Characterization of the nutritional profile of patients with chronic kidney disease in non-dialytic treatment in nephrology ambulatory

  • Ana Claudia Nunes Palmeira Alexandre Nutricionista Especialista do Hospital Regional de Mato Grosso do Sul, Campo Grande-MS, Brasil.
  • Larissa Jeffery Contini Nutricionista Especialista do Hospital Regional de Mato Grosso do Sul, Campo Grande-MS, Brasil.
  • Luís Felipe Lopes Lorenzon Nutricionista Residente do Hospital Regional de Mato Grosso do Sul, Campo Grande-MS, Brasil.
Keywords: Nutritional status, Conservative treatment, Patient care team

Abstract

Introduction: Chronic Kidney Disease (CKD) is classified into five stages, and the non-dialytic phase comprises stages 2 to 4, with glomerular filtration rates (GFR) between 90 and 15 ml / min / 1.73 m2 respectively. Objectives: to characterize the nutritional profile of non-dialytic chronic renal patients treated at a Tertiary Hospital nephrology outpatient clinic and to provide support that justifies the importance of outpatient nutritional monitoring. Materials and Methods: The following anthropometric measurements were taken: weight, height, triceps skinfold (PCT) and arm circumference (CB). From these variables the Body Mass Index (BMI), the adequacy of CB, arm muscle circumference (BMI) and PCT in percentages (%) were calculated. To assess food consumption, the 24-hour recall was used. Results and Discussion: 50 individuals participated in this study, most of them elderly. The results showed that 100% reported having systemic arterial hypertension (SAH). Regarding CKD classification, 34% were in stage 2. When evaluated by age group, it was noted that the mean BMI identified overweight in adults and elderly, in both sexes. There was a directly proportional correlation between CKD stage and protein intake (p <0.05), and protein intake per kg of weight increased according to CKD stage. Although it is not possible to state, the results suggest that the increase in protein consumption would be related to worsening renal function. Conclusion: this study reinforces the importance of multiprofessional care, including the professional nutritionist to patients under conservative treatment.

References

-Amorim, R.G.; Moura, F.A.; Santos, J.C.F. Obesidade em portadores de doença renal crônica em fase não dialítica: um novo perfil nutricional. Gepnews. Vol. 1. Num. 4. 2018. p. 35-53.

-Barbosa, T.B.C.; Mecenas, A.S.; Barreto, J.G.; Silva, M.I.B.; Bregman, R.; Avesani, C.M. Avaliação longitudinal do estado nutricional de pacientes com doença renal crônica na fase não-dialítica. CERES: Nutrição & Saúde. Vol. 5. Num. 3. 2010. p. 127-137.

-Barbosa, A.C.S.C.S.; Salomon, A.L.R. Resposta inflamatória de pacientes com doença renal crônica em fase pré-dialítica e sua relação com a ingestão proteica. Comunicação em Ciências da Saúde. Vol. 22. Num. 4. 2013. p. 111-125.

-Blackburn, G.L.; Thornton, P.A. Nutritional assessment of the hospilizes patients. Medical Clinics of North America. Vol. 63. Num. 5. 1979. p. 1103-1115.

-Brasil. Portaria nº 389, de 13 de março de 2014. Define os critérios para a organização da linha de cuidado da pessoa com Doença Renal Crônica (DRC) e institui incentivo financeiro de custeio destinado ao cuidado ambulatorial pré-dialítico. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Especializada e Temática. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Especializada e Temática. Brasília: Ministério da Saúde. 2014. p. 34 p.: il. Disponível em: <http://bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/gm/2014/prt0389_13_03_2014_rep.html>.

-Burr, M.L.; Phillips, K.M. Anthropometric norms in the elderly. Brazilian Journal Nutrition. Vol. 51. Num. 2. 1984. p. 165-169.

-Castro, M.C.M. Tratamento conservador de paciente com doença renal crônica que renuncia à diálise. Brazilian Journal of Nephrology. Vol. 41. Num. 1. 2019. p. 95-102.

-Cibulka, R.; Racek, J. Metabolic disorders in patients with chronic kidney failure. Physiological Research. Vol. 56. Num. 6. 2007. p. 697-705.

-Cichacewski, C.L.R.; Leinig, C.E. O papel das proteínas dietéticas na progressão da doença renal crônica de pacientes em estágio três e quatro. Revista Brasileira de Nutrição Clínica. Vol. 26. Num. 3. 2011. p. 216-21.

-Cuppari, L.; Kamimura, M.A. Avaliação nutricional na doença renal crônica: desafios na prática clínica. Brazilian Journal of Nephrology. Vol. 31. Num. 1. 2009. p. 21-27.

-Crews, D.C.; Bello, A.K.; Saadi, G. Editorial do Dia Mundial do Rim 2019 - impacto, acesso e disparidades na doença renal. Brazilian Journal of Nephrology. Vol. 41. Num. 1. 2019. p. 1-9.

-Diniz, D.P.; Carvalhaes, J.T.A. Equipes multiprofissionais em unidades de diálise: contribuição ao estudo da realidade brasileira. Brazilian Journal of Nephrology. Vol. 24. Num. 2. 2002. p. 88-96.

-Duenhas, M.R.; Draibe, S.A.; Avesani, C.M.; Sesso, R.; Cuppari, L. Influence of renal function on spontaneous dietary intake and on nutritional status of chronic renal insufficiency patients. European Journal of Clinical Nutrition. Vol. 57. Num. 11. 2003. p. 1473-1478.

-Fonseca-Alaniz, M.H.; Takada, J.; Alonso-Vale, M.I.C.; Lima, F.B. O tecido adiposo como centro regulador do metabolismo. Arquivos Brasileiros de Endocrinologia e Metabologia. Vol. 50. Num. 2. 2006. p. 216-229.

-Frisancho, A.R. New norms of upper limb fat and muscle areas for assessment of nutritional status. American Journal of Clinical Nutrition. Vol. 34. Num. 11. 1981. p. 2540-2545.

-Frisancho, A.R. Anthropometric standards for the assessment of growth and nutritional status. University of Michigan Press. 1990. 189 p.

-Hauschild, D.B.; Schieferdecker, M.E.; Leite, C.M.; Nascimento, M.M. Composição corporal de pacientes com doença renal crônica em tratamento conservador. Revista Médica da UFPR. Vol. 1. Num. 2. 2014. p. 47-53.

-Kdigo. Kidney Disease Improving Global Outcomes. Clinical Practice Guideline Update for the Diagnosis, Evaluation, Prevention, and Treatment of Chronic Kidney Disease-Mineral and Bone Disorder (CKD-MBD). Kidney International Supplements. Vol. 7. Num. 1. 2017. p. 1-59. Disponível em: < https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6340919/pdf/main.pdf>

-Kovesdy, C.P.; Furth, S.L.; Zoccali, C. Obesidade e doença renal: consequências ocultas da epidemia. Brazilian Journal of Nephrology. Vol. 39. Num. 1. 2017. p. 1-10.

-Lipschitz, D.A. Screening for nutritional status in the elderly. Primary Care. Vol. 21. Num. 1. 1994. p. 55-67. Disponível em: <https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8197257>

-Magalhães, F.G.; Goulart, R.M.M.; Prearo, L.C. Impacto de um programa de intervenção nutricional com idosos portadores de doença renal crônica. Ciência & Saúde Coletiva. Vol. 23. Num. 8. 2018. p. 2555-2564.

-Martins, C.; Cuppari, L.; Avesani, C.; Gusmão, M.H. Projeto Diretrizes. Terapia Nutricional para Pacientes na Fase Não Dialítica da Doença Renal Crônica. Sociedade Brasileira de Nutrição Parenteral e Enteral e Associação Brasileira de Nutrologia. 2011. Disponível em: https://diretrizes.amb.org.br/_BibliotecaAntiga/terapia_nutricional_para_pacientes_na_fase_nao_dialitica_da_doenca_renal_cronica.pdf>. Acesso em: 14/09/2018.

-Perusso, F.K.G.; Silva, F.A.R.P.O.; Werneque, I.C.; Farias, L.S.A.; Neto, W.M.S.; Junior, W.B.; Nunes, C.P. Alimentação e hábitos de vida na doença renal crônica. Revista Caderno de Medicina. Vol. 2. Num. 2. 2019. p. 123-133.

-Pinheiro, A.B.V.; Lacerda, E.M.A.; Benzecry, E.H.; Gomes, M.C.S.; Costa, V.M. Tabela para avaliação de consumo alimentar em medidas caseiras. 5ª edição. São Paulo. Atheneu. 2008. p. 131.

-Rocha, I. A.; Silva, F.V.C.; Campos, T.S.; Marta, C.B.; Lima, R.A. O Custo do Atendimento aos Pacientes com Doença Renal Crônica (DRC), em Fase Não Dialítica de um Hospital Universitário. Revista de pesquisa: cuidado é fundamental (online). Vol. 10. Num. 3. 2018. p. 647-655.

-Ruan, X.Z.; Varghese, Z.; Moorhead, J.F. An update on the lipid nephrotoxicity hypothesis. Nature Reviews Nephrology. Vol. 5. Num. 12. 2009. p. 713-721.

-Silva, S.T.; Ribeiro, R.C.L.; Rosa, C.O.B.; Cotta, R.M.M. Tratamento conservador: influência sobre parâmetros clínicos de indivíduos em hemodiálise. O Mundo da Saúde. Vol. 37. Num. 3. 2013. p. 354-364.

-Silva, S. T.; Ribeiro, R. C. L.; Rosa, C. O. B.; Cotta, R. M. M. Capacidade cognitiva de indivíduos com doença renal crônica: relação com características demográficas e clínicas. Brazilian Journal of Nephrology. Vol. 36. Núm. 2. p. 163-170. 2014.

-Silva Junior, G.B.; Benites, A.C.S.N.; Daher, E.F.; Matos, S.M.A. Obesidade e doença renal. Brazilian Journal of Nephrology. Vol. 39. Num. 1. 2017. p. 65-69.

-Soares, F.C.S.; Aguiar, I.A.; Carvalho, N.P.F.; Carvalho, R.F.; Torres, R.A.; Segheto, W.; Coelho, F.A.; Oliveira, M.A.C.A.; Andrade, F.M.; Costa, J.A. Prevalência de hipertensão arterial e diabetes mellitus em portadores de doença renal crônica em tratamento conservador do serviço ubaense de nefrologia. Revista Científica Fagoc Saúde. Vol. 2. Num. 1. 2017. p. 21-26.

-Souza, F.T.Z.; Oliveira, J.H.A. Sintomas Depressivos e Ansiosos no Paciente Renal Crônico em Tratamento Conservador. Revista Psicologia e Saúde. Vol. 9. Num. 32017. p. 17-31.

-Tonelli, M.; Riella, M. Doença renal crônica e o envelhecimento da população. Brazilian Journal of Nephrology. Vol. 36. Num. 1. 2014. p. 1-5.

-WHO. World Health Organization. Obesity Technical Report Series. Health Organization Consultation. Geneva. 2000. p. 252.

Published
2022-07-03
How to Cite
Alexandre, A. C. N. P., Contini, L. J., & Lorenzon, L. F. L. (2022). Characterization of the nutritional profile of patients with chronic kidney disease in non-dialytic treatment in nephrology ambulatory. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 15(94), 440-452. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1730
Section
Scientific Articles - Original