Green banana and its therapeutic potential on glyced metabolism: literature review

  • Andressa Cardoso Guimarães Guimarães Laboratório de Fisiologia Endócrina, Departamento de Fisiologia Endócrina, Instituto de Biologia Roberto Alcântara Gomes, Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Rio de Janeiro, Brasil.
  • Alessandra Pinheiro Mulder Núcleo de Estudos da Obesidade e Transtornos Alimentares, Departamento de Nutrição Clínica, Instituto de Nutrição, Universidade do Estado do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, Brasil.
Keywords: Obesity, Glucose metabolism, Functional foods, Green banana, Resistant starch

Abstract

The banana (Musa spp.) is originally from southern Asia, being considered the most consumed and produced fruit worldwide, including in Brazil. In Brazil, during harvesting and marketing, there is a great loss due to poor handling. Because of this, the commercialization of green bananas has become a strategy to reduce waste, in addition to being considered a good alternative for controlling glycidic metabolism, due to its high content of resistant starch in its composition. Therefore, the present work aims to study, through a bibliographic review, the benefits of green bananas and observe their relationship with blood glucose and glucose metabolism. The research was carried out in the databases (CAPES journals, Scielo, PubMed, Google Scholar) and articles were selected in Portuguese, English and Spanish, between the years 2006 to 2019. The studies showed the therapeutic potential of green bananas, rich in resistant starch, on glucose metabolism, with improvement in insulin resistance and glucose homeostasis. However, further studies must be carried out to determine the necessary amount of grammage for healthy individuals with pathologies.

References

-Alencar, L.O.; Santos, E.D.S.; Fernandes, A.C.C.F. Desenvolvimento, aceitabilidade e valor nutricional de brigadeiro com biomassa de banana verde. Revista Interdisciplinar. Vol. 7. Núm. 4.2014. p. 91-98.

-Aurore, G.; Parfait, B.; Fahrasmane, L. Bananas, raw materials for making processed food products. Trends in Food Science & Technology. Vol. 20. Núm.2. 2009.

-Bernaud, F.S.R.; Rodrigues, T.C. Fibra alimentar: ingestão adequada e efeitos sobre a saúde do metabolismo. Arq Bras Endocrinol Metab. Vol. 57. Núm.6. 2013.

-Bezerra, C.V.; Amante, E.R.; de Oliveira, D.C.; Rodrigues, A.M.; da Silva, L.H.M. Green banana (Musa cavendishii) flourobtained in spoutedbed: Effect of drying on physico-chemical, functional and morphological characteristics of the starch. Industrial Crops and Products. Vol. 41. 2013. p. 241-249.

-Bindels, L.B.; Walter, J.; Ramer-Tait, A.E. Resistant starches for the management of metabolic diseases. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. Vol.18. Núm. 6. 2015. p.559-565.

-Braga, E.D. Efeito da suplementação do amido resistente na obesidade e diabetes tipo 2. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. São Paulo. Vol. 5. Núm. 28. 2011. p.277-283.

-Brasil. Ministério do Planejamento, Orçamento e Gestão. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa de Orçamentos Familiares: 2008 - 2009. Rio de Janeiro. 2010.

-Brasil. Agência Nacional de Energia Elétrica. Biomassa. Atlas de energia elétrica do Brasil. 3ª edição. Brasília. 2008.

-Brasil. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC nº 40. de 21 de março de 2001.

-Borges, A.M.; Pereira, J.; Lucena, E.M.P. Caracterização da farinha de banana verde. Ciência e Tecnologia de Alimentos. Vol. 29. Núm. 2. 2009. p. 333-339.

-Cardenette, G.H.L. Produtos derivados de banana verde (Musa spp.) e sua influência na tolerância à glicose e na fermentação colônica. Faculdade de Ciências Farmacêuticas. Universidade de São Paulo. Tese de Doutorado. São Paulo. 2006.

-Carvalho, L.C.C.; Ferreira, I.M.; Oliveira, A.M.; Nunes, T.P.; Carvalho, M.G. Bolo de banana com frutooligossacarídeo. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável. Vol. 14. Núm. 1. 2019.

-Carvalho, F.L.O.; Uyeda, M.; Del Buonom, H.C.; Gonzaga, M.F.N. Probióticos e prebióticos: Benefícios acerca da literatura. Revista de Saúde ReAGES. Vol. 1. Núm. 1. 2016. p. 33-57.

-Dan, M.C.T. Avaliação da potencialidade da farinha de banana verde como ingrediente funcional: estudo in vivo e in vitro. Faculdade de Ciências Farmacêuticas. Universidade de São Paulo. Tese de Doutorado. São Paulo. 2011.

-Dias, V.M.; Pandini, J.A.; Nunes, R.R.; Sperandei, S.L.M.; Portella, E.S.; Cobas, R.A.; Gomes, M.D.B. Influência do índice glicêmico da dieta sobre parâmetros antropométricos e bioquímicos em pacientes com diabetes tipo 1. Arq Bras Endocrinol Metab Vol. 54. Núm. 9. 2010. p. 801-806.

-Dinon, S.; Devitte, S.L. Mortadela adicionada de fibras e com substituição parcial de gordura por carragena e pectina. Curso Superior de Tecnologia em Alimentos. Universidade Tecnológica Federal do Paraná. TCC. Medianeira. 2011.

-Elder, D.A.; Prigeon, R.L.; Wadwa, R.P.; Dolan, L.M.; D’ Alessio, D.A. Beta-cell function, insulin sensitivity, and glucose tolerance in obese diabetic and nondiabetic adolescents and Young adults. J clin Endocrinol Metab. Vol. 91. Núm. 1. 2006. p.185-191.

-Fasolin, L.H.; Almeira, G.C.; Castanho, P.S.; Netto-Oliveira, E.R. Chemical, physicaland sensorial evaluationof banana meal cookies. Ciênc. Tecnol. Aliment. Vol. 7. Núm. 3. 2007. p.787-792.

-Franco, S.H. Aspectos tecnológicos e concentração de amido resistente de banana verde (Musa sp.) em pão congelado. Universidade Federal de Fronteira do Sul. TCC. Laranjeiras do Sul. 2016.

-Keenan, M.J.; Zhou, J.; Hegsted, M.; Pelkman, C.; Durham, H.A.; Coulon, D.B.; Martin, R.J. Role of resistant starch in improving gut health, adiposity, and insulin resistance. American Society for Nutrition. Adv. Nutr. Vol. 6. 2015. p.198-205.

-Lejk, A.; Myśliwiec, M.; Myśliwiec, A. Effect of eating resistant starch on the development of overweight, obesity, and disorders of carbohydrate metabolism in children. Pediatric Endocrinology, Diabetes & Metabolism. Vol. 25. Núm. 2. 2019.

-Leonel, M.; Carmo, E.L.D.; Leonel, S.; Franco, C.M.L.; Campanha, R.B. Extração e caracterização do amido de diferentes genótipos de bananeira. Rev. Bras. Frutic. 2011.

-Lichtemberg, L.A.; Lichtemberg, P.D.S.F. Avanços na bananicultura brasileira. Revista Bras. Frutic. 2011.

-Lin, C.H.; Chang, D.M.; Wu, D.J.; Peng, H.Y.; Chuang, L. Assessment of blood glucose regulation and safety resistant starch formula-based diet in healthy normal subjects with type 2 diabetes. Medicine. Vol. 94. Núm. 33. 2015.

-Macedo Aragão, D.; Araújo, Y.F.V.; Silva Carvalho, E.A.; Gusmão, R.P.; Gusmão, T.A.S. Sorvetes sabor maracujá elaborados com biomassa da banana verde e sucralose. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável. Vol. 13. Núm. 4. 2018.

-Mastro, N.L.; Taipina, M.S.; Cohen, V.H. Avaliação crítica da polpa de banana (Musa spp.) verde. Higiene Alimentar. Vol. 21. Num. 151. 2007. p. 39-45.

-Oliveira, D.A.L.B.; Müller, P.S.; Franco, T.S.; Kotovicz, V.; Waszczynskyj, N. Avaliação da qualidade de pão com adição de farinha e purê da banana verde. Rev. Bras. Frutic. Vol. 37. Núm.3. 2015. p.699-707.

-Oliveira, E.M.; Souza, V.R.S.; Borges, G.R. Análise sensorial de mousse de amora com biomassa de banana verde. Revista Interdisciplinar Pensamento Científico. Vol. 5. Núm. 5. 2019.

-Ormenese, R.C.S.C. Obtenção da farinha de banana verde por diferentes processos de secagem e aplicação em produtos alimentícios. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Universidade Estadual de Campinas. Tese de Doutorado. São Paulo. 2010.

-Pereira, K.D. Amido resistente, a última geração no controle de energia e digestão saudável. Ciênc. Tecnol. Aliment. Vol. 27. 2007. p.88-92.

-Ramos, D.P.; Leonel, M.; Leonel, S. Amido resistente em farinhas de banana verde. Alimentos e Nutrição Araraquara. Vol. 20. Núm.3. 2009. p. 479-483.

-Ranieri, L.M.; Delani, T.C.O. Banana verde (Musa spp): Obtenção da biomassa e ações fisiológicas do amido resistente. Revista Uningá Review. Vol.20. Num.3. 2014. p.43-49.

-Rayo, L.M.; Carvalho, L.C.; Sarda, F.A.H.; Dacanal, G.C.; Menezes, E.W.; Adini, C.C. Production of instant green banana flour (Musa cavendischii, var. Nanicão) by a pulsed -fluidized bed agglomeration. LWT-Food Science and Technology. Vol. 63. Núm. 1. 2015.

-Rech, C.; Freygang, J.; Azevedo, L.C. Efeito da farinha de banana verde sobre o perfil lipídico e glicídico de ratos Wistar. Brazilian Journal of Food & Nutrition/Alimentos e Nutrição. Vol. 25. Núm.1. 2014. p. 7-11.

-Rosado, C.P. Caracterização química e tecnológica funcional das massas de polpas de banana verde cozida dos cultivares Nanica (Musa cavendishii), Nanicão (Musa cavendishii) e Prata (Musa sapientum), com ênfase nos teores de amido resistente e carotenoides. Instituto de Nutrição. Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Dissertação de Mestrado. Rio de Janeiro. 2015.

-Rosa Neto, C.; Araujo, L.V.; Silva, F.A cadeia produtiva da banana em rondônia: um estudo exploratório acerca dos processos de produção e comercialização. Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural. Agricultura, alimentação e desenvolvimento: anais eletrônicos. 2019.

-Santos, J.C.; Silva, G.F.; Santos, J.A.; Júnior, A.M.O. Processamento e avaliação da estabilidade da farinha de banana verde. Exacta. Vol. 8. Núm. 2. 2010. p.219-224.

-Silva, A.A.; Barbosa Junior, J.L.; Barbosa, M.I.M.J. Farinha de banana verde como ingrediente funcional em produtos alimentícios. Ciência Rural. Vol. 45. Núm.12. 2015.

-Sociedade Brasileira de Diabetes. Índice Glicêmico (IG) e Carga Glicêmica (CG). 2016.

-Souza, A.P.S.; Cândido, H.T.; Santos, T.P.R.; Leonel, M. Caracterização da maturação da banana “São Domingos”. Anais Sintagro. Vol. 11. Núm. 1. 2019.

-Szeremeta, J.S.; Siguel, G.; Amaral, J.G.; Nascimento, R.F.; Canteri, M.H.G. Farinhas de banana: desenvolvimento do produto e sua caracterização físico-química e funcional. Revista Tecnológica. Vol. 27. Núm. 1. 2018.

-Uehara, V.B. Efeito da radiação gama em propriedades da farinha de banana verde. Instituto de Pesquisas Energéticas e Nucleares. Universidade de São Paulo. Dissertação de Mestrado. São Paulo. 2011.

-Xia, J.; Zhu, D.; Wang, R.; Cui, Y.; Yan, Y. Crop resistant starch and genetic improvement: a review of recent advances. Theoretical and Applied Genetics. Vol. 131. Núm. 12. 2018.

-Zandonadi, R.P. Massa de banana verde: Uma alternativa para exclusão do glúten. Faculdade de Ciências da Saúde. Universidade de Brasília. Tese de Doutorado. Brasília. 2009.

Published
2022-07-07
How to Cite
Guimarães, A. C. G., & Mulder, A. P. (2022). Green banana and its therapeutic potential on glyced metabolism: literature review. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 15(95), 729-742. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1495
Section
Scientific Articles - Review