Adherence to diet therapy and eating habits of diabetics treated at a nutrition clinic

  • Karina da Rocha Souza Nutricionista, Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Pelotas (UFPEL), Pelotas-RS, Brasil.
  • Alessandra Doumid Borges Pretto Doutora em Saúde e Comportamento, Professora Adjunta da Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Pelotas (UFPEL), Pelotas-RS, Brasil.
  • Fabiana Barbosa Pacheco Pós-Graduanda em Nutrição e Alimentos da Universidade Federal de Pelotas (UFPEL), Pelotas-RS, Brasil.
  • Pamela Silva Vitória Salerno Doutora em Saúde e Comportamento pela Universidade Católica de Pelotas (UCPEL), Pelotas-RS, Brasil.
  • Angela Nunes Moreira Doutora em Biotecnologia pela Universidade Federal de Pelotas, Professora Associada da Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Pelotas (UFPEL), Pelotas-RS, Brasil.
Keywords: Diabetes mellitus, Food Consumption, Nutritional status

Abstract

Introduction and objective: The maintenance of treatment for diabetic patients is hard to accept, because of the need to discipline and incorporation of habits and life. The study aimed to analyze the adherence to treatment nutrition and habits of diabetic patients treated in an outpatient clinic of nutrition. Materials and Methods: observational study based on the analysis of secondary data collected in 2018. The nutrition treatment adherence was evaluated through the comparison of anthropometric measurements, food habits and health, between the first and last consultation, related to the intervention time and the number of consultations in the period. The analyzes were performed using the statistical package STATA 11.1, with a significance level of 5%. Results and Discussion: Most of the sample were female (51%), aged 19 to 64 years, presents excess weight or obesity, abdominal obesity, and risk of developing metabolic complications. There was significant improvement in most of the anthropometric data, being that 60.71% of patients lost weight. Adherence to treatment was partial, because although the food habits have improved between consultations, the majority was not significant. In relation to physical activity, there was a significant reduction of sedentary patients. Studies with diabetic patients show low adherence to the nutritional treatment. Conclusion: It is necessary to reassess the approaches and strategies involved in patient adherence as the improvement of the quality of nutrition and lifestyle habits to have greater adherence to treatment.

Author Biographies

Pamela Silva Vitória Salerno, Doutora em Saúde e Comportamento pela Universidade Católica de Pelotas (UCPEL), Pelotas-RS, Brasil.

Doutora em Saúde e Comportamento pela Universidade Católica de Pelotas (UCPEL), Pelotas-RS, Brasil; Pós Doutoranda de Estudos de Esportes Coletivos pela Faculdade de Educação Fí­sica da Universidade Federal de Pelotas.

Angela Nunes Moreira, Doutora em Biotecnologia pela Universidade Federal de Pelotas, Professora Associada da Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Pelotas (UFPEL), Pelotas-RS, Brasil.

Doutora em Biotecnologia pela Universidade Federal de Pelotas; Professora Associada da Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Pelotas (UFPEL), Pelotas-RS, Brasil; Professora do Programa de Pós Graduação em Nutrição e Alimentos e Biotecnologia da Universidade Federal de Pelotas.

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Published
2021-07-15
How to Cite
Souza, K. da R., Pretto, A. D. B., Pacheco, F. B., Salerno, P. S. V., & Moreira, A. N. (2021). Adherence to diet therapy and eating habits of diabetics treated at a nutrition clinic. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 14(88), 860-869. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1425
Section
Scientific Articles - Original