Sensory identification of natural and industrial foods by preschoolar children

Identificação alimentos por crianças pré-escolares

  • Fabíola Pansani Maniglia Universidade de Franca, Franca, Brasil.
  • Jéssica Rodrigues de Freitas Freitas Universidade de Franca, Franca, Brasil.
  • Ana Gabriela Garcia Manochio Universidade de Franca, Franca, Brasil.
  • Ligia Cristina Ferreira Universidade de Franca, Franca, Brasil.
  • Bruno Affonso Parenti de Oliveira Universidade de Franca, Franca, Brasil.
Keywords: Food consumption, Taste, Child, Preschooler

Abstract

Introduction: The nutritional transition in recent years has caused a decrease in the consumption of fresh foods and an increase in the intake of industrialized products, including by children. Objective: To investigate the ability of sensory identification of natural and processed foods by children of preschool age. Materials and Methods: This is a cross-sectional study with 25 children from a public institution for early childhood education. To investigate the ability to identify food by taste, blind tastings were performed and to ascertain the ability to recognize food, visual presentation was performed. Each child was exposed to 6 types of fresh food, including 3 fruits and 3 vegetables, and 3 types of processed foods. Results: There was no significant difference between the senses of taste and vision in the recognition of fruits (p=0.180), vegetables (p=1.000) and processed foods (p=1.000). Among the food categories, there was a difference in the identification by sight between vegetables and fruits (p=0.018) and between vegetables and processed foods (p=0.02) and by taste, vegetables were also less identified than processed foods (p=0.007). Conclusions: children had difficulty in identifying vegetables both by taste and by sight. Industrialized foods were the most recognized by children, regardless of the meaning used. Healthy eating in the school environment should be encouraged and extended to family life, since eating habits are formed in childhood and must be in line with the recommendations for good nutrition.

References

-Alves, M.N.; Muniz, L.C.; Vieira, M.F.A. Consumo alimentar entre crianças brasileiras de dois a cinco anos de idade: Pesquisa Nacional de Demografia e Saúde (PNDS), 2006. Ciência & Saúde Coletiva. Vol. 18. Num. 11. 2013. p. 3369-3377.

-Barros, K.L. As crianças conhecem as frutas e verduras? uma análise de reconhecimento visual com escolares. Monografia. 2013.

-Birch, L.L.; McPhee, L.; Shoba, B.C.; Pirok, E; Steinberg, L. What kind of exposure reduces children’s food neophobia. Appetite. 1987. Vol. 9. p. 171-178.

-Birch, L.L.; e colaboradores. Psychological influences on the childhood diet. Journal of Nutrition. 1998. Vol. 128. p. 407s-10s.

-Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira. 2ª edição. Brasília. 2014.

-Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Ciência, Tecnologia e Insumos Estratégicos. Departamento de Ciência e Tecnologia. Síntese de evidências para políticas de saúde: promovendo o desenvolvimento na primeira infância. Brasília: Ministério da Saúde/EVIPNet Brasil. 2016.

-Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância em Saúde. Departamento de Análise em Saúde e Vigilância de Doenças não Transmissíveis. Vigitel Brasil 2018: vigilância de fatores de risco e proteção para doenças crônicas por inquérito telefônico: estimativas sobre frequência e distribuição sociodemográfica de fatores de risco e proteção para doenças crônicas nas capitais dos 26 estados brasileiros e no Distrito Federal em 2018 / Ministério da Saúde, Secretaria de Vigilância em Saúde, Departamento de Análise em Saúde e Vigilância de Doenças não Transmissíveis. – Brasília. Ministério da Saúde. 2019. 132.: il.

-Canella, D.S.; colaboradores. Consumo de hortaliças e sua relação com os alimentos ultraprocessados no Brasil. Rev Saude Publica. Vol. 52. Num. 50. 2018. p. 1-11.

-Carvalho, C.A.; e colaboradores. Consumo alimentar e adequação nutricional em crianças brasileiras: revisão sistemática. Rev Paul Pediatr. Vol. 33. Num. 2. 2015. p. 211-221.

-Cosmi, V.; Scaglioni, S.; Agostoni, C. Early Taste Experiences and Later Food Choices. Nutrients. Vol. 9. Num. 107. 2017. p. 1-9.

-Fundação Abrinq pelos Direitos da Criança e do Adolescente. Saúde e Nutrição na Primeira Infância: Uma conversa com famílias e profissionais sobre atenção à saúde e nutrição da criança de 0 a 6 anos. 1ª edição. Vol. 3. Recife. 2013.

-Gaiga, C.A.J. Neofobia alimentar e desenvolvimento infantil. Trabalho de Conclusão de Curso. UNICAMP. 2014.

-Glasson, C.; Chapman, K.; James, E. Fruit and vegetables should be targeted separately in health promotion programs: differences in consumption levels, barriers, knowledge and stages of readiness for change. Public Health Nutr. Vol. 14. Num. 4. 2011. p. 694-701.

-Karnopp, E.V.N.; Vaz, J.S.; Schafer, A.A.; Muniz, L.C.; Souza, R.L.; Veleda.; Santos, I.; Gigante, D.P.; Assunção, M.C.F. Consumo alimentar de crianças menores de seis anos conforme o grau de processamento. Jornal de Pediatria. 2017. Vol. 93. Num. 1. p. 70-78.

-Leal, K.K.L.; Schneider, B.C.; França, G.V.A.; Gigante, D.P.; Santos, I.; Assunção, M.C.F. Qualidade da dieta de pré-escolares de 2 a 5 anos residentes na área urbana da cidade de Pelotas-RS. Rev Paul Pediatr. Vol. 33. Num. 3. 2015. p. 310-317.

-Mahan, L.K.; Escott-Stump, S. Nutrição na infância. In: Lucas, B. Krause Alimentos, Nutrição e Dietoterapia. 10ª edição. São Paulo. Roca. 2002. cap. 10. p. 229 - 246a.

-Maniglia, F.P.; Pimentel, J.C.S.; Vieira, J.M. Padrão Alimentar de Crianças: Influências Familiares. Revista Nutrição em Pauta. Vol. 25. Num. 142. 2017. p. 20-25.

-Pliner, P.; Hobden, K. Development of a scale to measure the trait of food neophobia in humans. Appetite. Vol. 19. 1992. p. 105-120.

-Rosa, S.A.M.; Buchweitz, M.R.D.; Nagahama, D.; Diniz, D.B. Super-heróis em educação nutricional: o lúdico na promoção da saúde e prevenção da anemia em pré-escolares. O Mundo da Saúde. Vol. 39. Num. 4. 2015. p. 495-503.

-Santos, D.R.L.; Lira, P.I.C.; Silva, G.A.P. Excesso de peso em pré-escolares: o papel do consumo alimentar. Rev. Nutr. Vol. 30. Num. 1. 2017. p.45-56.

-Shonkoff, J.P. Protecting brains, nor simply stimulating minds. Science. Vol. 333. Num. 6045. 2011. p. 928-933.

-Soares, L.E.S.; França, A.R.O.; Brandão, A.C.A.; Gomes-da-Silva, P. N. Sensorialidade para crianças: o paladar na educação física escolar. Rev. educ. fis. UEM. Vol.26. Num. 3. 2015. p. 341-352.

-Vale, L.R.; Oliveira, M.F.A. Atividades lúdicas sobre educação nutricional como incentivo à alimentação saudável. Revista Práxis. Vol. 8. Num. 1. 2016. p. 107-115.

-Valmórbida, J.L.; Vitolo, M.R. Fatores associados ao baixo consumo de frutas e verduras entre pré-escolares de baixo nível socioeconômico. J. Pediatr. Vol. 90. Num. 5. 2014. p. 464-471.

Published
2022-02-04
How to Cite
Maniglia, F. P., Freitas, J. R. de F., Manochio, A. G. G., Ferreira, L. C., & Oliveira, B. A. P. de. (2022). Sensory identification of natural and industrial foods by preschoolar children: Identificação alimentos por crianças pré-escolares. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 14(89), 1051-1058. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1498
Section
Scientific Articles - Original