Prevalence of body image dissatisfaction and risk of eating disorders in nutrition students
Abstract
Body image dissatisfaction and pressure to have a beautiful body that could serve as professional marketing makes the nutrition course student a strong candidate for developing eating disorders. The aim of this study was to verify the prevalence of risk of eating disorders in nutrition students, as well as to assess body satisfaction and the view of the importance of physical appearance in professional practice. This is a cross-sectional study with nutrition students from a private college in Rio de Janeiro, Brazil. A questionnaire was used to define the profile of the sample, the silhouette scale to verify body image dissatisfaction and the EAT-26 to measure the risk of developing eating disorders. In total 20 students participated, with a mean age of 22.7 ± 2.1 years and mostly female (n=17). There was a predominance of body image dissatisfaction (70%), and most students interviewed want to lose weight (n=13). The median score of the EAT-26 was 11.5 points (1-28), with 20% (n=4) of prevalence for the appearance of eating disorders. The risk of eating disorder was correlated with age (r=0.49; p=0.02) and association with having children (U=15.5; p=0.04). It’s concluded that the fact that students feel pressure to have an aesthetically beautiful body depending on the chosen profession is worrying, as the search for this ideal can trigger practices that will result in eating disorders.
References
-Ainett, W.S.O.; Costa, V.V.L.; Sá, N.N.B. Fatores associados à insatisfação com a imagem corporal em estudantes de nutrição. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. São Paulo. Vol. 11. Num. 62. 2017. p. 75-8.
-Almeida, L.C.; e colaboradores. Triagem de transtornos alimentares em estudantes universitários na área da saúde. Revista Brasileira de Neurologia e Psiquiatria. Vol. 20. Num. 3. 2016. p. 230-43.
-Andrade, A.; Bosi, M.M. Mídia e subjetividade: impacto no comportamento alimentar feminino. Revista de Nutrição. Vol. 16. Num. 1. 2003. p. 117-25.
-Batista, A.; Neves, C.M.; Meireles, J.F.F.; Ferreira, M.E.C. Dimensão atitudinal da imagem corporal e comportamento alimentar em graduandos de Educação Física, Nutrição e Estética da cidade de Juiz de Fora-MG. Revista de Educação Física da UEM. Vol. 26. Num. 1. 2015. p. 69-77.
-Bellizzi, J.A.; Hasty, R.W. Territory assignment decisions and supervising unethical selling behavior: The effects of obesity and gender as moderated by jobrelated factors. The Journal of Personal Selling & Sales Management. Vol. 18. Num. 2. 1998. p. 35-49.
-Castro, J.B.P.; e colaboradores. Alimentação, corpo e subjetividades na Educação Física e na Nutrição: o ranço da adiposidade e a ascensão dos músculos. Demetra. Vol. 11. Num. 3. 2016. p. 803-24.
-Coelho, F.D.; e colaboradores. Insatisfação corporal e influência da mídia em mulheres submetidas à cirurgia plástica. Revista Brasileira de Cirurgia Plástica. Vol. 30. Num. 4. 2015. p. 567-73.
-Cori, G.C.; Petty, M.L.B.; Alvarenga, M.S. Atitudes de nutricionistas em relação a indivíduos obesos - um estudo exploratório. Revista Ciência & Saúde Coletiva. Vol. 20. Num. 2. 2015. p. 565-76.
-Freitas, C.M.S.M.; e colaboradores. O padrão de beleza corporal sobre o corpo feminino mediante o IMC. Rev. Bras. Educ. Fís. Esporte. Vol. 24. Num. 3. 2010. p. 389-04.
-The jamovi project. Jamovi. Version 1.6. Computer Software. 2021. Retrieved from https://www.jamovi.org.
-Leal, G.V.S.; e colaboradores. O que é comportamento de risco para transtornos alimentares em adolescentes? Jornal Brasileiro de Psiquiatria. Vol. 62. Num. 1. 2013. p. 62-75.
Meireles, J.F.F.; Neves, C.M.; Carvalho, P.H.B.; Ferreira, M.E.C. Insatisfação corporal em gestantes: uma revisão integrativa da literatura. Ciência & Saúde Coletiva. Vol. 20. Num. 7. 2015. p. 2091-103.
-Melo, F.V.S.; Farias, S.A.; Kovacs, M.H. Estereótipos e estigmas de obesos em propagandas com apelos de humor. Organizações & Sociedade. Vol. 24. Num. 81. 2017. p. 305-24.
-Moreira, D.E.; e colaboradores. Transtornos alimentares, percepção da imagem corporal e estado nutricional: estudo comparativo entre estudantes de nutrição e de administração. Revista da Associação Brasileira de Nutrição. Vol. 8. Num. 1. 2017. p. 18-25.
-Morgado, F.F.R.; Ferreira, M.E.C. Escala de silhuetas bidimensionais: uma investigação acerca de sua aplicabilidade ao cego congênito. Revista de Educação Física da UEM. Vol. 26. Num. 1. 2015. p. 69-77.
-Moura, F.E.G.A.; Santos, M.A.; Ribeiro, R.P.P. A constituição da relação mãe-filha e o desenvolvimento dos transtornos alimentares. Estudos de Psicologia. Vol. 32. Num. 2. 2015. p. 233-47.
-Nascimento, S.B.; Araújo, I.L.S.B. Perfil antropométrico e insatisfação corporal de estudantes universitários. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 13. Num. 8. 2019. p. 864-70.
-Oliveira, L.L.; Hutz, C.S. Transtornos alimentares: o papel dos aspectos culturais no mundo contemporâneo. Psicologia em Estudo. Vol. 15. Num. 3. 2010. p. 575-82.
-Penz, L.R.; Bosco, S.M.; Vieira, J.M. Risco para desenvolvimento de transtornos alimentares em estudantes de Nutrição. Scientia Medica. Vol. 18. Num. 3. 2008. p. 124-28.
-Reis, A.S.; Soares, L.P. Estudantes de Nutrição apresentam risco para transtornos alimentares. Revista Brasileira de Ciências da Saúde. Vol. 21. Num. 4. 2017. p. 281-90.
-Santos, L.A. O corpo, o comer e a comida: um estudo sobre as práticas corporais e alimentares no mundo contemporâneo. Salvador. Edufba. 2008.
-Silva, J.D.; Silva, A.B.J.; Oliveira, A.A.V.K.; Nemer, A.S.A. Influência do estado nutricional no risco para transtornos alimentares em estudantes de nutrição. Ciência & Saúde Coletiva. Vol. 17. Num. 12. 2012. p. 3399-406.
-Silva, L.J.; Silva, L.R. Mudanças na vida e no corpo: vivências diante da gravidez na perspectiva afetiva dos pais. Esc Anna Nery Rev Enferm. Vol. 13. Num. 2. 2009. p. 393-401.
-Souto, S.; Ferro-Bucher, J.S.N. Práticas indiscriminadas de dietas de emagrecimento e o desenvolvimento de transtornos alimentares. Revista de Nutrição. Vol. 19. Num. 6. 2006. p. 693-704.
-Souza, A.F.; Mattos, R.T. Relação da utilização de dietas de emagrecimento e do padrão de beleza imposto pela mídia no aparecimento de transtornos alimentares em adolescentes do sexo feminino. Revista Eletrônica Parlatorium. Vol. 9. Num. 2. 2015. p. 145-61.
-Stunkard, A.; Sorensen, T.; Schlusinger, F. Use of Danish adoption register for the study of obesity and thinness. In S. Kety, L.P.; Rowland, R.L.; Sidman, S.W.M. (Eds.). The genetics of neurological and psychiatric disorders. New York: Raven. 1983.
-Taglietti, R.L.; Teo, C.R.P.A. Percepções de mães adolescentes sobre a formação do hábito alimentar de seus filhos. Adolesc. Saude. Vol. 13. Num. 3. 2016. p. 52-9.
Copyright (c) 2022 Carmen Alvernaz Souza, Elton Bicalho de Souza
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).