Eating habits and bulimia nervosa among students of the Nutrition and Letters/Portuguese at a public university in Brazil

Eating habits and bulimia nervosa among students of the Nutrition and Letters/Portuguese at a public university in Brazil.

  • Karoline Meireles Sampaio Graduanda em Nutrição pela Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil.
  • Camila Nogueira Oliveira Graduanda em Nutrição pela Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil.
  • Alessandra Doumid Borges Pretto Doutora em Saúde e Comportamento, Vice-Diretora da Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil.
  • Angela Nunes Moreira Doutora em Biotecnologia, Professora Associada da Faculdade de Nutrição, da Universidade Federal de Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil.
Keywords: Eating disorders, Food consumption, Student Health, Quality of life, Nutritional status

Abstract

Introduction and objective: University admission can cause emotional imbalance in students which can have negative impacts on eating behavior and on the development of eating disorders, such as bulimia nervosa. For this reason, this study aimed to verify eating habits and prevalence of bulimia nervosa in university students of Nutrition and Letters/Portuguese courses at a university in the city of Pelotas-RS. Materials and Methods: Descriptive cross-sectional study with university students from the Letters​​/Portuguese and Nutrition courses at the Federal University of Pelotas. A self-administered questionnaire on socioeconomic conditions, food consumption was used, along with the Bulimic Investigatory Test, Edinburgh. Body weight was measured and height was self-reported to determine nutritional status. Statistical analyzes were performed using the Stata 14.0®, with a 5% statistical significance. Results and discussion: 7.39% of the students, all female, had a score highly compatible with bulimia, 33.91% of the students suggested an unusual eating pattern and 0.43% manifested intense symptoms. Regarding eating habits, there was an inadequate intake of cooked and raw vegetables, fruits, beans and milk and an adequate consumption of ultra-processed foods. Although there is no association between courses, the results found are similar to other studies on bulimia nervosa in students. Conclusion: There was a high prevalence of probable diagnosis of bulimia nervosa in college students, percentages considered to be worrisome, as this eating disorder has psychological consequences that affect the self-esteem and quality of life.

References

-ABEP. Associação Brasileira de Empresas de Pesquisa. Critério de Classificação Econômica Brasil, 2018. Disponível em: http://www.abep.org/criterio-brasil. Acesso em: 19/06/2021.

-American Psychiatric Association. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition (DSM-V). Arlington, VA: American Psychiatric Association. 2013.

-Brasil. Ministério da Saúde. Guia alimentar para população brasileira. Brasília. 2014. http://www.saude.sp.gov.br/resources/ses/perfil/cidadao/temas-desaude/guia_de_bolso_sobre_alimentacao.pdf. Acesso em: 20/06/2021.

-Bosi, M.L.M.; Luiz, R.R.; Morgado, C.M.C.; Costa, M.L.S., Carvalho, R.J. Autopercepção da imagem corporal entre estudantes de nutrição: um estudo no município do Rio de Janeiro. Jornal Brasileiro de Psiquiatria. Vol. 55. Núm. 2. p 108-113. 2006.

-Casagrande, L.S.; Souza, A.M.F.L. Para além do gênero: mulheres e homens em engenharias e licenciaturas. Revista Estudos Feministas. Vol. 24. Núm. 3. p 825-850. 2016.

-Cenci, M.; Peres, K.G.; Vasconcelos, F.A.G. Prevalência de comportamento bulímico e fatores associados em universitárias. Revista de Psiquiatria Clínica. Vol. 36. Núm. 3. p. 83-88. 2009.

-Cordás, T.A.; Hochgraf, P.B. O “BITE”: Instrumento para avaliação da bulimia nervosa - versão para o português. Jornal Brasileiro de Psiquiatria. Vol. 42. Núm. 3. p. 141-144. 1993.

-Cruz, A.C.; Stracieri, A.M.P.; Horsts, R.M.F. Percepção corporal e comportamentos de risco para os transtornos alimentares em estudantes de um curso de nutrição. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. São Paulo. Vol. 12. Núm. 74. p.796-803. 2018.

-Fernandes, C.A.M.; Rodrigues, A.P.C.; Nozaki, V.T.; Marcon, S.S. Fatores de risco para o desenvolvimento de transtornos alimentares: um estudo em universitárias de uma instituição de ensino particular. Arquivos de Ciências da Unipar. Vol. 11. Núm. 1. p. 33-38. 2007.

-Henderson, M.; Freeman, C.P. A self-rating scale for bulimia. The “BITE”. The British Journal of Psychiatry. Vol. 150. p. 18-24. 1987.

-Kirsten, V.R.; Fratton, F.; Porta, N.B.D. Transtornos alimentares em alunas de nutrição do Rio Grande do Sul. Revista de Nutrição. Vol. 22. Núm. 2. p. 219-227. 2009.

-Maia, R.G.L.; Fiorio, B.C.; Almeida, J.Z.; Silva, F.R. Estado nutricional e transtornos do comportamento alimentar em estudantes do curso de graduação em Nutrição do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia, Ceará, Brasil. Revista Demetra. Vol. 13. Núm. 1. p. 135-145. 2018.

-Marcondelli, P.; Costa, T.H.M.; Schmitz, B.A.S. Nível de atividade física e hábitos alimentares de universitários do 3º ao 5º semestres da área da saúde. Revista de Nutrição. Vol. 21. Núm. 1. p. 39-47. 2008.

-Melo, P.; Vieira, R. Percepção e satisfação da imagem corporal em estudantes de um centro universitário de Recife/Pernambuco. Revista de Ciências da Saúde Nova Esperança. Vol. 18. Núm. 3. p. 196-204. 2020.

-Melin, P.; Araújo, A.M. Transtornos alimentares em homens: um desafio diagnóstico. Brazilian Journal of Psychiatry. Vol. 24. Núm. 3. p. 73-76. 2002.

-Mendes, M.L.M.; Silva, F.R.; Messias, C.M.B.O.; Carvalho, P.G.S.; Silva, T.F.A. Hábitos alimentares e atividade física de universitários da área de saúde do município de Petrolina-PE. Tempus Actas de Saúde Coletiva. Vol. 10. p. 205. 2016.

-Moreira, D.E.; Pinheiro, M.C.; Carreiro, D.L.; Coutinho, L.T.M.; Almeida, K.T.C.L.; Santos, C.A.; Coutinho, W.L.M.; Ricardo, L.C.P. Transtornos alimentares, percepção da imagem corporal e estado nutricional: estudo comparativo entre estudantes de nutrição e de administração. Revista da Associação Brasileira de Nutrição. Ano 8. Núm. 1. p. 18-25. 2017.

-Oliveira, J.; Figueredo, L.; Cordás, T.A. Prevalência de comportamentos de risco para transtornos alimentares e uso de dieta "low-carb" em estudantes universitários. Brazilian Journal of Psychiatry. Vol. 68. Núm. 4. p.183-190. 2019.

-Penaforte, F.R.; Matta, N.C.; Japur, C.C. Associação entre estresse e comportamento alimentar em estudantes universitários. Demetra: Alimentação, Nutrição & Saúde. Vol. 11. Núm. 1. p. 225-237. 2016.

-Prisco, A.P.K.; Araújo, T.M.; Almeida, M.M.G.; Santos, K.O.B. Prevalência de transtornos alimentares em trabalhadores urbanos de municípios do Nordeste do Brasil. Ciência & Saúde Coletiva. Vol. 18. Núm. 4. p.1109-1118. 2013.

-Saldeira, C.; Gravena, A.A.F. Prevalência de sintomas de bulimia nervosa, insatisfação da imagem corporal e estado nutricional em acadêmicas de nutrição. Revista Saúde e Pesquisa. Vol. 6. Núm. 1. p. 13-20. 2013.

-Silva, J.D.; Silva, A.B.J.; Oliveira, A.V.K.; Nemer, A.S.A. Influência do estado nutricional no risco para transtornos alimentares em estudantes de nutrição. Ciência & Saúde Coletiva. Vol.17. Núm. 12. p. 3399-3406. 2012.

-Vieira, V.C.R.; Priore, S.E.; Ribeiro, S.M.R.; Franceschini, S.C.C.; Almeida, L.P. Perfil socioeconômico, nutricional e de saúde de adolescentes recém-ingressos em uma universidade pública brasileira. Revista de Nutrição. Vol. 15. Núm. 3. p. 273-282. 2002.

-Word Health Organization. Physical status: the use and interpretation of antrophometry. Report of a WHO Expert Committee. p.460. Geneva. 1995.

Published
2022-11-17
How to Cite
Sampaio, K. M., Oliveira, C. N., Pretto, A. D. B., & Moreira, A. N. (2022). Eating habits and bulimia nervosa among students of the Nutrition and Letters/Portuguese at a public university in Brazil: Eating habits and bulimia nervosa among students of the Nutrition and Letters/Portuguese at a public university in Brazil. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 16(101), 270-281. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1985
Section
Scientific Articles - Original

Most read articles by the same author(s)