Factors associated with the nutritional status of schoolchildren: demographic, socioeconomic, dietary and physical activity

  • Luana Bernardi Programa de Pós-Graduação Interdisciplinar em Desenvolvimento Comunitário, Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO), Irati, Paraná, Brasil.
  • Mario Umberto Menon Departamento de Matemática, Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO), Irati, Paraná, Brasil.
  • Daiana Novello Programa de Pós-Graduação Interdisciplinar em Desenvolvimento Comunitário, Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO), Irati, Paraná, Brasil.
Keywords: Nutritional Status, Child, Family relationships

Abstract

Introduction: Currently, the process of nutritional transition is verified. Changes in nutritional status have been occurring in children, mainly due to decreased physical activity, as well as increased consumption of foods and beverages with low nutritional content. Objective: To evaluate demographic, socioeconomic, nutritional and physical activity aspects and their relationship with the nutritional status of students. Materials and Methods: Cross-sectional study with 552 students (7 to 9 years old), enrolled in 16 public schools in the urban area. Demographic and socioeconomic data of the family and information regarding the nutritional status, diet and physical activity of the children were evaluated. The nutritional diagnosis was defined by the Body Mass Index for age and gender. Fisher's chi-square and exact tests were used, as well as logistic regression to evaluate the association between the variables. Results: there was a predominance of adequate weight (58.3%), little physical activity (68.1%), good eating habits (79.7%) and good nutrition knowledge (59.8%). Low weight was associated with children with guardians aged> 40 years (OR = 0.09 95% CI: 0.01-0.65). Conclusion: The investigated population has a high prevalence of overweight. Only the highest age group of the guardian showed influence on the low weight state. Thus, other studies need to be performed so that new variables can be identified in the influence of nutritional deviations.

Author Biographies

Luana Bernardi, Programa de Pós-Graduação Interdisciplinar em Desenvolvimento Comunitário, Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO), Irati, Paraná, Brasil.

Professora do Centro Universitário Anhanguera; Graduada em Nutrição, Especialista em Nutrição clí­nica e alimentos funcionais e Mestre em Desenvolvimento Comunitário; Atualmente cursa Doutorado em Saúde e Desenvolvimento da Região Centro Oeste pela Universidade Federal de Mato Grosso do Sul.

Mario Umberto Menon, Departamento de Matemática, Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO), Irati, Paraná, Brasil.

Possui graduação em Matemática pela Universidade Estadual do Centro-Oeste (1986), Mestrado em Estatistica pela Universidade Estadual de Londrina (1995) e Doutorado em Engenharia Florestal pela Universidade Federal do Paraná (2005); Atualmente é professor associado do departamento de matemática da Universidade Estadual do Centro-Oeste; Tem experiência na área de Probabilidade e Estatí­stica, com ênfase em Estatí­stica Aplicada, atuando principalmente nos seguintes temas: estatí­stica, cálculo numérico.

Daiana Novello, Programa de Pós-Graduação Interdisciplinar em Desenvolvimento Comunitário, Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO), Irati, Paraná, Brasil.

Possui Graduação em Nutrição pela Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul - UNIJUí (1999), Especialização em Nutrição Clí­nica pela Universidade Federal do Paraná - UFPR (2002) e Especialização em Docência no Ensino Superior pela Universidade Estadual do Centro-Oeste - UNICENTRO (2004), Mestrado em Ciências Veterinárias pela Universidade Federal do Paraná - UFPR (2005) e Doutorado em Tecnologia de Alimentos pela Universidade Estadual de Campinas - UNICAMP (2011); é docente do Curso de Nutrição da Universidade Estadual do Centro-Oeste - UNICENTRO desde 2000 e docente do Programa de Pós-Graduação Interdisciplinar em Desenvolvimento Comunitário da Universidade Estadual do Centro-Oeste - UNICENTRO desde 2013; Atualmente, é bolsista Produtividade em Pesquisa e Desenvolvimento Tecnológico - Extensão da Fundação Araucária-PR; Possui experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos e Saúde Pública, atuando principalmente com os seguintes temas: nutrição, análise sensorial de alimentos, alimentos funcionais, redução de sódio, reaproveitamento de alimentos e questões interdisciplinares relacionadas à saúde.

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Published
2020-11-03
How to Cite
Bernardi, L., Menon, M. U., & Novello, D. (2020). Factors associated with the nutritional status of schoolchildren: demographic, socioeconomic, dietary and physical activity. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 14(87), 560-570. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1318
Section
Scientific Articles - Original