Food habits and prevalence of food compulsion episodes in university students of nutrition and letters courses / portuguese In southern brazil

  • Camila Nogueira Oliveira Graduanda em Nutrição pela Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil.
  • Karoline Meireles Sampaio Doutora em Saúde e Comportamento, Professora Adjunta da Faculdade de Nutrição, da Universidade Federal de Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil.
  • Alessandra Doumid Borges Pettro Graduanda em Nutrição pela Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil.
  • Ângela Nunes Moreira Doutora em Biotecnologia pela Universidade Federal de Pelotas. Professora Associada da Faculdade de Nutrição, da Universidade Federal de Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil.
Keywords: Eating Disorders, Food intake, Quality of life, Health

Abstract

The study aimed to verify the habits and the prevalence of binge eating episodes in students of a University of Southern Brazil. Materials and Methods: A cross-sectional, descriptive study with students of courses of Letters/Portuguese and Nutrition, in the period from September to October 2019. Socioeconomic questionnaire was applied, food frequency and the scale of binge eating at regular intervals. The height was referred to and was measured body weight, for determination of nutritional status. Statistical analyzes were performed on the Stata 14.0, with a statistical significance of 5% (p<0,005).Results: The food habits were inadequate in relation to the consumption  of milk, beans, fruits and vegetables and legumes. The prevalence of binge eating in university students was 9.56% of the total sample, being 14.71% in students in the course of Letters/Portuguese and 7.41% in the university students in the course of nutrition. Discussion: The findings of this study differ from those found by other authors, since there was a low prevalence of binge eating in the sample. The inadequacy of food observed is worrying due to impairment of the intake of fiber, vitamins and minerals.Conclusion:Since college students have inadequate eating habits, it is important to encourage healthy habits among university students seeking to minimize the occurrence of eating disorders, as well as monitor the development  of these disorders in order to mitigate their effects.

References

-ABEP. Critério de Classificação Econômica Brasil. Associação Brasileira de Empresas de Pesquisa.2018.

-APA. American Psychiatric Association. Manual Diagnóstico e Estatístico de Transtornos Mentais. DSM-5. 5ªedição. 2013.

-Associação Brasileira para Estudo da Obesidade e da Síndrome Metabólica. Mapa da Obesidade. 2009.

-Brasil. Ministério da Saúde. Guia alimentar para população brasileira. Brasília. 2014.

-Brasil. Ministério da Saúde. Protocolos do Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional SISVAN. Brasília. 2008.

-Feitosa, E.P.S.; Dantas, C.A.O.; Andrade-Wartha, E.R.S.; Marcellini, P.S.; Mendes-Netto, R.S. Hábitos alimentares de estudantes de uma universidade pública no Nordeste, Brasil. Revista Alimentos e Nutrição. Vol. 21. Num. 2. 2010. p. 225-230.

-França, G.V.A. Compulsão alimentar em adultos: um estudo epidemiológico de base populacional em Pelotas-RS. Dissertação de Mestrado em Epidemiologia. Universidade Federal de Pelotas. Pelotas. Rio Grande do Sul. 2010.

-Freitas, S.; Lopes, C.; Coutinho, W.; Appolinario, J. Tradução e adaptação para o português da Escala da Compulsão Alimentar Periódica. Revista Brasileira de Psiquiatria. Vol. 23. Num. 4. 2001. p. 215-220.

-Gormally, J.; Black, S.; Daston, S.; Rardin, D. The assessment of binge eatings everity among obese persons. Addictive Behaviors. Vol. 7. Num. 1. 1982. p. 47-55.

-Guimarães, I.C.T. Estado nutricional, avaliação de transtornos alimentares e autoimagem corporal em universitários do Rio de Janeiro. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. São Paulo. Vol. 12. Num. 70. 2018. p. 196-204.

-Laus, M.F.; Moreira, R.C.M.; Costa, T.M.B. Diferenças na percepção da imagem corporal, no comportamento alimentar e no estado nutricional de universitárias das áreas de saúde e humanas. Revista de Psiquiatria do Rio Grande do Sul. Vol. 31. Num. 3. 2009. p. 192-196.

-Lei nº 12.711, de 29 de agosto de 2012. Dispõe sobre o ingresso nas universidades federais e nas instituições federais de ensino técnico de nível médio e dá outras providências. Diário Oficial República Federativa do Brasil. Brasília. 2012.

-Locattelli, B.M.J.; Diniz, J.S.; Taki, M.S. Prevalência de transtorno de compulsão alimentar em universitárias de diferentes áreas de estudo em uma universidade de Várzea Grande-MT. Mostra de Trabalhos do Curso de Nutrição do Univag. Vol. 2. 2017. p. 21-31.

-Maia, R.G.L.; Fiorio, B.C.; Almeida, J.Z.; Silva, F.R. Estado nutricional e transtornos do comportamento alimentar em estudantes do curso de graduação em Nutrição do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia, Ceará, Brasil. Revista Demetra. Vol. 13. Num. 1. 2018. p. 135-145.

-Marques, I.B.S.; Miranda, A.S.; Santana, R.F.; Dutra, E.V.; Silva, J.M. Padrão alimentar, compulsão alimentar e satisfação com a imagem corporal em universitárias. Revista de Inovação, Tecnologia e Ciências. Vol. 1. Num. 1. 2015. p. 126-137.

-Moreira, D.E.; Pinheiro, M.C.; Carreiro, D.L.; Coutinho, L.T.M.; Almeida, K.T.C.L.; Santos, C.A.; Coutinho, W.L.M.; Ricardo, L.C.P. Transtornos alimentares, percepção da imagem corporal e estado nutricional: estudo comparativo entre estudantes de Nutrição e de Administração. Revista da Associação Brasileira de Nutrição. Vol. 8. Num. 1. 2017. p. 18-25.

-Moreira, M.M.; Costa, D.G.; Santos, V.S.; Carleto, C.T.; Braga, A.M.R.; Carvalho, B.T.; Pedrosa, L.A.K. Avaliação do comportamento alimentar de estudantes da área da saúde de uma universidade pública. Revista Brasileira de Educação e Cultura. Vol. 17. Num. 13. 2018. p. 180-188.

-Passos, T.C.B.M.; Yazigi, L.; Claudino, A.M. Aspectos ideativos no transtorno da compulsão alimentar periódica: estudo com Rorschach. Psico-USF. Vol. 13. Num. 1. 2008. p. 69-74.

-Pinzon, V.; Nogueira, F.C. Epidemiologia, curso e evolução dos transtornos alimentares. Revista de Psiquiatria Clínica. Vol. 31. Num. 4. 2004. p. 158-160.

-Reis, J.A.; Silva Júnior, C.R.R.; Pinho, L. Fatores associados ao risco de transtornos alimentares entre acadêmicos da área da saúde. Revista Gaúcha de Enfermagem. Vol. 35. Num. 2. 2014. p. 73-80.

-Silva, G.A.; Ximenes, R.C.C.; Pinto, T.C.C.; Cintra, J.D.S.; Santos, A.V.; Nascimento, V.S. Consumo de formulações emagrecedoras e risco de transtornos alimentares em universitários de cursos de saúde. Jornal Brasileiro de Psiquiatria. Vol. 68. Num. 4. 2018. p. 239-246.

-Soar, C.; Silva, P.S.; Lira, J.G. Consumo alimentar e atividade física de estudantes universitários da área de saúde. Revista Univap. Vol. 18. Num. 31. 2012. p. 41-47.

-Vitolo, M.R.; Bortolini, G.A.; Horta, R.L. Prevalência de compulsão alimentar entre universitárias de diferentes áreas de estudo. Revista de Psiquiatria do Rio Grande do Sul. Vol. 28. Num. 1. 2006. p. 20-26.

Published
2021-07-15
How to Cite
Oliveira, C. N., Sampaio, K. M., Pettro, A. D. B., & Moreira, Ângela N. (2021). Food habits and prevalence of food compulsion episodes in university students of nutrition and letters courses / portuguese In southern brazil. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 14(88), 843-852. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1418
Section
Scientific Articles - Original

Most read articles by the same author(s)