Chemical evaluation of diets used on sites: dangers of caloric restriction in pandemic times

  • Leonardo Augusto da Silva Graduando em Nutrição pela Faculdade Nova Esperança de Mossoró-FACENE-RN, Mossoró-RN, Brasil.
  • Lidiane Pinto de Mendonça Doutoranda em Bioquímica pela Universidade Federal do Ceará, Mestre em Tecnologia dos Alimentos-UFERSA, docente da Faculdade Nova Esperança de Mossoró-FACENE-RN, Mossoró-RN, Brasil.
Keywords: Weight loss, Diet, Caloric restriction

Abstract

Introcution: As a result of changes in eating habits, as well as in the lifestyle of people in recent years, the percentage of overweight and obese people has grown. The ease of access to the internet and social media is a factor that is involved in the spread of various types of information, as well as in the broadcast of highly restrictive diets that are sought by people who are influenced by the media. In times of social isolation generated by the covid-19 pandemic, access to this type of information has become more prominent. Objectivs: That said, this study sought to analyze the caloric density of weight loss diets aired on the internet and its potential health risk. Materials and methods: Searches were carried out on usual websites with terms usually used by those looking for rapid weight loss. The diets were analyzed in a qualitative and quantitative way. Diets were found to be low in calories, dietary fiber, vitamins and minerals. Nevertheless, it was found that the publications that contained the diets were aimed at women. Conclusion: Thus, the use of diets for rapid weight loss can present itself as a health risk as it decreases the consumption of nutrients that are essential for body homeostasis and contribute to the fragility of physiological systems.

Author Biography

Lidiane Pinto de Mendonça, Doutoranda em Bioquímica pela Universidade Federal do Ceará, Mestre em Tecnologia dos Alimentos-UFERSA, docente da Faculdade Nova Esperança de Mossoró-FACENE-RN, Mossoró-RN, Brasil.

Nutricionista. Docente do Ensino Superior. Doutoranda em Bioquímica na Universidade Federal do Ceará (UFC). Mestra em Tecnologia de alimentos pelo Programa de Pós-Graduação em Produção Animal (PPGPA) na Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA). Pós-Graduada em Nutrição Esportiva e Clínica; Bioquímica e Fisiologia; Prescrição de Fitoterápicos e Suplementação Nutricional Clínica e Esportiva; Bases Fisiológicas do Treinamento Personalizado e Nutrição Esportiva; e Neuropsicopedagogia. Pós-graduanda em Ciência e Tecnologia de Alimentos (IFRN) e em Análises Clínicas. Atualmente cursa formação pedagógica em biologia, é graduanda do curso de Educação Física; e Biotecnologia na Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA), no qual trabalha com purificação, caracterização e aplicação biotecnológica de lectinas vegetais. Atua principalmente nos temas: Bioquímica e metabolismo, fisiologia, biotecnologia, nutrição esportiva e clínica, suplementação esportiva, fitoterapia e ciência e tecnologia de alimentos (com ênfase em microbiologia, conservação, vigilância, análises físico-química, sensorial de alimentos e bromatologia)

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Published
2022-08-31
How to Cite
Silva, L. A. da, & Mendonça, L. P. de. (2022). Chemical evaluation of diets used on sites: dangers of caloric restriction in pandemic times. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 16(100), 78-84. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1945
Section
Scientific Articles - Original