New perspectives for nutritional intervention: use of innovative behavioral techniques
Abstract
To propose an active methodology of nutritional intervention for a sample of collaborators of a private university. Cross-sectional and interventional study with a quantitative approach, with a sample of 28 employees from a private university in Curitiba-Paraná. The initial stage was the collection of economic, social, demographic data, food consumption, nutritional knowledge, in addition to anthropometric and body composition tests. The second stage consisted of the intervention divided into two moments of approximately 60 minutes each, based on active methodologies, with an interval of one week, the first with the theme "Healthy dish" and "Ultra processed and in natura foods" and the second on “Food Labelling”. The predominant characteristics of the sample were: white skin color (64.3%), age group between 20 and 39 years old (78.6%), married marital status (64.3%) and economic class B2 (53.6%). Food consumption of protective foods was adequate and risky foods were high, with sweets, candies and sweet biscuits (78.6%), followed by fried foods, hamburgers and/or sausages (57.1%). In the anthropometric analysis, we obtained the prevalence of overweight (67.8%), and the risk of metabolic complications associated with obesity is distributed in half of the collaborators. As for the questionnaire on the level of nutritional knowledge, most of the collaborators have a high level of nutritional knowledge (82.1%). Our work sought to apply active methodologies in the field of Nutrition in order to increase the listener's autonomy, stimulate learning with active dynamics, and provide nutritional knowledge that will help them in their choices when purchasing and preparing food. This demonstrates that other techniques should be applied in Clinical Nutrition, in order to support care and increase the rate of adherence to treatment, in addition to providing greater patient independence.
References
-ABEP. Associação Brasileira de Empresas de Pesquisa. Critérios de classificação econômica do Brasil. 2015.
-Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia Alimentar para a população brasileira. Brasília. 2011.
-Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia Alimentar para a população brasileira. Brasília. 2014.
-Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância em Saúde. Departamento de Vigilância de Doenças e Agravos não Transmissíveis e Promoção da Saúde. Vigilância de fatores de risco e proteção para doenças crônicas por inquérito telefônico. Brasília. 2016.
-Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância em Saúde. Departamento de Análise de Situação de Saúde. Plano de ações estratégicas para o enfrentamento das doenças crônicas não transmissíveis (DCNT) no Brasil 2011-2022. Brasília. 2011.
-Brasil. Ministério da Saúde. Sisvan: orientações básicas para a coleta, processamento, análise de dados e informação em serviços de saúde. Brasília. 2011.
-Costa, P.R.F. Mudança nos parâmetros antropométricos: a influência de um programa de intervenção nutricional e exercício físico em mulheres adultas. Caderno de Saúde Pública. Rio de Janeiro. Vol. 25. Num. 8. 2009. p. 1763-1773.
-Franzoni, B. Avaliação da efetividade na mudança de hábitos com intervenção nutricional em grupo. Ciência & Saúde Coletiva. Rio de Janeiro. Vol.18. Num. 12. 2013. p. 3751-3758.
-Marin, M.J.S.; Lima, E.D.G.; Paviotti, A.B.; Matsuyama, D.T.; Gonzalez, C.; Druzian, S.; Ilias, M. Aspectos das fortalezas e fragilidades no uso das Metodologias Ativas de Aprendizagem. Revista Brasileira de Educação Médica. São Paulo. Vol. 34. Num. 1. 2010. p. 3-20.
-Organização Mundial de Saúde. World Health Organization. Physical Status: The Use and Interpretation of Anthropometry. Geneva. 1995.
-Scagliusi, F.B.; Polacow, V.O.; Cordás, T.A.; Coelho, D.; Alvarenga, M.; Philippi, S.T; Júnior Lancha, A.H. Tradução, adaptação e avaliação psicométrica da Escala de Conhecimento Nutricional do National Health Interview Survey Cancer Epidemiology. São Paulo. Vol. 19. Num. 4. 2006. p. 425-436.
-Sociedade Brasileira de Cardiologia. Arquivos Brasileiros de Cardiologia. Diretriz Brasileira de Diagnóstico e Tratamento da Síndrome Metabólica. Vol. 84. 2005. p. 3-8.
Copyright (c) 2022 Isadora Sayuri Macedo da Silva, Flávia Auler
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).