Nutritional status, quality of life and diseases of working servers of a north mineral federal public institution

  • Evaldo Luiz França Médico do Trabalho e Perito do IFNMG, campus Januária, Minas Gerais, Diretor Fundador da Clí­nica Med Center-Medicina Diagnóstica; Mestrando em Ensino em Saúde pela Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri-UFVJM, Diamantina-MG, Brasil.
  • Lucilene Soares de Miranda Professora Associada IV da Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri - UFVJM-Diamantina, Docente dos Cursos de Graduação de Nutrição, Mestrado Profissional Ensino em Saúde e Residência Multiprofissional em Saúde do Idoso, Brasil.
  • Ivy Scori Cazelli Professora Associada III da Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri - UFVJM-Diamantina, Docente dos Cursos de Graduação de Nutrição, Mestrado Profissional Ensino em Saúde e Residência Multiprofissional em Saúde do Idoso, Brasil.
Keywords: Health Worker, Nutritional profile, Work Diseases

Abstract

Introduction: The quality of life of a worker is linked to his or her lifestyle inside and outside the work environment, which affects health. Objective: To evaluate the nutritional profile, lifestyle and occupational health of workers in a public institution. Methods: Cross-sectional, quantitative and descriptive study from August to November 2018, applying the questionnaire of the Brazilian Association of Research Enterprises (ABEP) 2012, assessed with the Economic Classification Criterion (CCEB), and questionnaire with health variables. tabulated and analyzed in Excel 2013 Software, applied inferential statistics. Results: 68 participants, administrative technician (67.65%) and teacher (32.35%), 53% male, from classes B1 and B2, mixed race with their own residence and college degree. 2.94% smoke and 1.47% drink alcohol. Satisfied with health, leisure, food and weight. They engage in physical activity more than twice a week for health purposes. They consume more than two meals a day, the main lunch at home. 52.94% are eutrophic, 36.77% are overweight, 8.82% have type I obesity and 1.47% type II obesity. 17.65% are hypertensive and 1.47% diabetic. They spend more time sitting and low back pain is prevalent and worsens with work. Musculoskeletal disorders were the most prevalent and most accentuated with the type of work. Conclusion: The group is overweight and low back pain is accentuated with the work performed, requiring ergonomic measures, and the encouragement of physical activity and balanced diet.

Author Biographies

Lucilene Soares de Miranda, Professora Associada IV da Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri - UFVJM-Diamantina, Docente dos Cursos de Graduação de Nutrição, Mestrado Profissional Ensino em Saúde e Residência Multiprofissional em Saúde do Idoso, Brasil.

Professora Associada IV da Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri - UFVJM-Diamantina, Docente dos Cursos de Graduação de Nutrição , Mestrado Profissional Ensino em Saúde e Residência Multiprofissional em Saúde do Idoso.

Ivy Scori Cazelli, Professora Associada III da Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri - UFVJM-Diamantina, Docente dos Cursos de Graduação de Nutrição, Mestrado Profissional Ensino em Saúde e Residência Multiprofissional em Saúde do Idoso, Brasil.

Professora Associada III da Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri - UFVJM, Diamantina, Docente dos Cursos de Graduação de Nutrição, Mestrado Profissional Ensino em Saúde e Residência Multiprofissional em Saúde do Idoso.

References

-Associação Brasileira de Empresas de Pesquisa (ABEP). Critério Brasil. 2012. Disponível em: <http://www.abep.org/criterio-brasil>. Acesso em: 21/08/2019.

-Barel, M.; Louzada, J. C. A.; Monteiro, H. L.; Amaral, S. L. Associação dos fatores de risco para doenças cardiovasculares e qualidade de vida entre servidores da saúde. Rev. Bras. Educ. Fís. Esp. Vol. 24. Num. 2. 2010. p. 293-303.

-Caieiro, T. T. M.; Assis, D. B.; Mininel, V. A.; Rocha, F. L. R.; Hortense, P. Dor osteomuscular: uma comparação entre trabalhadores administrativos e de produção de uma indústria agroavícola. Rev. bras. med. trab. Vol. 17. Num. 1. 2019. p. 30-38.

-Duncan, B. B.; Chor, D.; Aquino, E. M. L.; Bensenor, I. M.; Mill, J. G.; Schmidt, M. I.; Lotufo, P. A.; Vigo, A.; Barreto, S. M. Doenças crônicas não transmissíveis no Brasil: prioridade para enfrentamento e investigação. Revista de Saúde Pública. São Paulo. Vol. 46. supl. 1. 2012. p. 126-134.

-Ganime, J. F.; Almeida da Silva, L.; Robazzi, M. L. C. C.; Valenzuela, S. S.; Faleiro, S.A. O ruído como um dos riscos ocupacionais: uma revisão de literatura. Enferm. Glol. Vol. 19. 2010. p. 1-15.

-Godoy, A. R.; Adami, F. S. Estado nutricional e qualidade de vida em adultos e idosos com depressão. Rev Bras Promoç Saúde. Vol. 32. 2019.7354.

-Gurgel, H. N. Fatores de influência sobre escolhas alimentares de trabalhadores da indústria de alimentos e bebidas do RN. 2019. TCC Graduação em Nutrição Departamento de Nutrição, Universidade Federal do Rio Grande do Norte. Natal. 2019.

-Hashimoto, Y.; Matsudaira, K.; Sawada, S. S.; Gando, Y.; Kawakami, R.; Sloan, R. A.; Kinugawa, C.; Okamoto, T.; Tsukamoto, K.; Miyachi, M.; Naito, H. Association between objectively measured physical activity and body mass index with low back pain: a large-scale cross-sectional study of Japanese men. BMC Public Health. Vol. 18. Num. 1. 2018. p. 341.

-Lima, C. Q. B.; Tavares, D. S.; Maeno, M. Organizadores. Proposta de diretrizes para uma política de reabilitação profissional. Fundacentro. 2013. p. 43.

-Loghmani, A.; Golshiri, P.; Zamani, A.; Kheirmand, M.; Jafari, N. Musculoskeletal symptoms and job satisfaction among office workers: a cross-sectional study from Iran. Acta Med Acad. Vol. 42. Num. 1. 2013. p. 46-54.

-Lopes, A. C. S.; Menezes, M. C.; Araújo, M. L. O ambiente alimentar e o acesso a frutas e hortaliças: “Uma metrópole em perspectiva”. Saúde e Sociedade. Vol. 26. Num. 3. 2017. p. 764-773.

-Matias, M. L.; Longen, W. C. Risco ergonômico e condição de saúde funcional em bancários operadores de caixa. Rev Bras Promoç Saúde. Vol. 31. Num. 1. 2018. p. 1-9.

-Moreira, M. M.; Ikegami, E. M.; Mesquita, I. M. R.; Amaro, E. A.; Pena, V. V.; Meneguci, J.; Garcia, C. A.; Júnior, J. S. V. Impacto da inatividade física nos custos de internações hospitalares para doenças crônicas no Sistema Único de Saúde. Arquivos de Ciências do Esporte. Vol. 5. Num. 1. 2017. p. 16-19.

-Moura, D. C. A.; Greco, R. M.; Paschoalin, H. C.; Portela, L. F.; Arreguy-Sena, C.; Chaoubah, A. Demandas psicológicas e controle do processo de trabalho de servidores de uma universidade pública. Ciência & Saúde Coletiva. Vol. 23. Num. 2. 2018. p. 481-490.

-Pasa, P. Os benefícios na saúde com atividades físicas: uma revisão literária. Biodiversidade. Vol. 16. Num. 1. 2017. p. 121.

-Peng, T.; Pérez, A.; Pettee, G. K. The association among overweight, obesity, and low back pain in U.S. adults: a Cross-Sectional Study of the 2015 National Health Interview Survey. J Manipulative Physiol Ther. Vol. 41. Num. 4. 2018. p. 294-303.

-Policeno, A. C.; Pagliari, P.; Zawadzki, P. Perfil do estilo de vida dos funcionários da UNOESC-Chapecó. Biosaúde. Vol. 15. Num. 2. 2013. p. 44-54.

-Samulski, D. M.; Noce, F. A importância da atividade física para a saúde e qualidade de vida: um estudo entre professores, alunos e funcionários da UFMG. Rev. Bras. de Atividade Física & Saúde. Vol. 5. Num. 1. 2000. p. 5-21.

-Soares, E. F. G.; Pardo, L. S.; Costa, A. A. S. Evidências da interrelação trabalho/ocupação e hipertensão arterial sistêmica: uma revisão integrativa. Rev Bras Promoç Saúde. Vol. 30. Num. 1. 2017. p. 102-109.

-Souza, V. D.; Christinelli, H. C. B.; Costa, M. A. R.; Teston, E. F.; Spigolon, D. N.; Benedetti, G. M. S.; Souza, V. S. Fatores associados ao estresse ocupacional entre trabalhadores de uma instituição ensino de superior. Revista Uningá. Vol. 56. Num. 2. 2019. p. 134-142.

-World Health Organization. Obesity and overweight. 2018. Disponível em: <https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight>. Acesso em: 21/08/2019.

Published
2020-10-18
How to Cite
França, E. L., Miranda, L. S. de, & Cazelli, I. S. (2020). Nutritional status, quality of life and diseases of working servers of a north mineral federal public institution. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 14(86), 411-421. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1286
Section
Scientific Articles - Original