Dietary pattern and educational intervention on functional foods in the elderly of the family health strategy in Teresina, Piauí, Brazil

  • Perpétua Angélica de Moura Mestre pelo Programa de Pós-Graduação em Alimentos e Nutrição (PPGAN) da Universidade Federal do Piauí (UFPI), Campus Ministro Petrônio Portela, Teresina, Piauí, Brasil.
  • Nara Vanessa dos Anjos Barros Professora Adjunta da Universidade Federal do Piauí (UFPI), Campus Senador Helvídio Nunes de Barros, Coordenação de Nutrição, Picos, Piauí, Brasil.
  • Maria da Cruz Moura e Silva Nutricionista, Hospital Universitário da Universidade Federal do Piauí (UFPI), Campus Ministro Petrônio Portela, Teresina, Piauí, Brasil.
  • Marcos Antonio da Mota Araújo Estatístico, Fundação Municipal de Saúde, Teresina, Piauí, Brasil.
  • Regilda Saraiva dos Reis Moreira-Araújo Professora Titular da Universidade Federal do Piauí (UFPI), Campus Ministro Petrônio Portela, Teresina, Piauí, Brasil.
Keywords: Old Man, Eating Behavior, Family Health Strategy, Functional Food

Abstract

The objective was to identify the dietary pattern and carry out an educational intervention on functional foods (PA) with the elderly. The income, education, sex and age of 345 elderly people assisted by the Family Health Strategy were researched. The 24-hour recall was applied to 10% of the individuals, randomly selected, and to all the Food Consumption Frequency Questionnaire (QFCA) and Knowledge Questionnaire about PA, before and after the educational intervention. The statistical tests used were c2 (Chi-square), Student's t and Pearson's Correlation Coefficient, with a significance level of 5%. It was observed that 67.8% of the elderly were between 60 and 75 years old, predominantly female; 52.2% did not attend school and had a monthly income of 1 and 2 minimum wages. For the dietary pattern, the foods included daily in the diet were from the cereal group (bread - 95.5%; rice - 92.2%), followed by meats, eggs and legumes, especially beans ( 61.7%). The frequency of consumption of fruits and vegetables was low. It was observed that the elderly showed inadequacy in the dietary pattern, with the presence of foods rich in simple carbohydrates and fats, and deficient in micronutrients and dietary fiber. Before the intervention, 94.9% had no knowledge about PA and, after, 6.5% remained in this condition, demonstrating the effectiveness of the intervention. It was concluded that the elderly presented a food pattern with low diversification and preservation of the habit of consumption of rice and beans. The intervention performed was effective, as it enabled the acquisition of knowledge about PA by the majority of the elderly

References

-Anunciação, P. C.; Braga, P. G.; Almeida, P. S.; Lobo, L. N.; Pessoa, M. C. Avaliação do conhecimento sobre alimentação antes e após intervenção nutricional entre diabéticos tipo 2. Revista Baiana de Saúde Pública. Vol. 36. Num. 4. p. 986-1001. 2012.

-Brasil. Ministério da Saúde. Portaria nº 2.488, de 21 de outubro de 2011. Aprova a Política Nacional de Atenção Básica, estabelecendo a revisão de diretrizes e normas para a organização da Atenção Básica, para a Estratégia Saúde da Família (ESF) e o Programa de Agentes Comunitários de Saúde (PACS). Brasília-DF. Ministério da Saúde. 2011.

-Brasil. Conselho Nacional de Saúde. Resolução RDC nº 466, de 12 de dezembro de 2012: aprova diretrizes e normas regulamentadoras de pesquisa envolvendo seres humano. Diário Oficial da União. Brasília-DF. 12 de dezembro de 2012.

-Brasil. Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome. Marco de referência de educação alimentar e nutricional para as políticas públicas. Brasília-DF. MDS. Secretaria Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional. 2012.

-Bublitz, G. N.; Alencar, J. A.; Andreo, D. Ação educativa com idosos institucionalizados. Segurança Alimentar e Nutricional. Campinas. Vol. 23. Num. 1. 2016. p. 868-873.

-Campos, C. M. F.; Araújo, M. A. M.; Moreira-Araújo, R. S. R. Consumo de Alimentos Funcionais Por Usuários de Self Services. Higiene Alimentar. Vol. 30. 2016. p. 34-37.

-Coelho, C. N. V.; Schneider, B. C.; Cascaes, A. M.; Silva, A. E. R.; Orlandi, S. P. Consumo alimentar de idosos atendidos em um programa de reabilitação da saúde bucal de unidades de saúde da família na cidade de Pelotas-RS. RASBRAN-Revista da Associação Brasileira de Nutrição. Ano 8. Num. 2. 2017. p. 43-49.

-Cardoso, E. N.; Pinheiro, E. C. N. H.; Moreira-Araújo, R. S. R.; Costa, N. Q.; Cavalcante, R. M. S.; Barros, N. V. A. Ação educativa com ênfase em alimentos funcionais em um Restaurante Universitário. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. São Paulo. Vol. 13. Num. 80. 2019. p.652-660.

-Fontenelle, L. C.; Soares, N. R. M.; Lima, S. K. R.; Barradas, A. M. M.; Silva, J. A. L.; Cortez, A. C. L.; Martins, M. C. C. Estado nutricional e condições socioeconômicas e de saúde em idosos. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 12. Num. 71. 2018. p.353-363.

-Franzoni, B.; Lima, L. A.; Castoldi, L.; Labrêa, M. G. A. Avaliação da efetividade na mudança de hábitos com intervenção nutricional em grupo. Ciência & Saúde Coletiva. Vol. 18. Num. 12. 2013. p. 3751-3758.

-Freitas, A. M. P.; Philippi, S. T.; Ribeiro, S. M. L. Listas de alimentos relacionadas ao consumo alimentar de um grupo de idosos: análises e perspectivas. Revista Brasileira de Epidemiologia. Vol. 14. Num. 1. 2011. p. 161-77.

-Granato, D.; Barba, F. J.; Kovacevic, D. B.; Lorenzo, J. M.; Cruz, A. G.; Putnik, P. Functional Foods: Product Development, Technological Trends, Efficacy Testing, and Safety. Annual Review of Food Science and Technology. Vol. 11. p. 93-118. 2020.

-Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (IBGE). Censo Demográfico 2010. Disponível em:http://www.ibge.gov.br/home/estatistica/populacao/censo2010/default.shtml. Acesso em 13/05/2020.

-Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (IBGE). Pesquisa de orçamentos familiares 2017-2018: avaliação nutricional da disponibilidade domiciliar de alimentos no Brasil / IBGE. Coordenação de Trabalho e Rendimento. Rio de Janeiro. IBGE. 2020. 61 p.

-Macinko, J.; Mendonça, C. S. Estratégia Saúde da Família, um forte modelo de Atenção Primária à Saúde que traz resultados. Saúde Debate. Rio de Janeiro. Vol. 42. Num. 1. 2018. p. 18-37.

-Martins, M. V; Souza, J. D.; Franco, F. S.; Martinho, K. O.; Tinôco, A. L. A. Consumo alimentar de idosos e sua associação com o estado nutricional. HU Revista. Juiz de Fora. Vol. 42. Num. 2. 2016. p. 125-131.

-Mauricio, L. S.; Febrone, R. R.; Gagliardo, L. C. Avaliação da frequência de consumo alimentar de idosos participantes do projeto integrar. Revista Rede de Cuidados em Saúde. Vol. 8. Num. 1. 2014. p. 1-14.

-Mendes, J. L. V.; Silva, S. C.; Silva, G. R.; Santos, N. A. R. O aumento da população idosa no brasil e o envelhecimento nas últimas décadas: uma revisão da literatura. Revista Educação, Meio Ambiente e Saúde. Vol. 8. Num. 1. 2018. p. 13 - 26.

-Messina, V. Nutritional and health benefits of dried beans. The American Journal of Clinical Nutrition. Vol. 100. p. 437S-42S. 2014.

-Miranda, G. M. D.; Mendes, A. C. G.; Silva, A. L. A. O envelhecimento populacional brasileiro: desafios e consequências sociais atuais e futuras. Revista Brasileira de Geriatria e Gerontologia. Rio de Janeiro. Vol. 19. Num. 3. 2016. p. 507-519.

-Pereira, R. A.; Alves-Souza, R. A.; Vale, J. S. O processo de transição epidemiológica no brasil: uma revisão de literatura. Revista Científica da Faculdade de Educação e Meio Ambiente. Vol. 6. Num. 1. 2015. p. 99-108.

-Plasek, B.; Lakner, Z.; Kasza, G.; Temesi, A. Consumer Evaluation of the Role of Functional Food Products in Disease Prevention and the Characteristics of Target Groups. Nutrients. Vol. 12. Num. 69. 2020. p. 1-19.

-Salgueiro, M. M. H. A. O.; Portes, L. A.; Costa, W. F. S.; Andrade, R. L.; Oliveira, L. C.; Silva, N. C. O. V. Avaliação do estado nutricional e composição corporal de idosos de Embú-Guaçu-SP. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. São Paulo. Vol. 12. Num. 72. 2018. p. 446-455.

-Santos, M. R. D. R.; Mendes, S. C. S. M.; Morais, D. B.; Coimbra, M. P. S. M.; Araújo, M. A. M.; Carvalho, C. M. R. G. Caracterização nutricional de idosos com hipertensão arterial em Teresina-PI. Revista Brasileira de Geriatria e Gerontologia. Vol. 10. Num. 1. 2007. p. 23-36.

-Sousa, N. F. S.; Lima, M. G.; Cesar, C. L. G.; Barros, M. B. A. Envelhecimento ativo: prevalência e diferenças de gênero e idade em estudo de base populacional. Cadernos de Saúde Pública. Vol. 34. Num. 11 (e00173317). 2018. p. 1-15.

-Souza, J. D.; Martins, M. V.; Franco, F. S.; Martinho, K. O.; Tinôco, A. L. Padrão alimentar de idosos: caracterização e associação com aspectos socioeconômicos. Revista Brasileira de Geriatria e Gerontologia. Vol. 19. Num. 6. 2016. p. 970-977.

-Teixeira, P. D. S.; Reis, B. Z.; Vieira, D. A. S.; Costa, D.; Costa, J. O.; Raposo, O. F. F.; Wartha, E. R. S. A.; Netto, R. S. M. Ciência & Saúde Coletiva. Vol. 18. Num. 2. p. 2013. 347-356.

-Willett, W.C. Foods and Nutrients. In: Nutrition Epidemiology New York. Oxford University Press. 1990.

Published
2022-02-07
How to Cite
Moura, P. A. de, Barros, N. V. dos A., Moura e Silva, M. da C., Araújo, M. A. da M., & Moreira-Araújo, R. S. dos R. (2022). Dietary pattern and educational intervention on functional foods in the elderly of the family health strategy in Teresina, Piauí, Brazil. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 14(91), 1283-1294. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1525
Section
Scientific Articles - Original