Consequences of fad diets in gym goers
Abstract
Introduction: due to the great concerns related to health, physical condition and, mainly, aesthetics among gym goers, it is noticed that people are dissatisfied with their own body, which leads to adhering to diets without scientific basis to achieve the desired results. . Objective: to evaluate the consequences of adherence to fad diets in gym goers in the city of Montes Claros-MG. Materials and methods: this is a descriptive research, cross-sectional and quantitative analysis. A structured questionnaire was used about food, adherence to diets and possible symptoms during or after the diets they had already been on. Data were presented using an Excel 2007 spreadsheet, performed in descriptive analysis with values in real and absolute frequency. Results: the participants were aged between 18 and 57 years (29 ± 8.7 years), with a predominance of females (56.1%) who had attended the gym for more than 18 months (42.7%), and the diet of most used fad intermittent fasting, followed by magazine diets and Lowcarb. The main symptoms presented due to fad diets were weakness, headache and irritability. Conclusion: in the end, it can be concluded that the ideal body imposed by the media makes people seek quick results, adopting restrictive diets without the help of a professional nutritionist.
References
-Almeida, T.F.; Souza, C.T.; Souza, D.T.; Ferron, A.J.T.; Ferron, F.V.F. Adesão às dietas da moda por alunos de uma academia de musculação no município de Bauru. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. São Paulo. Vol. 13. Num. 81. 2019. p. 790-798.
-Coelho, L. S.; Souza, B. M. M.; Cardozo, T. S. F. A orientação nutricional frente à autopercepção da imagem corporal de adolescentes. Revista Rede de Cuidados em Saúde. Vol. 8. Num. 3. p. 1-16. 2014.
-Costa, W. S. A avaliação do estado nutricional e hábitos alimentares de alunos praticantes de atividade física de uma academia do município de São Bento do UNA-PE. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 6. Num. 36. 2012.
-Damilano, L.P.R. Avaliação do consumo alimentar de praticantes de musculação em uma academia de Santa Maria-RS. Centro Universitário Franciscano. Monografia de Trabalho de Conclusão de Curso. Unifra. Santa Maria-RS. 2006.
-Frade, R. E. T. Análise da influência de um programa nutricional e de condicionamento físico em variáveis antropométricas em uma academia de São Paulo. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 8. Num. 45. 2014.
-Keys, A.; Fidanza, F.; Karvonen, M.J.; Kimura, N.; Taylor, H.L. Indices of relative weight and obesity. Journal chron. Dis. Vol. 25. p. 329-43. 1972.
-Liz, C.M.; Andrade, A. Análise qualitativa dos motivos de adesão e desistência da musculação em academias. Revista Brasileira de Ciências do Esporte. Vol.36, Num.3. 2016. p.267-274.
-Maleski, L.R.; Caparros, D.R.; Viebig, R.F. Estado nutricional, uso de suplementos alimentares e insatisfação corporal de frequentadores de uma academia. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. SãoPaulo. Vol.10. Num.59. 2016. p.535-545.
-Marset, J.B.; Bassols, M.N.; Rodríguez, E.B. Dietas hiperproteicas o proteinadas para adelgazar: innecessarias y arriesgadas. Dieta Dukan y método PronoKal como ejemplo. FNC. Vol. 19. Num. 7. 2012. p.411-41.
-Morais, A.C.L.; Silva, L.L.M.; Macêdo, É.M.C. Avaliação do consumo de carboidratos e proteínas no pós-treino em praticantes de musculação. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol.8. Num.46. 2014. p.245-253.
-Nogueira, L. R.; Mello, A. V.; Spinelli, M. G. N.; Morimoto, J. M. Dietas da moda consumidas por desportistas de um clube e academias em São Paulo. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 10. Num. 59. p. 554-561. 2016.
-OMS. Organização Mundial da Saúde. Obesity. Preventing and managing the global epidemic. Genebra. 1997.
-Rigoni, A.C.C.; Nunes, F.G.B.; Fonseca, K. M. O culto ao corpo e suas formas de propagação na rede social Facebook: implicações para a Educação Física escolar. Revista Motrivivência. Vol.29. Num. esp. 2019. p.126-143.
-Silva, S.; Pires, P.F.F. A influência da mídia no comportamento alimentar de mulheres adultas. Revista Terra & Cult. Vol. 35. Num.69. 2019. p. 53-67.
-Silva, L.D.S.; Sperandio, B.B.; Domingues, S.F.; Ferreira, E.F.; Oliveira, R.A.R. Consumo de recursos ergogênicos e suplementos alimentares por homens nas academias de musculação em Ubá-MG. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol.11. Num.63. 2017. p.375-382.
Copyright (c) 2022 Wellington Danilo Soares, Katiane Cristine Rodrigues Silva, Maria Paula Rodrigues Lopes
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).