Obesity as a risk factor for mortality after heart surgery

  • Jeana Cristina Barretta Universidade do Oeste de Santa Catarina. Mestrado em Biociências e Saúde, Joaçaba-SC, Brasil.
  • Carina Rossoni Universidade de Lisboa, Instituto de Saúde e Meio Ambiente, Lisboa, Portugal.
  • Fabiana Meneghetti Dallacosta Universidade do Oeste de Santa Catarina, Mestrado em Biociências e Saúde, Brasil.
Keywords: Nutritional status, Mortality, Obesity, Post operative complications, Cardiovascular surgical procedures

Abstract

Objective: to evaluate the relationship between nutritional status and mortality and complication safter cardiac surgery. Materials and Methods: prospective cohort of 180 days, with patients in the postoperative e period of elective cardiac surgery. Results: 100 participants, 61% men, mean age 63.3 years, 89% sedentary, 28% obese. Overall mortality was 9% at 30 days and 13% at 180 days. Dea thwas related to intra operativ e complications (p<0.001), post operativ e complications (p<0.000) and obesity (p<0.05). In obese patients, ther isk of dea thwas 2.17 times greater. The Log rank statistical test was 4.05 (p<0.04), showingthattherewas a difference in mortality between obeseand non-obese individuals. The obesehad approximately 50% survival, while the non-obesehad approximately 85% survival. Conclusion: postoperativemortalitywasrelatedtoobesityandsurgicalcomplications in the trans and post operative e period.

References

-Andrade, L.S.; e colaboradores. “Bundle” de prevenção de sítio cirúrgico em cirurgia cardíaca. Arquivos Brasileiros de Cardiologia. Vol. 112. Num. 6. 2019. p.769-74.

-Araújo, N.R.; Araújo, R.A.; Bezerra, S.M.M.S. Overweight and obesity repercussion in the postoperative of myocardial revascularization surgery. Revista da Escola de Enfermagem. Vol. 48. Num. 2. 2014. p. 236-41.

-Beccaria, L.M.; e colaboradores. Complicações pós-operatórias em pacientes submetidos à cirurgia cardíaca em hospital de ensino. Arquivos de Ciências da Saúde. Vol. 22. Num. 3. 2015. p.37-41.

-Braga, D.F.; e colaboradores. Caracterização do perfil e complicações intra-hospitalares dos pacientes submetidos ao cateterismo cardíaco em um hospital terciário. Scientia Medica. Vol. 27. Num. 1. 2019. p.1-8.

-Braunwalds, E. Heart Disease. 11ª edição. Rio de Janeiro. Elsevier. 2018. 5174 p.

-Campos, F.G.C.M. Análise dos riscos associados à idade avançada e obesidade em cirurgia laparoscópica colo-retal. Revista Brasileira de Coloproctologia. Vol. 22. Num. 4. 2002. p.289-293.

-Cani, K.C.; e colaboradores. Complicações pulmonares após cirurgia de revascularização do miocárdio: fatores associados. ASSOBRAFIR Ciência. Vol. 8. Num. 2. 2017. p.41-50.

-Chaves, L.N.F.; Carlos, D.M.O. Estado nutricional e qualidade de vida de pacientes candidatos a transplante cardíaco. Revista Brasileira de Promoção da Saúde. Vol. 31. Num. 1. 2018. p. 1-13.

-Dessotte, C.A.M.; e colaboradores. Estressores percebidos por pacientes no pós-operatório imediato de cirurgia cardíaca. Revista Brasileira de Enfermagem. Vol. 69. Num. 4. 2016. p. 741-50.

-Dordetto, P.R.; Pinto, G.C.; Rosa, T.C.S.C. Pacientes submetidos à cirurgia cardíaca: caracterização sociodemográfica, perfil clínico‑epidemiológico e complicações. Revista da Faculdade Ciências Médicas Sorocaba. Vol. 18. Num. 3. 2016. p. 144-9.

-Ferraz, S.M.; e colaboradores. Avaliação da qualidade da recuperação e do estado de saúde no pós-operatório de cirurgias eletivas. Revista Brasileira de Anestesiologia. Vol. 68. Num. 6. 2018. p. 577-83.

-Ferreira, G.A.I.; e colaboradores. Análise do consumo alimentar e estado nutricional de indivíduos submetidos à cirurgia cardíaca eletiva em hospital público de referência em cardiologia. BRASPEN Journal. Vol. 34. Num. 1. 2019. p. 88-93.

-Gonçalves, L.B.; e colaboradores. Preoperative Nutritional Status and Clinical Complications in the Postoperative Period of Cardiac Surgeries. Brazilian Journal of Cardiovascular Surgery. Vol. 31. Num. 5. 2016. p. 371-380.

-Heck, L.G.S.; e colaboradores. Análise do período intra e pós-operatório, complicações e mortalidade nas cirurgias de revascularização do miocárdio e de troca valvar. Scientia Medica. Vol. 27. Num. 4. 2017. p. 1-5.

-Laizo, A.; Delgado, F.E.F.; Rocha, G.M. Complicações que aumentam o tempo de permanência na unidade de terapia intensiva na cirurgia cardíaca. Revista Brasileira de Cirurgia Cardiovascular. Vol. 25. Num. 2. 2010. p. 166-171.

-Lomivorotov, V.; e colaboradores. Avaliação de ferramentas de triagem nutricional para pacientes agendados para cirurgia cardíaca. Nutrição. Vol. 29. Num. 2. 2013. p. 436-42.

-Raslan, M.; e colaboradores. Risco nutricional e complicações em obesos hospitalizados submetidos à cirurgia. ABCD Arquivos Brasileiros de Cirurgia Digestiva. Vol. 20. Num. 4. 2007. p. 266-9

-Serrano, S.Q.; e colaboradores. Percepção do adolescente obeso sobre asrepercussões da obesidade em sua saúde. Revista da Escola de enfermagem da USP. Vol. 44. Num. 1. 2010.

-Takagi, H.; Umemoto, T. A meta-analysis of the association of obesity with abdominal aortic aneurysm presence. International Angiology. Vol. 34. Num. 4. 2015. p.383-91.

-Vaduganathan, M.; e colaboradores. Relation of body mass index to late survival after valvular heart surgery. American Journal of Cardiology. Vol. 110. Num. 11. 2012. p.1667-1678.

Published
2022-11-17
How to Cite
Barretta, J. C., Rossoni, C., & Dallacosta, F. M. (2022). Obesity as a risk factor for mortality after heart surgery. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 16(102), 444-450. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/2037
Section
Scientific Articles - Original