Sugar and carbohydrate consumption in infant in the city of João Pessoa-PB

  • Evellyn Nascimento de Souza Enfermeira, Centro Universitário de João Pessoa, João Pessoa, Paraí­ba, Brasil.
  • Amanda Soares Mestre em Saúde Pública, Centro Universitário de João Pessoa, João Pessoa, Paraíba, Brasil.
  • Michelle Alves de Carvalho Mestre em Enfermagem, Centro Universitário de João Pessoa, João Pessoa, Paraíba, Brasil.
  • Ana Eloí­sa Cruz de Oliveira Mestre em Modelos de Decisão em Saúde, Centro Universitário de João Pessoa, João Pessoa, Paraíba, Brasil.
  • Bárbara Letí­cia de Queiroz Xavier Especialista em Saúde da Famí­lia, Escola de Saúde Pública do Ceará, Sobral, Ceará, Brasil.
Keywords: Child Health, Primary Health Care, Infant Nutrition Disorders

Abstract

Introduction: the habit of eating healthy foods from early childhood is fundamental in the prevention of chronic non-communicable diseases. Objective: to describe the consumption of carbohydrates and sugars by infants in the city of João Pessoa. Materials and Methods: cross-sectional study conducted with secondary data from the Ministry of Health's Food and Nutrition Surveillance Information System (SISVAN). The variables analyzed were, consumption of instant noodles, packaged snacks, or crackers; consumption of hamburger and / or sausages consumption of sweetened drinks; and consumption of stuffed biscuits, sweets or treats. The inclusion criteria were, data referring to the years 2015 to 2017, children aged 6 to 24 months, of both sexes and living in the city of João Pessoa-PB. Results: in the period from 2015 to 2017 the samples were 245, 360 and 88 children, respectively, in the SISVAN report. In 2015, the consumption of the food under analysis varied from 15% to 25%. In 2016, there was a significant increase in the consumption of carbohydrates and sugars reaching 48%, while in 2017 there was a decline in the consumption of these foods, varying between 7% to 18%. Conclusions: the decrease in the consumption of sugars and carbohydrates in 2017, is due to the expansion of infants enrolled in daycare centers, expanding access to healthy food. However, previously eaten foods can still have an impact on the health of these individuals, causing consequences such as the development of nutritional and metabolic diseases in the short or long term. Changing eating habits needs to be continuous and long-term.

References

-Benício, A.L.; Santana, M.D.R.; Bezerra, I.M.P.; Santos, R.R. Cuidado à criança menor de um ano: perspectiva da atuação do enfermeiro na puericultura. Rev Enferm UFPE online. Vol.10. Num. 2. 2016. p. 576-584.

-Brasil. Cadernos de Atenção Básica Saúde da Criança: Crescimento e desenvolvimento. Brasília-DF. Ministério as Saúde. 2012.

-Brasil. Ministério da saúde. Dez passos para uma alimentação saudável: guia alimentar para crianças menores de dois anos, um guia para o profissional de saúde na atenção básica. Brasília Ministério da Saúde. 2013a.

-Brasil. Ministério de Planejamento, Orçamento e Gestão. Pesquisa Nacional em Saúde: percepção do estado de saúde, estilos de vida e doenças crônicas. Rio de Janeiro. 2013b.

-Brasil. Ministério da Saúde. Guia alimentar para a população brasileira. 2014.

-Brasil. Ministério da Saúde. Portaria Nº 1.130, de 5 de agosto de 2015. Institui a Política Nacional de Atenção à Saúde da Criança (PNAISC) no âmbito do Sistema Único de Saúde (SUS). Brasília. Diário Oficial da União. 2015a.

-Brasil. Ministério da Saúde. Saúde da Criança: aleitamento materno e alimentação complementar. Brasília-DF. Ministério da Saúde. 2015b.

-Brasil. Ministério da Saúde. Caderneta de Saúde da Criança: menina. Brasília-DF. Ministério da Saúde. 2017.

-Brasil. Guia alimentar para crianças menores de 2 anos. Brasília-DF. Ministério da Saúde. 2018a.

-Brasil. Ministério da saúde. Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional-SISVAN: Histórico e definição. Brasília-DF. 2018b.

-Brasil. Ministério da saúde. Caderno de atividades promoção da alimentação adequada e saudável: educação infantil. Brasília-DF. 2018c.

-Brasil. Prefeitura Municipal de João Pessoa. Creches e escolas de educação infantil ganham reconhecimento por alimentação saudável. Revista digital do orçamento participativo. 2018d.

-Cofen. Conselho Federal de Enfermagem. Resolução Cofennº 358/2009. Dispõe sobre a sistematização da assistência de enfermagem e a implementação do processo de enfermagem em ambientes públicos ou privados. Brasília-DF. 2009.

-Elias, M.F. Dossiê vitaminas. Food ingredientes Brasil. Revista FI. 2014.

-Freitas, L.G.; Escobar, R.S.; Cortés, M.A.P.; Silva, D.D.F. Consumo alimentar de crianças com um ano de vida num serviço de atenção primária em saúde. Rev. Port. Sau. Pub. Vol. 34. Num. 1. 2016. p. 46-52.

-Jaime, P.C.; PradoII, R.R.; Malta, D.C. Influência familiar no consumo de bebidas açucaradas em crianças menores de dois anos. Rev Saud Publ. Vol. 51. Suppl 1. 2017.13s.

-Lopes, M.M.D.; Líbera, B.D. Educação nutricional e práticas alimentares saudáveis na infância. Rev interdisc pensam cient. Vol. 1. Num. 15. 2017. p. 200-210.

-Lopes, W.C.; Marques, F.K.S.; Oliveira, C.F.; Rodrigues, J.A.; Silveira, M.F.; Caldeira, A.P.; Pinho, L. Alimentação de crianças nos primeiros dois anos de vida. Rev paul pediatr. Vol. 36. Num. 2. 2018. p. 164-170.

-Oliveira, A.E.C.; Lima, I.M.B.; Nascimento, J.A.; Coelho, H.F.C.; Santos, S.R. Implantação do e-SUS AB no Distrito Sanitário IV de João Pessoa-PB: relato de experiência. Saúde debate. Vol. 40. Num. 109. 2016. p. 212-218.

-Rocha, E.J.F.; Peixoto, H.M.C.; Lopes, V.C.; Silva, V.F.; Alves, C.R.; Silva, P.L.N. Integração do programa saúde na escola por meio de ações de programação e prevenção durante o estágio curricular supervisionado de enfermagem: relato de experiência. Rev univer Vale Rio Verd. Vol. 4. Num. 2. 2016. p. 220-228.

-Rolim, M.D.; Lima, S.M.L.; Barros, D.C.; Andrade, C.L.T. Avaliação do SISVAN na gestão de ações de alimentação e nutrição em Minas Gerais, Brasil. Ciênc. saúde coletiva. Vol. 20. Num. 8. 2015. p. 2359-2369.

-SBP. Sociedade Brasileira de Pediatria. Consenso sobre anemia ferropriva: mais que uma doença, uma urgência médica. Departamento de Nutrologia e Hematologia-hemoterapia. 2018.

-Secretaria de Estado da Saúde do Espírito Santo-SES-ES. Atenção à Saúde da criança. 2017.

-Silva, D.M.; Silva, J.G.V.; Figueiredo, C.A.R. Assistência de Enfermagem em Puericultura: um Estudo Bibliográfico. Revista Saber científico. Vol. 6. Num.1. 2017. p. 48-60.

Published
2021-07-15
How to Cite
Souza, E. N. de, Soares, A., Carvalho, M. A. de, Oliveira, A. E. C. de, & Xavier, B. L. de Q. (2021). Sugar and carbohydrate consumption in infant in the city of João Pessoa-PB. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 14(88), 853-859. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1420
Section
Scientific Articles - Original