pública. Vol. 28. Num. 6. 2012. p. 1133-1142.

-Cunha, K.A.; Magalhães, E.I.S.; Loureiro, L.M.R.; Sant`Ana, L.F.R.; Ribeiro, A.Q.; Novaes, J.F. Ingestão de cálcio, níveis séricos de vitamina D e obesidade infantil: existe associação? Revista Paulista de Pediatria. Vol. 33. Num. 2. 2015. p. 222-229. Disponível em: URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0103058215000222?via%3Dihub

-Escalante, Y.; Saavedra, J.M.; Hermoso, A.G.; Dominguez, A.M. Improvement of the lipid profile with exercise in obese children: a systematic review. Prev. Med. Vol. 54. 2012. p. 293-301. Disponível em: URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22387009/

-Escrivão, M.A.M.S. Obesidade na infância e na adolescência. In Palma, D.; Escrivão, M.A.M.S.; Oliveira, F.L.C. Nutrição clínica na infância e na adolescência. São Paulo. Manole. 2012.

-Franciqueti, F.V.; Nascimento, A.F.; Corrêa, C.R. Obesidade, inflamação e complicações metabólicas. Nutrire. Vol. 40. Num. 1. 2015. p. 81-89.

-Gadde, K.M.; Martin, C.K.; Berthud, H.R.; Heymsfield, S.B. Obesidade: fisiopatologia e manejo. Journal of the American College of Cardiology. Vol. 71. Num. 1. 2018. p. 67-82.

-Godinho, A.S.; Araújo, D.C.R.; Magalhães, E.P.; Mota, L.F.L.; Teixeira, V.C; Gonçalves, J.T.T. Sobrepeso e obesidade entre crianças em idade escolar. Vol. 37. Num. 4. 2017. p. 167-171.

-Lacerda, A.T.; Carmo, A.S.; Sousa, T.M.; Santos, L.C. Participação de alimentos ultraprocessados na dieta de escolares brasileiros e seus fatores associados. Rev. Paul. Pediatr. Vol. 38. 2020. p. 1-8.

-Leão, A.L.M.; Santos, L.C. Consumo de micronutrientes e excesso de peso: existe relação? Rev. Bras. Epidemiol. Vol. 15. Num. 1. 2012. p. 85-95.

-Leite, L.D.; Rocha, E.D.M.; Neto, J.B. Obesidade: uma doença inflamatória. Revista Ciência & Saúde. Vol. 2. Num. 2. 2018. p. 85-95.

-Lima, G.S.O.; Silva, B.C.; Nascimento, M.A.; Campelo, R.C.V. Fatores de risco associados a obesidade infantil em escolares brasileiros: uma revisão sistemática. Revista Biomotriz. Vol. 15. Num. 1. 2021. p. 291-305.

-Louzada, M.L.C.; Martins, A.P.B.; Canella, D.S.; Baraldi, L.G.; Levy, R.B.; Claro, R.M.; Moubarac, J.C.; Cannon, G.; Monteiro, C.A. Alimentos ultraprocessados e perfil nutricional da dieta no Brasil. Rev. Saúde Pública. Vol. 40. Num. 38. 2015. p. 1-11.

-Macedo, R.C.; Ramos, C.V.; Paiva, A.A.; Martins, M.C.C.; Almeida, C.A.P.L.; Paz, S.M.R.S. Associação entre aleitamento materno e excesso de peso em pré-escolares. Acta Paul. Enferm. Vol. 33. 2020. p. 1-8.

-Machado, D.V.; Sines, G.D.; Bizerra, A.S.B.V. Consequências do desmame e da introdução alimentar precoce em lactentes. Revista Científica Multidisciplinar Núcleo do Conhecimento. Vol. 10. 2021. p. 140-167.

-Melo, S.P.S.C.; Cesse, E.A.P.; Lira, P.I.C.; Ferreira, L.C.C.N.; Rissin, A.; Filho, B.M. Sobrepeso, obesidade e fatores associados aos adultos em uma área urbana carente no Nordeste brasileiro. Rev. Bras. Epidemiol. Vol. 23. 2020. p. 1-14.

-Milane, L.C.; Jordão, I.S.C. Utilização de fibras no tratamento dietoterápico da síndrome metabólica. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. São Paulo. Vol. 2. Num. 12. 2008. p. 539-546. Disponível em: URL: http://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/115

-Moura, A.S.; Silva, A.C.M.; Avelar, A.A.; Carvalho, I.B. A economia industrial agroalimentar global. Revista Diálogo Interdisciplinares. Vol. 7. Num. 3. 2018. p. 352-62.

-Neves, J.S.; Mello, L.M.S.; Caumo, M.A.; Sporquio, N.G.; Beneditti, F.J.; Blassi, T.C. Consumo de frutas de crianças durante o distanciamento social na pandemia do Covid-19. Disciplinarium Scientia. Vol. 22. Num. 1. 2020. p. 101-109.

-Nobre, R.S.; Franco, M.S.; Sousa, G.B.; Leão, M.K.S.; Vale, H.S.; Lima, L.H.O. Conhecimento de escolares sobre aleitamento materno. Rev. Enferm. UFPE on line. Vol. 13. 2019.

-Paes, S.T.; Marins, J.C.B.; Andreazzi, A.E. Efeitos metabólicos do exercício físico na obesidade infantil: uma visão atual. Rev. Paul. Pediatr. Vol. 33. Num. 1. 2015. p. 122-129.

-Pedraza, D.F.; Silva, F.A.; Melo, N.L.S.; Araújo, E.M.N.; Sousa, C.P.C. Estado nutricional e hábitos alimentares de escolares de Campina Grande, Paraíba, Brasil. Rev. Ciência & Saúde Coletiva. Vol. 22. Num. 2. 2017. p. 469-477.

-Pereira, P.A.; Lopes, L.C. Obesidade infantil: estudo em crianças num ATL. Millenium. Vol. 42. 2012. p. 105-125.

-Pinto, J.R.R.; Costa, F.N. Consumo de produtos processados e ultraprocessados e o seu impacto na saúde dos adultos. Reserarch, Society and Development. Vol. 10. Num. 14. 2021. p. 1-12.

-Polônio, M.L.T.; Peres, F. Consumo de aditivos alimentares e efeitos à saúde: desafios para a saúde pública brasileira. Cad. Saúde Pública. Vol. 25. Num. 8. 2009. p. 1653-1666.

-Rocha, T.N.; Etges, B.I. Consumo de alimentos industrializados e estado nutricional de escolares. Rev. Perspectivas online: Biológicas & Saúde. Vol. 9. Num. 29. 2019. p. 21-32.

-Rollins, N.C.; Lutter, C.K.; Bhandari, N.; Hajeebhoy, N.; Horton, S.; Martines, J.C.; Piwoz, E.G.; Richter, L.M.; Victora, C.G. Por que investir e o que será necessário para melhorar as práticas de amamentação? Epidemiol. Serv. Saúde. 2016. p. 25-43.

-Santos, B.D.S.; Pontes, V.L.N.; Freitas, F.M.N.O.; Figueiredo, R.S. A influência da mídia nos hábitos alimentares de crianças e adolescentes. Brazilian Journal of Health Review. Vol. 4. Num. 6. 2021. p. 25624-25633.

-Silva, N.B.; Moura, V.M.C.; Ibiapina, D.F.N.; Bezerra, K.C.B. Aditivos químicos em alimentos ultraprocessados e os riscos à saúde infantil. Revista Eletrônica Acervo Saúde. Vol. Sup. 2019. p. 1-9.

-Toloni, M.H.A.; Silva, G.L.; Alvarenga, A.P.; Konstantyner, T.; Taddei, J.A.A.C. Preditores da introdução de alimentos industrializados na infância: estudo em creches públicas. O Mundo da Saúde. Vol. 41. Num. 4. 2017. p. 644-651.

-Viana Filho, L.P.; Silva, A.B.; Pereira, C.B.R.; Ferreira, D.P.; Diniz, I.P.T.; Quinto, M.O. A amamentação como prevenção da obesidade infantil: uma revisão narrativa. Braz. J. Hea. Rev. Vol. 3. Num. 4. 2020. p. 11146-11162.

-Vicentini, M.S. Alimentos industrializados: abordagem na indústria, consumidores e governo. Segurança Alimentar e Nutricional. Vol. 22. Num. 1. 2015. p. 671-682.

Published
2023-01-30
How to Cite
Souza, A. M. de, Martins, D. G., Muller, K. de T. C., & Moraes, A. da S. F. F. (2023). Consumption of industrialized foods and the correlation with overweight and child obesity. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 16(104), 853-862. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/2139
Section
Scientific Articles - Original