Nutritional comparison between combo meal deals from different fast-food chains

  • Glenda Antonelli Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO), Guarapuava-PR, Brasil.
  • Renata Leia Demario Vieira Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO), Guarapuava-PR, Brasil.
  • Nancy Sayuri Uchida Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO), Guarapuava-PR, Brasil.
  • Raquel Rosalva Gatti Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO), Guarapuava-PR, Brasil.
  • Vania Schmitt Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO), Guarapuava-PR, Brasil.
Keywords: Fast foods, Chronic non-communicable diseases, Food, Nutritional Recommendations

Abstract

Introduction: In the current eating out of the home scenario, fast-food chains have a major role in people's lives. Bearing this in mind, consumers tend to look for those restaurants for flavor, variety, accessibility, in addition to internal and external influences. Objective: nutritionally analyzing combo meal deals from fast-food chains, evaluating energy and nutrient values. Material and Methods: It was made a cross-sectional, descriptive, and quantitative research in different fast-food food chains, analyzing options available in their online menus. Based on those, carbohydrates, proteins, lipids, saturated fats, sodium, and fibers values were calculated. Results: When evaluating each nutrient mean values, it was observed; inadequate energy supply (926.67 kcal), carbohydrates (130 g), proteins (32.7 g), lipids (44.23 g), saturated fats (16.8 g), and sodium (1283.33 mg). It means that all values are above of the average recommendation for consumption in one meal.  Conclusion: According to the obtained results, it is noted that the nutritional compositions of those meal deals analyzed are inadequate, presenting high values, which may reflect on the consumer nutritional status.

References

-Almeida, A.A.; Maia, D.E.R.S.; Oliveira, E.I.A.D.; Cardoso, I.B.; Araújo, J.O.; Navarro, L.N.; Melo, L.M.; Graciliano, N.G.; Ferreira, R.C.; Batista, R.F.; Vasconcelos, S.M.L.; Pinheiro, S.D.S. Ação De Educação Alimentar E Nutricional Para Funcionários De Um Hospital Universitário: Um Relato De Experiência. GEPNEWS. Maceió. Vol. 1. Num. 4. 2018. p.2-12 (a).

-Almeida, A.N. Brito, F.C.R.; Motreira, M.R.; Lustosa, I.B.S.; Sousa, V.S.S.; Cabral, L.A. Avaliação Da Experiência De Consumo De Clientes Em Uma Rede De Fast Food: Uma Estratégia Para Fidelização. Revista Motricidade. Vol. 14. Num. 1. 2018. p.91-95 (b).

-Bezerra, I.N.; Moreira, T.M.V.; Cavalcante, J.B.; Souza, A.M.; Sichieri, R. Consumo de alimentos fora do lar no brasil segundo locais de aquisição. Revista de Saúde Pública. Vol.51. Num.15. 2017. p.1-8.

-Brasil. Ministério Da Saúde. Guia Alimentar para a População Brasileira. 2° Edição. DF. 2014.

-Cavalcante, J.B.; Moreira, T.M.V.; Mota, C.C.; Pontes, C.R.; Bezerra, I.N. Ingestão de energia e nutrientes segundo consumo de alimentos fora do lar na Região Nordeste: uma análise do inquérito nacional de alimentação 2008-2009. Revista Brasileira de Epidemiologia. Vol. 20. Num. 1. mar. 2017. p.115-123.

-Gomes, A.M.; Valente, F.X. Perfil De Frequentadores De Uma Rede De Fast-Food Do Município De Viçosa-MG. Revista Científica Univiçosa, Viçosa-MG. Vol. 10. Num. 1. dez/jan. 2018. p.187-192.

-IBGE. Comer fora de casa consome um terço das despesas das famílias com alimentação. Atualizado: 10 de outubro de 2019. https://censo2021.ibge.gov.br/2012-agencia-de-noticias/noticias/25607-comer-fora-de-casa-consome-um-terco-das-despesas-das-familias-com-alimentacao.html

-IBGE. Agência. POF 2017-2018: Famílias com até R$ 1,9 mil destinam 61,2% de seus gastos à alimentação e habitação. Disponível em: https://agenciadenoticias.ibge.gov.br/agencia-sala-de-imprensa/2013-agencia-de-noticias/releases/25598-pof-2017-2018-familias-com-ate-r-1-9-mil-destinam-61-2-de-seus-gastos-a-alimentacao-e-habitacao. Acesso em: 27/03/2021.

-Junior, L.C.l. Alimentação Saudável E Exercícios Físicos em Meio à Pandemia da Covid-19. Boletim de conjuntura (BOCA). Vol.3. Num.9. 2020. p. 32-42. http://doi.org/10.5281/zenodo.3988664

-Lima, B.T.A.N; Borges, A.F. Alimentação Fora Do Lar: Fatores Que Influenciam Consumidores A Optarem Por Um Restaurante Fast-Food. Caderno Profissional de Marketing UNIMEP - CPMARK. Vol. 8. Num. 1. 2020. p.1-18.

-OPAS. OMS revela principais causas de morte e incapacidade em todo o mundo entre 2000 e 2019. Publicado: 9 dez 2020. https://www.paho.org/pt/noticias/9-12-2020-oms-revela-principais-causas-morte-e-incapacidade-em-todo-mundo-entre-2000-e .Acesso em: 10/08/2021

-Philippi, S.T.; Aquino, R.C. Dietética: princípios para o planejamento de uma alimentação saudável. Manole. 2015.

-Portilho, K.C.O.; Rosa, H.C. hambúrgueres e lazer: a nova forma de consumo juvenil em Rio Branco-AC. Journal Of Basic Education, Technical And Technological. Vol. 1. Num. 1. 2017. p.297-302.

-Prado, L.A.; Santos, R.A.A.; Carvalho, L.M.F. Análise Da Composição Nutricional De Sanduíches E Disponibilidade Urbana De Redes Fast Foods No Município Teresina-PI. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. São Paulo. Vol. 12. Num. 69. 2018. p.38-46.

Published
2022-11-17
How to Cite
Antonelli, G., Vieira, R. L. D., Uchida, N. S., Gatti, R. R., & Schmitt, V. (2022). Nutritional comparison between combo meal deals from different fast-food chains. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 16(102), 500-507. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/2053
Section
Scientific Articles - Original