Nutritional and health profile of the elderly seen in a nutrition school clinic
Abstract
The aging of the population has been increasing over the years, as well as the presence of Chronic Non-Communicable Diseases (CNCDs), and an adequate diet will help in the prevention and/or recovery of health. The study aimed to evaluate and characterize the nutritional profile and health conditions of the elderly attended at a Nutrition School-Clinic in the Southwest of Paraná. It had a descriptive and exploratory character, with a cross-sectional design and a quantitative approach, with elderly people over 60 years of both sexes, attended between 2014 and 2018. Data on body mass index (BMI), pathologies, education, waist-hip ratio (WHR), aiming to verify risk for cardiovascular disease (CVD) and consumption of fruits and vegetables (FVL) from 114 medical records. The results indicated that: age ranged between 60 and 84 years, the majority (76.3%) were female, part of the sample (64.9%) had graduated from elementary school and/or didn't complete it, in addition to being overweight (78.1%) and risk for CVD (56.1%). Regarding the nutritional and health profile, 90.4% had inadequate consumption of FVL, 46.5% reported having from 1 to 2 pathologies, especially arterial hypertension (46.5%), type II diabetes mellitus (28.1 %) and dyslipidemias (26.3%). It was concluded that the majority were women, had between 1 and 2 pathologies, with a high prevalence of CNCD. Excess weight was prevalent in the sample, as well as the risk of CVD and inadequate consumption of FVL.
References
-Alves, R.A.; Silva, R.P.; Ernesto, M.V.; Lima, A.G.B.; Souza, F.M. Gênero e saúde: o cuidar do homem em debate. Psicologia: teoria e prática. Vol. 13. Num. 3. 2011. p. 152-166.
-Andrade, A.O.; Aguiar, M.I.F.; Almeida, P.C.; Chaves, E.S.; Araújo, N.V.S.S.; Freitas Neto, J.B. Prevalência da hipertensão arterial e fatores associados em idosos. Revista Brasileira em Promoção da Saúde. Vol. 27. Num. 3. 2014. p. 303-311.
-Abreu, S.S.S.; Oliveira, A.G.; Macedo, M.A.S.S.; Duarte, S.F.P.; Dos Reis, L.A.; Lima, P.V. Prevalência de doenças crônicas não transmissíveis em idosos de uma cidade do interior da Bahia. Id on Line Revista de Psicologia. Vol. 11. Num. 38. 2017. p. 652-662.
-Abreu, W.C. Aspectos socioeconômicos, de saúde e nutrição, com ênfase no consumo alimentar, de idosos atendidos pelo Programa Municipal da Terceira Idade (PMTI), de Viçosa-MG. Dissertação de Mestrado. Universidade Federal de Viçosa. Viçosa. 2003.
-Benedetti, T.R.B.; Meurer, S.T.; Morini, S. Índices antropométricos relacionados a doenças cardiovasculares e metabólicas em idosos. Revista da Educação Física/UEM. Vol. 23. 2012. p. 123-130.
-Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância em Saúde. Departamento de Análise em Saúde e Vigilância de Doenças Não-Transmissíveis. Vigitel Brasil 2019: Vigilância de fatores de risco e proteção para doenças crônicas por inquérito telefônico. Brasília-DF: Ministério da Saúde. 2020.
-Braga, A.V.P.; Tavares, H.C.; Vasconcelos, P.A.P., de Araujo, E.K.R.; Freitas, L.F.F.; Vieira, S.C.R. Perfil nutricional e incidências patológicas dos idosos atendidos na clínica escola de Nutrição de Juazeiro do Norte-CE. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. Vol. 13. Num. 79. 2019. p. 440-445.
-Casado, L.; Vianna, L.M.; Thuler, L.C.S. Fatores de risco para doenças crônicas não transmissíveis no Brasil: uma revisão sistemática. Revista brasileira de cancerologia. Vol. 55. Num. 4. 2009. p. 379-388.
-Casagrande, K.; Zandonai, R. C.; De Matos, C. H.; Wachholz, L. B.; Mezadri, T.; Grillo, L. P. Avaliação da Efetividade da Educação Alimentar e Nutricional em Idosos. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. São Paulo. Vol. 12. Num. 73. 2018. p. 591-597.
-Cervato, A.M.; Derntl, A.M.; Latorre, M.D.R.D.D.O.; Marucci, M.D.F.N. Educação nutricional para adultos e idosos: uma experiência positiva em Universidade Aberta para a Terceira Idade. Revista de Nutrição. Vol. 18. Num. 1. 2005. p. 41-52.
-Ferreira, G.E.; Barros Lima, A.M.E.; Martins, J.N.; Ribeiro, B.B.; Guimarães, L.F.; Santos Neto, P.E. 2014. Disponível em: http://www.fepeg2014.unimontes.br/sites/default/files/resumos/arquivo_pdf_anais/resumo_expandido_-_fepeg.pdf. Acesso em: 07/03/2022.
-França, V.F.; Barbosa, A.R.; D’orsi, E. Cognition and indicators of dietary habits in older adults from southern Brazil. PLoS One. Vol. 11. Num. 2. 2016. p. 01-12.
-Frank, T.C.S.; Castanha, T.A.; Mello, V.G.; Simon, V.; Tonding, S.F. Prevalência de hipertensão e diabetes e perfil nutricional de idosos atendidos em hospital escola. Revista Thêma et Scientia. Vol. 7. Num. 2E. 2017. p. 223-230.
-IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa Nacional de Saúde 2019: Percepção do estado de saúde, estilo de vida, doenças crônicas e saúde bucal. IBGE. Rio de Janeiro. 2020.
-Leite-Cavalcanti, C.; Rodrigues-Gonçalves, M. D. C.; Rios-Asciutti, L. S.; Leite-Cavalcanti, A. Prevalência de doenças crônicas e estado nutricional em um grupo de idosos brasileiros. Revista de Salud Pública. Vol. 11. 2009. p. 865-877.
-Leite, M.T.; Dal Pai, S.; Quintana, J.M.; Costa, M.C. Doenças crônicas não transmissíveis em idosos: saberes e ações de agentes comunitários de saúde. Revista de Pesquisa Cuidado é Fundamental Online. Vol. 7. Num. 2. 2015. p. 2263-2276.
-Lipschitz, D. A. Screening for nutritional status in the elderly. Primary Care. Vol. 21. Núm. 1. p.55-67. 1994.
-Mello, A.P.A.; Oliveira Beloa, L.A.; Pontesa, A.E.B.; Pagottoc, V.; Nakatanic, A.Y.K.; Martinsd, K.A. Estudo de base populacional sobre excesso de peso e diabetes mellitus em idosos na região metropolitana de Goiânia, Goiás. Geriatrics, Gerontology and Aging. Vol. 10. Num. 3. 2016. p. 151-157.
-Minayo, M.C.S.; Firmo, J.O.A. Longevidade: bônus ou ônus?. Ciência & Saúde Coletiva. Vol. 24. 2019. p. 4-4.
-Nunes, D.P.; Nakatani, A.Y.K.; Silveira, É.A.; Bachion, M.M.; Souza, M.R.D. Capacidade funcional, condições socioeconômicas e de saúde de idosos atendidos por equipes de Saúde da Família de Goiânia (GO, Brasil). Ciência & Saúde Coletiva. Vol. 15 Num. 6. 2010. p. 2887-2898.
-Oliveira, A.F.; Lorenzatto, S.; Fatel, E.C.S. Perfil de pacientes que procuram atendimento nutricional. Revista Salus. Vol. 2. Num. 1. 2008.
-Pimentel, G.M.C.; Wanderley, P.T.Q.C.; Tavares, F.C.L.P. Excesso de peso e índice de conicidade em idosos com diabetes mellitus. Revista Da Associação Brasileira De Nutrição-RASBRAN. Vol. 11. Num. 1. 2020. p. 59-71.
-Santos, S.A.L.; Tavares, D.M.S.; Barabosa, M.H. Fatores socioeconômicos, incapacidade funcional e número de doenças entre idosos. Revista eletrônica de enfermagem. Vol. 12. Num. 4. 2010. p. 692-7.
-Sampaio, L.R. Avaliação nutricional e envelhecimento. Revista de Nutrição. Vol. 17. Num. 4. 2004. p. 507-514.
-Silva, E. M.; Gouveia, V.S.R.; Santos, C.K.C.; Oliveira, F.G.P. Estado nutricional e dados bioquímicos de idosos acompanhados por um núcleo de apoio à saúde da família no agreste de Pernambuco. Revista Baiana de Saúde Pública. Vol. 39. Num. 2. 2015. p. 295-308.
-Silveira, E. A.; Martins, B. B.; Abreu, L. R. S. D.; Cardoso, C. K. D. S. Baixo consumo de frutas, verduras e legumes: fatores associados em idosos em capital no Centro-Oeste do Brasil. Ciência & Saúde Coletiva. Vol. 20. 2015. p. 3689-3699.
-Silva Junior, E. G. D.; Nunes, R. P.; Santos, K. D. L.; Medeiros, A. D.; Eulálio, M. D. C. Influência da escolaridade no desempenho cognitivo de idosos. Anais I CINTEDI. Campina Grande. Realize Editora. 2014.
-Souza Filho, P. P.; Massi, G.A.A.; Ribas, Â. Escolarização e seus efeitos no letramento de idosos acima de 65 anos. Revista brasileira de geriatria e gerontologia. Vol. 17. 2014. p. 589-600.
-Victor, J.F.; Ximenes, L.B.; Almeida, P.C.D.; Vasconcelos, F.D.F. Perfil sociodemográfico e clínico de idosos atendidos em Unidade Básica de Saúde da Família. Acta paulistavig de enfermagem. Vol. 22. Num. 1. 2009. p. 49-54.
-Viebig, R.F.; Pastor-Valero, M.; Scazufca, M.; Menezes, P.R. Consumo de frutas e hortaliças por idosos de baixa renda na cidade de São Paulo. Rev. de Saúde Pública. Vol. 43. Num. 5. 2009. p. 806-813.
Copyright (c) 2022 Fernanda Aparecida Matte da Costa, Márcia Fernandes Nishiyama
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).