Nutritional quality of food for weight management (shakes): labeling analysis

  • Rosane Morbach Curso de Bacharelado em Nutrição da Faculdade Fátima, Caxias do Sul, Rio Grande do Sul, Brasil.
  • Emanoele Malinverno Curso de Bacharelado em Nutrição da Faculdade Fátima, Caxias do Sul, Rio Grande do Sul, Brasil.
  • Márcia Keller Alves Curso de Bacharelado em Nutrição da Faculdade Fátima, Caxias do Sul, Rio Grande do Sul, Brasil.
Keywords: Food products labeling, Weight loss, Nutritional value

Abstract

Introduction: Partial meal replacement beverages are foods specially designed to partially meet the nutritional needs of the individual, to promote the reduction, maintenance or gain of body weight. Also known as shakes, these beverages must comply with National Health Surveillance Agency (in Portuguese, Agência Nacional de Vigilância Sanitária or ANVISA) legislation, providing enough energy, carbohydrates, proteins, lipids, vitamins and minerals. Objective: To evaluate the nutritional quality of weight reduction foods by partial meal replacement (shakes). Materials and Methods: Existent nutritional information available on the labels of four different shakes in the flavor’s strawberry, chocolate and vanilla, have been analyzed. The information collected were: energy value, macro and micronutrients, food additives and presence of allergenic substances. Mandatory labeling information have been compared to the current law specification. Data analyses were descriptive, and the results are presented in tables and charts. Results: The evaluation showed inadequacies for energy value in proteins, macro and micronutrients (vitamin B1, B 2, Niacin and B12 and calcium, phosphorus, magnesium, sodium and potassium minerals). All products presented food additives. Allergenic substances such as soybean, rye, barley, wheat, oats and peanuts were found in all products. Product labels are not allowed to mention quantity and speed of weight loss, parameter not respected by two of the analyzed brands. Conclusion: None of the brands of shakes evaluated presented full compliance with the nutritional and labeling requirements required by the legislation.

References

-Amarante, M.K.; Otigossa, A.; Sueiro A.C.; Oliveira, C.E.C.; Carvalho, S.R.Q. Anemia Ferropriva: uma Visão Atualizada. Biosaúde. Vol. 17. Num. 1. 2015. p. 34-45.

-Becker-Algeri, T.A.; Scaglioni, P.T.; Drunkler, D.A.; Furlon, E.B. Separação e Quantificação de Riboflavina em Leite Desnatado UAT por UHPLC-FL. Revista do Congresso Sul Brasileiro de Engenharia de Alimentos. Revista CSBEA. Vol. 3. Num. 1. 2017. p.1-5.

-Brasil. Associação Brasileira para o Estudo da Obesidade e da Síndrome Metabólica (ABESO). Mapa da obesidade. São Paulo, 2021. Disponível em: https://abeso.org.br/obesidade-e-sindrome-metabolica/mapa-da-obesidade/

-Brasil. Instituto Nacional de Metrologia, Normalização e Qualidade Industrial. Adoçantes de Mesa e Adoçantes Dietéticos. 2006. Disponível em: http://www.inmetro.gov.br/consumidor/produtos/adocantes.asp#inf

-Brasil. Ministério da Saúde. Secretária de Vigilância Sanitária. SVS/MS - Portaria nº 30, de 13 de janeiro de 1998. Regulamento Técnico para Fixação de Identidade e Qualidade de Alimentos Para Controle de Peso. D.O.U. Diário Oficial da União, de 16 de janeiro de 1998. Disponível em: http://bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/svs1/1998/prt0030_13_01_1998.html

-Brasil. Ministério da Saúde. Secretária de Vigilância Sanitária. SVS/MS - Portaria nº 18, de 24 de março de 2008. Regulamento Técnico que Autoriza o Uso de Aditivos

-Edulcorantes em Alimentos, Com Seus Respectivos Limites Máximos. D.O.U. - Diário Oficial da União, de 25 de março de 2008. Disponível em: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/ inspecao/produtos-vegetal/legislacao-1/biblioteca-de-normas-vinhos-e-bebidas/ resolucao-rdc-no-18-de-24-de-marco-de-2008. pdf/view.

-Brasil. Ministério da Saúde. Alimentação Cardioprotetora: Manual de Orientações Para os Profissionais de Saúde da Atenção Básica. Hospital do Coração. Brasília: Ministério da Saúde. 2018. Disponível em: http://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/alimentacao_cardioprotetora.pdf

-Campos, S.S.; Ferreira, F.R.; Seixas, C.M.; Wollz, L.E.B. Gordinha da Silva: Análise Discursiva Acerca do Corpo Feminino Considerado Gordo no Universo dos Blogs. Demetra, alimentação, nutrição e saúde. Vol. 11. Num. 3. 2016. p. 629-642.

-Cardoso Filho, O.; Cruz, I.B.; Santos, A.R., Quintão, V.C.; Durãs, L.R.R.; Ribeiro, R.D.; Costa, F.M; Cruz, L.B.; Moura, P.H.T.; Freitas, D.F.; Arrudas, S.R.; Cruz, A.C.P.S.; Mendes, P.H.C.; Souza, L.R. Vitaminas Hidrossolúveis (B6, B12 E C): Uma revisão bibliográfica. Revista Eletrônica Acervo Saúde. Vol. 11. Num. 8. 2019. p 1-7.

-Falcato, J.; Graça, P. A Evolução Etimológica e Cultural do Termo “Dieta”. Nutrícias. Vol. 24. 2015. p. 12-15. Disponível em: https://sigarra.up.pt/ffup/pt/pub_geral.pub_view?pi_pub_base_id=104574.

-FAO. Organização das Nações Unidas para Agricultura e Alimentação. Codex Alimentarius. Codex Standard for Formula Foods for use in Very Low Energy Diets for Weight Reduction (Codex Stan 203-1995). WHO/FAO. 1995. p.1-4. Italy.

-Gimeniz, N.L.F.A.; Santos, M.S.; Lazari C.S.; Souza, B.P.; Junior, H.P.P.; Mello, A.R.S.R. A influência da Niacina na Saúde Humana: uma Revisão Bibliográfica. Reunião anual de ciências. UNITRI. Vol. 8. Num. 1. 2018. p.1-20.

-Grassi, C.F.; Moser, I.I.; Filippin, L.I. A influência da Mídia Sobre as Mulheres em Busca de um Corpo Perfeito. Ciência e Tecnologia para Redução das Desigualdades. Universidade La Salle. Canoas. Rio Grande do Sul. SEFIC. p 1-7. 2018.

-Lubeck, R.M.; Sampaio, C.H.; Vieira, M.H. Antecedentes e Consequentes da Intenção do Uso de Emagrecedores. Revista Organizações em Contexto. Vol. 12. Num. 24. 2016. p. 307-325.

-Mahan, L.K.; Raymond J.L.; Stump, S.E. Krause Alimentos, Nutrição e Dietoterapia. 13ª edição. Rio de Janeiro: Elsevier. 2018.

-Monteiro, C.A.; Levy R.B.; Claro, R.M.; Castro, I.R.R.; Cannon, G. Uma Nova Classificação de Alimentos com base na extensão e finalidade de seu processamento. Cad. Saúde Pública. Vol. 26. Num. 11. 2010. p. 2039-2049.

-Novaes, J.V.; Iannelli, A.M. A Dimensão Simbólica do Corpo e o Fenômeno Social da Corpolatria. DESAFIOS: Revista Interdisciplinar da Universidade Federal do Tocantins. Vol. 2. Num. 1. 2015. p. 176-189.

-Oliveira, C.F.; Silveira, C.S.; Beghetto, M.; Mello, P.D.; Mello, E.D. Avaliação do Consumo de Cálcio por Adolescentes. Revista Paulista de Pediatria. Vol. 32. Num. 2. 2014. p. 216-220.

-Pereira, G.A.P.; Genaro, P.S.; Pinheiro, M.M.; Szejnfeld, V.L.; Martini, L.A. Cálcio Dietético - Estratégias Para Otimizar o Consumo. Revista Brasileira de Reumatologia. Vol. 49. Num. 2. 2009. p.164-180.

-Philippi, S.T. Nutrição e Técnica Dietética. 3ª edição. Manole. p.117. 2014.

-Pomiecinski, F.; Guerra, V.M.C.O.; Mariano R.E.M.; Landim R.C.S.L. Estamos Vivendo uma Epidemia de Alergia Alimentar? Revista Brasileira em Promoção da Saúde. Vol. 30. Num. 3. 2017. p. 1-3.

-Rubert, A.; Engel, B.; Rohlfes A.L.B.; Marquardt, L.; Baccar, N.M. Vitaminas do Complexo B: uma Breve Revisão. Revista Jovens Pesquisadores. Vol. 7. Num. 1. 2017. p. 30-45.

-Severo, J.S.; Morais, J.B.S.; Freitas, T.E.C.; Cruz, K.J.C.; Oliveira, A.R.S.; Poltronieri, F.; Marreiro, D. N. Aspectos Metabólicos e Nutricionais do Magnésio. Revista Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria. Vol. 35. Num. 2. 2015. p.67-74.

-Sousa, l.C.; Silva, N.A.; Boulhosa, B.R. Avaliação da Composição Nutricional Através da Rotulagem de Shakes Utilizados Como Substitutos de Refeições. Revista Eletrônica Estácio Saúde. Vol. 5. Num. 2. 2016. p1-13.

-Torloni, M.R.; Nakamura M.U.; Megale, A.; Sanchez, V.H.S.; Mano, C.; Fuzaro, A. S.; Mattar, R. O Uso de Adoçantes na Gravidez: uma Análise dos Produtos Disponíveis no Brasil. Revista Brasileira de Ginecologia e Obstetrícia. Vol. 29. Num. 5. 2007. p. 267-275.

Published
2022-07-08
How to Cite
Morbach, R., Malinverno, E., & Alves, M. K. (2022). Nutritional quality of food for weight management (shakes): labeling analysis. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 15(97), 1135-1147. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1449
Section
Scientific Articles - Original