Habits and food behavior in employees of a shopping of Fortaleza-CE
Abstract
Objective: Analyze the eating habits and behaviors of employees of a shopping mall in Fortaleza-Ceará. Materials and Methods: This is a descriptive, cross-sectional and quantitative study that was carried out in the first half of 2019 with the employees of a mall, through the application of the Questionnaire Health in Good (QSB) and the Dutch Questionnaire on Food Behavior (QHCA). Results: A total of 75 employees from a shopping mall between 27 and 45 years of age participated in the study. Most of the participants were female (82.7%), single and with incomes less than two minimum wages (73.0%) with a 86.7%). It was observed that the majority of participants consumed juices and fruits (69.3%), vegetables and vegetables (56.0%). Regarding the consumption of rice and beans, it was observed that the majority (85.3%) consume adequately. However, a high consumption of fritters and breads (46.7%), sweet (49.3%) and soft drinks (58.7%). Regarding feeding behavior, women differ significantly (p=0.02) from men presenting a low food control capacity. Conclusion: Are differences between men and women regarding the cognitive and motivational aspects involved in eating behavior, with women being more sensitive regarding behavioral issues. In addition, the data allow us to conclude that the scales used are useful tools in studies of food behavior both in the clinical sphere and in the epidemiological sphere.
References
-Almeida, G.A.N.; Loureiro, S.A.R.; Santos, J.E. Obesidade mórbida em mulheres - estilos alimentares e qualidade de vida. Archivos Latinoamericanos de Nutrición. Vol. 51. Num. 4. 2001. p.359-65.
-Azevedo, E.C.C.; Dias, F.M.R.S.; Diniz, A.S.; Cabral, P.C. Consumo alimentar de risco e proteção para doenças crônicas não transmissíveis e sua associação com a gordura corporal: um estudo com funcionários da área de saúde de uma universidade pública de Recife-PE, Brasil. Ciênc. saúde coletiva. Vol. 19. Num. 5. 2014. p.1613-1622.
-Bezerra, I.N.; Sichieri, R. Características e gastos com alimentação fora do domicílio no Brasil. Rev Saúde Pública. Vol. 44. Num. 2. 2010. p.221-9.
-Brasil. Ministério da Saúde. Guia Alimentar para a população brasileira: promovendo a alimentação saudável. Brasília. Ministério da Saúde. 2006.
-Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira. 2ª edição. Brasília. Ministério da Saúde. 2014.
-Cuppari, L. Guias de Medicina Ambulatorial e Hospitalar: nutrição clínica no adulto. 2ª edição. Revisada e ampliada Barueri. Manole. 2005.
-Damiani, T. F.; e colaboradores. Consumo de frutas, legumes e verduras na região Centro-Oeste do Brasil: prevalência e fatores associados. Revista Ciência e Saúde Coletiva. Vol. 22. Num. 2. 2015. p.369-382.
-Moreno, C.; Bonfim, T. A imagem corporal e pós cirúrgica em pacientes com obesidade mórbida. In: J. Ribeiro, I. Leal (Eds.), Actas do 5º Congresso Nacional de Psicologia da Saúde. Lisboa: ISPA. 2004. p.573-579.
-Paixão, L. A.; Dias, R. M. R.; Prado, W. L. Estilo de vida e estado nutricional de universitários ingressantes em cursos da área de saúde do Recife-PE. Revista Brasileira de Atividade Física e Saúde. Vol. 15. Num. 3. 2010. p.147.
-Poulain, J-P. Sociologias da Alimentação. (Tradução de Rossana Pacheco da Costa Proença, Carmen Sílvia Rial e Jaimir Conti), Florianópolis: Série Nutrição. EDUFSC. 2004.
-Rossi, L.; Rodrigues, S.; Camargo, S.; Santos, A. Kung FU: avaliação nutricional de atletas. Rev Nutr Pauta. Vol. 6. Num. 90. 2012. p.53-56.
-Santos, H.G.; Jacomine, P.K.T.; Anjos, L.H.C.; Oliveira, V.A.; Lumbreras, J.F.; Coelho, M.R.; Almeida, J.A.; Cunha, T.J.F.; Oliveira, J.B. Sistema brasileiro de classificação de solos. 3ª edição. revisada e ampliada. Brasília. Embrapa. 2013. 353p.
-Silva, C. L; Consumo de frutas e hortaliças e conceito alimentação saudável em adultos em Brasília-DF. Dissertação de Mestrado em Ciências da Saúde. Universidade de Brasília. Brasília. 2011.
-Souza, C. E.; Silva, A. B.G Consumo alimentar habitual dos trabalhadores de uma empresa do Vale do Taquari-RS Revista Destaque Acadêmicos. Vol. 2. Num. 3. 2010.
-Viana, V.; Sinde, S. Estilo alimentar: adaptação e validação do questionário holandês do comportamento alimentar. Psicologia: Teoria, Investigação e Prática. Vol. 1-2. Num. 8. 2003.p. 59-71.
Copyright (c) 2022 Rafaella Sampaio, Francisco Eudes dos Santos, Yngrid Santana Flor
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).