Anthropometric alimentary profile of the drivers of bus of the company of collective transport Jotur/Palhoça - SC

  • Bianca Karla De Faria Programa de Pós-Graduação Lato-Sensu da Universidade Gama Filho - Especialização em Obesidade e Emagrecimento
  • Gisele Amorim Programa de Pós-Graduação Lato-Sensu da Universidade Gama Filho - Especialização em Obesidade e Emagrecimento
  • Denise Maria Martins Vancea Programa de Pós-Graduação Lato-Sensu da Universidade Gama Filho - Especialização em Obesidade e Emagrecimento
Keywords: Bus drivers, Eating behavior, Physical activity

Abstract

Purposing to do a comparative of the anthropometric alimentary profile and evaluate the practice of physics activity in bus drivers before and after they have begun their profession, was made a transversal descriptive study with some individual in which N=182 where was appraised a pattern of n=55, on masculine gender at the age between 20 and 50 old. It was applied a questionary to gether anthropometric data of weight and height by a self report, practice and frequency of physics activity and alimentary conduct data through the frequency of alimentary groups consumption. The results confirmed a raise of average weight from 71.9kg to 82.7 kg and that the prevalence of overweight was from 23.6% to 40% getting in this study a significance level p=0.0001. As the physics practice activity, was verified that increased the physical inactive number, going from 29.1% to 56.4% and that the prevalence of overweight/obesity is higher in individual persons who don't practice physics activity (38.2%) than the ones who practice (29.1%). Regarding to the alimentary conduct (behavior), was verified that the consumption of fruit, vegetable, legume, fish and integral food was below the recommended for a healthy alimentation, by the other hand meat, milk, bread, rice and paste, fried food and snack are consumed with a certain frequency. Besides that, 54.5% of the drivers referred a raise in consumption of snacks (fast food) after they had begun in their profession. Was noticed a changing in the life style of that evaluated pattern, such as diminution at the physics activity, bad alimentation, raise of weight and consequently increasing the risk in developing health problems.

References

Bouchard, C.; e colaboradores. Atividade Física e Obesidade. São Paulo: Ed. Manole, 2003.

Cervato, A.M. e colaboradores. Dieta habitual e fatores de risco para doenças cardiovasculares. Rev. Saúde Pública., São Paulo, v. 31, n. 3, 1997.

Costa, L.B. e colaboradores. Morbidade declarada e condições de trabalho: o caso dos motoristas de São Paulo e Belo Horizonte. São Paulo em Perspectiva, São Paulo, v. 17, n. 2, 2003.

Faria Junior, A.G. e colaboradores. Uma introdução à educação física. Niterói: Corpus, 1999.

Fonseca, M.J.M.; Chor, D. e Valente, J.G. Hábitos alimentares entre funcionários de banco estatal: padrão de consumo alimentar. Cad. Saúde Pública., Rio de Janeiro, v. 15, n. 1, 1999.

Francischi, R.P.P. e colaboradores. Obesidade: Atualização sobre sua Etiologia, Morbidade e Tratamento. Rev. Nut., Campinas, v. 13, n. 1, p. 17-28, jan./abr. 2000.

Gauche, H.; Calvo, M.C.M. e Assis, M.A.A. Ritmos circadianos de consumo alimentar nos lanches e refeições de adultos: aplicação do semanário alimentar. Rev. Nutr., Campinas, v. 19, n. 2, 2006.

Gigante, D.P. e colaboradores. Prevalência de obesidade em adultos e seus fatores de risco. Rev. Saúde Pública., São Paulo, v. 31, n. 3, 1997.

Guedes, D.P. e Guedes, J.E.R.P. Controle do Peso Corporal: composição corporal, atividade física e nutrição. 2 ed. - Rio de Janeiro: Shape, 2003.

Haskell, W. Physical activity and the diseases of technological advanced society. In: American Academy of Physical Education Papers: Physical Activity in Early and Modern Populations, n. 21, p. 73-87, 1998.

Hoffmann, A.L. Qualidade de vida dos motoristas de caminhão usuários do Programa Rodopac: um estudo de caso. Florianópolis. Dissertação (Mestrado em Engenharia de Produção)-Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção. UFSC, 2003.

Lima, S.C.V.C.; Arrais, R.F. e Pedrosa, L.F.C. Avaliação da dieta habitual de crianças e adolescentes com sobrepeso e obesidade. Rev. Nutr., Campinas, v. 17, n. 4, 2004.

Mendonca, C.P.; e Anjos, L..A. Aspectos das práticas alimentares e da atividade física como determinantes do crescimento do sobrepeso/obesidade no Brasil. Cad. Saúde Pública., Rio de Janeiro, v. 20, n. 3, 2004.

Nahas, M.V. Atividade física, saúde e qualidade de vida: conceitos e sugestões para um estilo de vida ativo. 3 ed. rev. e atual. – Londrina: Midiograf, 278p, 2003.

Nahas, M.V. Atividade Física, saúde e qualidade de vida: conceitos e sugestões para um estilo de vida ativo. Londrina: Midiograf, 2001.

Neri, M.; Soares, W.L. e Soares, C. Condições de saúde no setor de transporte rodoviário de cargas e de passageiros: um estudo baseado na Pesquisa Nacional por Amostra de Domicílios. Cad. Saúde Pública, Rio de Janeiro, v. 21, n. 4, 2005.

Neumann, A.I.C.P.; Shirassu, M.M. e Fisberg, R.M. Consumo de alimentos de risco e proteção para doenças cardiovasculares entre funcionários públicos. Rev. Nutr., Campinas, v. 19, n. 1, 2006.

Nunes, J.O.M. e Barros, J.F. Fatores de risco associado à prevalência de sedentarismo em trabalhadores da indústria e da universidade de Brasília. Rev. Digital Educacion Física y Deportes. Buenos Aires, Año 10, n. 69, 2004.

OMS - Organização Mundial da Saúde / Organização Pan-Americana da Saúde. Doenças Crônico-degenerativas e Obesidade: estratégia mundial sobre alimentação saudável, atividade física e saúde. Brasília, 2003.

Peixoto, M.R.G.; Benicio, M.H.A. e Jardim, P.C.B.V. Validade do peso e da altura auto-referidos: o estudo de Goiânia. Rev. Saúde Pública., São Paulo, v. 40, n. 6, 2006.

Pereira Júnior, C. Fadiga em motoristas de ônibus urbano: estudo de caso. 75 f. Dissertação (Mestrado em Engenharia de Produção). PPGEP / UFSC, Florianópolis, 2004.

Pereira, M.G. Epidemiologia: teoria e prática. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan, p. 538-560, 1995.

Pinheiro, A.R.O.; Freitas, S.F.T. e Corso, A.C.T. Uma Abordagem Epidemiológica da Obesidade. Rev. Nut., Campinas, v. 17, n. 4, p-523-533, out./dez., 2004.

Viegas, C.A.A. e Oliveira, H.W. Prevalência de fatores de risco para a síndrome da apnéia obstrutiva do sono em motoristas de ônibus interestadual. J. Brás. Pneumol., v. 32, n. 2, p. 144-149, mar./abr. 2006.

World Health Organization. Obesity: preventing and managing the global epidemic. Geneva; p.9, WHO, 1998.

Published
2007-02-04
How to Cite
Faria, B. K. D., Amorim, G., & Vancea, D. M. M. (2007). Anthropometric alimentary profile of the drivers of bus of the company of collective transport Jotur/Palhoça - SC. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 1(1). Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/2
Section
Scientific Articles - Original