Assessment of usual diet of adult women with overweight and obesity, attending a special feeding of the municipality of Juiz de Fora -Minas Gerais

  • Roberta Muniz Barradas da Conceição Programa de Pós-Graduação Lato Sensu da Universidade Gama Filho - Obesidade e Emagrecimento
Keywords: Obesity, Overweight, Women, Eating habits

Abstract

Objective: To assess the usual diet women aged 19 to 54 years, overweight and obesity, met in privateon Nutrition, in Juiz de Fora-MG.Materials and methods: The records of the individuals were selected according to IMC classification proposed by WHO (1998), overweight (n = 10), obesity (n = 10) and control (n = 10). We excluded women with any diseases or not obesidade.A 3 day food record was completed by patients and analyzed by AVANUTRI 3.1.4.Results program version: There was a dietary pattern with high intake of proteins, lipids and saturated fats and low intake of fibers.A caloric intake and cholesterol was above the recommendation for the groups with overweight and obesity. Discussion: the diet with high energy density, provided mainly by the high intake of lipids, highlighting the saturated fats and low fiber intake contribute to the increased prevalence of obesity. Conclusion: nutrition education activities must be performed for all population groups in order to prevent further complications.

References

-Batista Filho, M.; Rissin, A. A transição nutricional no Brasil: tendências regionais e temporais. Caderno de Saúde Pública, Rio de Janeiro. Vol. 9. Num. 1. 2003. p. 181-191.

-Bray, G.A., Popkin, B.M. Dietary fat intake does affect obesity. Am J Clin Nutr. Vol. 69. 1998. p. 1157-73.

-De-Angelis, R.C. Quais os nutrientes que a população do Brasil consome? Fome oculta –impacto para a população do Brasil, Rio de Janeiro: Atheneu. 1999. p. 196-205.

-FAO/OMS. Necessidades de energia e proteínas. Genebra, 1985.

-Fisberg, R.M.; Slater, B.; Barros, R.R.; Lima, F.D.; Cesar, C.L.G.; Carandina, L.; Barros, M.B.A.; Goldbaum, M. Índice de Qualidade da Dieta: avaliação da adaptação e aplicabilidade. Rev. Nutr., Campinas. Vol. 17. Num. 3. 2004.

-Food and Nutrition Board, National Research Council. Recommended Dietary Allowances. 10th ed. Washington: National Academy of Sciences; 1989. 284p.

-Martins, I.S.; Mazzilli, R.N.; Nieto, R.A; Alvares, E.D.; Oshiro, R.; Marucci, M.F.N.; Casajus, M.I. Hábitos alimentares aterogênicos de grupos populacionais em área metropolitana da região sudeste do Brasil. Rev. Saúde Pública. Vol. 28. Num. 5. 1994. p. 349-56.

-Oliveira, A.M.A.; Cerqueira, E.M.M.; Oliveira, A.C. Prevalência de Sobrepeso e Obesidade Infantil na Cidade de Feira de Santana-BA: Detecção na Família x Diagnóstico Clínico. Jornal de Pediatria, Rio de Janeiro. Vol. 79. Num. 4. 2003. p. 325-328.

-Pinheiro, A.R.O.; Freitas, S.F.T.; Corso, A.C.T. Uma abordagem epidemiológica da obesidade. Revista de Nutrição, Campinas. Vol. 17. Num. 4. 2003. p. 523-533.

-Silva, A.R.V.; Damasceno, M. M.C.; Marinho, N.B.P.; Almeida, L.S.; Araújo, M.F.M.; Almeida, P.C.; Almeida, I.S. Hábitos Alimentares de Adolescentes de Escolas Públicas de Fortaleza, CE, Brasil. Revista Brasileira de Enfermagem. Brasília. Vol. 62. Num. 1. 2009. p. 18-24.

-Sociedade Brasileira de Cardiologia, III Diretrizes Brasileiras Sobre Dislipidemias e Diretrizes de Prevenção da Aterosclerose do Departamento de Aterosclerose da Sociedade Brasileira de Cardiologia. Arq. Bras. Cardiol. Vol. 77. São Paulo. 2001. p. 28.

-Sociedade Brasileira de Cardiologia. Exercício anti-sedentarismo/obesidade. 1999. Disponível em: <http://www.cardiol.br/exerc.htm>. Acesso em: 19/06/2011.

-World Health Organization. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Geneva, 1990. p. 69-73.

-World Health Organization. Obesity –preventing and managing the global epidemic. Geneva: Report of a WHO Consultation on Obesity, 1998.

Published
2012-06-21
How to Cite
Conceição, R. M. B. da. (2012). Assessment of usual diet of adult women with overweight and obesity, attending a special feeding of the municipality of Juiz de Fora -Minas Gerais. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 5(25). Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/211
Section
Scientific Articles - Original