Influence of the chemical composition of energy drinks in reducing macro and micronutrient absorption

  • Orquidea Vasconcelos dos Santos Universidade Federal do Pará-UFPA, Belém, Pará, Brasil.
  • Douglas Marley Lopes Pinto Graduando em Nutrição pela Universidade Federal do Pará-UFPA, Belém, Pará, Brasil.
  • Stephanie Dias Soares Mestre em Ciência e Tecnologia de Alimentos, Universidade Federal do Pará-UFPA, Belém, Pará, Brasil.
  • Laí­s Ribeiro Corrêa Lisbôa Graduando em Nutrição pela Universidade Federal do Pará-UFPA, Belém, Pará, Brasil.
  • Adriano de Figueiredo Marçal Mestre em Ciência e Tecnologia de Alimentos, Universidade Federal do Pará-UFPA, Belém, Pará, Brasil.
  • Bárbara Elizabeth Teixeira Costa Mestre em Ciência e Tecnologia de Alimentos, Universidade Federal do Amazonas-UFAM, Amazonas, Brasil.
Keywords: Acidity, Erosion, Beverages

Abstract

This research aims to analyze chemical aspects in vitro of the erosive potential for dental structure of energy drinks and its influence on nutrient absorption. The methodological bases used followed the internationally accepted standards for the analysis of hydrogen potential, total titratable acidity, total soluble solids and reducing sugars. The results obtained showed a line of products with high acidity, with averages between 2.89 to 3.55 in hydrogen potential. The levels for total titratable acidity ranged from 0.26 to 0.80 g of citric acid, with some significant differences between the samples. The contents of total soluble solids showed significant differences between all samples. The levels of reducing sugars showed averages that ranged from 26.42 to 131.65 g/L, with significant differences according to the Tukey test for p≤0.05. The data presented are worrisome, as the consequent changes in the dental structure affect the intake of important foods for the maintenance of health, which leads to inadequate micronutrient absorption rates. From these data, we conclude that there is a need for joint interprofessional action, with nutritionists, dentists and inspection bodies active in the continuous observance of food composition, with emphasis on industrialized beverages due to their action on the emergence of demineralization and enamel erosion, and the consequent reduction in the contribution of the consumption of essential regulatory nutrients to good nutrition.

References

-AOAC. Association of Official Analytical Chemists.18nd. Métodos oficiais de análise. Revisão 3, Associação de Químicos Analíticos Oficiais. Washington DC. 2010.

-Catão, M.H.C. V.; Silva, A. D. L.; Oliveira, R. M. Propriedades físico-químicas de preparados sólidos para refrescos e sucos industrializados. Revista da Faculdade de Odontologia. Vol. 18. Num. 1. 2013. p. 12-17.

-Collet, G. O.; Lopes, T.S.; Marubayashi, L.M.; Provenzano, M.G.A.; Fracasso, M.L.C.; Primo, P.P.; Santin, G.C. Systematic and critical literature review relating foods and beverages to dental erosin in children. Revista UNINGÁ. Vol. 55. Num. S3. 2018. p. 12-19.

-Chaturvedi, P.; Bhat, N.; Asawa, K.; Tak, M.; Bapat, S.; Gupta, V.V. Assessment of Tooth Wear Among Glass Factory Workers: WHO 2013 Oral Health Survey. Jornal of Clinical Diagnostic Research. Vol. 9. Num. 8. 2015. p. 63-66.

-Gómez-Miranda, L.M.; Bacardi-Gascon, M.; Meza, N.Y.C.; Cruz, A.J. Consumo de bebidas energéticas, alcohólicas y azucaradas en jóvenes universitarios de la frontera México-USA. Nutr Hosp. Tijuana. Vol. 31. Num. 1. 2015. p. 191-195.

-Oliveira, C.L.; Andrade, F.A.; Fernandes neto, J. A. Influência das propriedades físico-químicas dos iogurtes no desenvolvimento da erosão dental. Archives of health investigation. Vol. 6. Num. 5. 2017. p. 235-39.

-Panza, V.; Coelho, M.; Pietro, P.; Assis, M.; Vasconcelos, F. Consumo alimentar de atletas: reflexões sobre recomendações nutricionais, hábitos alimentares e métodos para avaliação do gasto e consumo energéticos. Revista de Nutrição. Vol. 20. Num. 6. 2007. p. 681-692.

-Pinto, S.C.; Bandeca, M.C.; Silva, C.N.; Cavassim, R.; Borges, A.H.; Sampaio, J.E. Erosive potential of energy drinks on the dentine surface. BMC research notes. Vol. 6. Num. 1. 2013. p. 67-72.

-Santos, O.V.; Soares, S.D.; Vieira, E.L.S.; Lisboa, L.R. C.; Pinto, D. M. L.; Maciel, A. C. C.; Nascimento, F.C A. Consumo excessivo de bebidas potencialmente erosivas: implicações a saúde pública. Brazilian jornal of health review. Vol. 2. Num. 4. 2019. p. 2554-2571.

-Sovik, J.; Skudutyte-rysstad, R.; Tveit, A.; Sandvik, L; Mulic, A. Sour sweets and acidic beverage consumption are risk indicators for dental erosion. Caries Research. Vol. 49. Num. 3. 2015. p. 243-250.

-Ramada, R.; Nacif, M. Avaliação do consumo de bebidas energéticas por estudantes de uma universidade de são Paulo-SP. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. São Paulo. Vol. 13. Num. 77. 2019. p. 151-156.

-Thomson, B.M.; Campbell, B.M.; Cressey, P.; Egan, U.; HOM, B. Energy drink consumption and impact on caffeine risk. Food Additives e Contaminants: Part A. Vol. 31. Num. 9. 2014. p. 1476-1488.

-Uhlen, M.M.; Mulic, A.; Holme, B.; Tveit, A.B.; Stenhagen, K.R. The susceptibility to dental erosion differs among individuals. Caries Research, Vol. 50. Num. 2. 2016. p. 117-123.

Published
2020-11-03
How to Cite
Santos, O. V. dos, Pinto, D. M. L., Soares, S. D., Lisbôa, L. R. C., Marçal, A. de F., & Costa, B. E. T. (2020). Influence of the chemical composition of energy drinks in reducing macro and micronutrient absorption. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 14(87), 624-631. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1334
Section
Scientific Articles - Original