Consumption of sodium-rich foods and others risk factors for patientes with systemic arterial hypertension treated at a nutrition clinic

  • Lucélia Garcia Soares Graduanda em Nutrição pela Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Pelotas, Pelotas-RS, Brasil.
  • Vanessa Mota Teixeira Graduanda em Nutrição pela Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Pelotas, Pelotas-RS, Brasil.
  • Alessandra Doumid Borges Pretto Doutora em Saúde e Comportamento pela Universidade Católica de Pelotas. Professora Auxiliar da Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Pelotas-RS, Brasil.
  • Bruna Martins Uarthe Graduanda em Nutrição pela Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Pelotas, Pelotas-RS, Brasil.
  • Yanne Pereira Colvara Graduanda em Nutrição pela Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Pelotas, Pelotas-RS, Brasil.
  • Adriana Pereira Teles Mestranda no Programa de Nutrição e Alimentos da Universidade Federal de Pelotas, Pelotas-RS, Brasil.
  • Lucas de Alvarenga Furtado Graduando em Nutrição pela Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Pelotas, Pelotas-RS, Brasil.
  • Nathalia Alves Specht Graduanda em Nutrição pela Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Pelotas, Pelotas-RS, Brasil.
  • Larissa Sander Magalhães Mestranda no Programa de Nutrição e Alimentos da Universidade Federal de Pelotas, Pelotas-RS, Brasil.
  • Angela Nunes Moreira Doutora em Biotecnologia pela Universidade Federal de Pelotas, Professora Associada da Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Pelotas, Pelotas-RS, Brasil.
Keywords: Food consumption, Nutritional status, Habits of life

Abstract

Objective: To analyze the consumption of foods rich in sodium and other risk factors in hypertensive patients treated at an outpatient clinic of nutrition. Materials and Methods: We evaluated data socioeconomic, anthropometric and dietary habits related to health, as the practice of physical exercise, intestinal function and food consumption. Also, were calculated in the period, the percentages of weight loss and loss of excess weight and related to the intervention time and the number of consultations in the period. Results: the excessive consumption of foods rich in sodium by hypertensive patients was less than one-third. The prevalence of risk factors such as sedentary lifestyle, overweight and increased risk for the development of metabolic complications. There was a significant improvement in these parameters except the neck circumference in hypertensive patients. In general, there has been a significant improvement in the consumption of healthy foods, although the majority of consumption has remained below recommended levels. Conclusion: nutritional care is important to improve the consumption of foods rich in sodium and healthy foods, although the majority of consumption of healthy foods by hypertensive patients has remained below recommended levels. 

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Published
2022-08-06
How to Cite
Soares, L. G., Teixeira, V. M., Pretto, A. D. B., Uarthe, B. M., Colvara, Y. P., Teles, A. P., Furtado, L. de A., Specht, N. A., Magalhães, L. S., & Moreira, A. N. (2022). Consumption of sodium-rich foods and others risk factors for patientes with systemic arterial hypertension treated at a nutrition clinic. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 15(98), 1260-1270. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1513
Section
Scientific Articles - Original

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