Analysis of body composition in musculation practicers introduced to low carb hypocaloric diet

  • Daniel dos Santos Guimarães Centro Universitário do Maranhão (CEUMA), São Luí­s-MA, Brasil.
  • Erika Ribeiro Garcia Centro Universitário do Maranhão (CEUMA), São Luí­s-MA, Brasil.
  • Alexsandro Ferreira dos Santos Centro Universitário do Maranhão (CEUMA), São Luí­s-MA, Brasil.
Keywords: Diet, Carbohydrate, Caloric restriction, Resistance Training, Body weight

Abstract

Introduction: Diets with caloric and glycemic restriction are efficient in weight loss and improvement of altered markers in overweight or obese individuals. Objective: To analyze body composition in bodybuilders introduced to the low-calorie Low Carb diet. Materials and methods: Retrospective analytical study, carried out at a Nutrition practice in São Luis, Maranhão, Brazil, from August to October 2018. We included men and women over 18 years old, bodybuilding practitioners, under low-calorie low carb diet plan. Anamnesis Sheets and the Fine Shape program were used, which investigated sociodemographic, anthropometric, clinical, body composition and dietary data. Data were tabulated in Microsoft Office Excel® and analyzed using the statistical program SPSS 21.0®. For comparison of numerical variables, the paired t test was used. Results and discussion: Study obtained a sample of 60 participants; predominantly women (85%) aged 31 to 40 years (38.3%), without comorbidities (91.7%), non-smokers (100%) and alcoholics (53.3%). There was a significant change (p <0.05) in body composition and anthropometry; weight reduction (-2.5 kg), BMI (-0.9 kg / m²) fat (-2.5%) and muscle mass increase (+1.2%). Therefore, this study showed weight loss and muscle mass gain through caloric glycid restriction resulting in the improvement of biochemical markers. Conclusion: A diet with caloric glycid restriction combined with weight training was effective in improving the anthropometric parameters and body composition evaluated, a fact that favors the physiological condition, avoiding acute and chronic pathological conditions.

Author Biographies

Daniel dos Santos Guimarães, Centro Universitário do Maranhão (CEUMA), São Luí­s-MA, Brasil.

Nutricionista graduado pela Universidade CEUMA(2018); Atualmente Pós-graduando em Nutrição Clí­nica Funcional e Fitoterapia e em Nutrição Esportiva e Fisiologia do Exercí­cio pelo Instituto Nutrir. Tem experiência também na área de Modulação Intestinal.

Erika Ribeiro Garcia, Centro Universitário do Maranhão (CEUMA), São Luí­s-MA, Brasil.

Graduanda em Nutrição pela Universidade Ceuma(2019); Fez parte do projeto de extensão na comunidade Jaracaty, envolvendo a Nutrição da infância à terceira idade; Fez parte do núcleo de pesquisa em Nutrição e Alimentação pela Universidade Ceuma: Avaliação Nutricional e educação nutricional para cuidadores de crianças com microcefalia.

Alexsandro Ferreira dos Santos, Centro Universitário do Maranhão (CEUMA), São Luí­s-MA, Brasil.

Nutricionista graduado pela Universidade CEUMA; Atualmente Doutorando em Ciências da Saúde pela Universidade Federal do Maranhão (UFMA), Mestre em Saúde do Adulto e da Criança pela mesma universidade, Especialista em Nutrição Clí­nica com ênfase em Terapia Nutricional pelo instituto GANEP (SP), Professor Assistente Ní­vel II do Curso de Nutrição da Faculdade Santa Terezinha - CEST, ministrando as disciplinas de Dietoterapia II e Imunologia, atuou como supervisor de estágio em Nutrição Clí­nica no Hospital do Câncer Aldenora Bello (2012 a 2016); É também docente do Curso de Nutrição da Universidade CEUMA, ministrando as disciplinas de Fisiopatologia da Nutrição e Dietoterapia I e II, Práticas Nutricionais, Antropologia da Alimentação e Trabalho de Conclusão de Curso I e II; Membro do Grupo de Pesquisa em Alimentação e Nutrição - Universidade CEUMA/CNPq; Revisor da Revista Cientí­fica Publicatio CEST; Tem experiência nos temas: Consumo Alimentar, Nutrição em Oncologia,Sí­ndrome Metabólica, Pacientes Crí­ticos, Obesidade e Dietoterapia na Hipertensão Arterial; Autor do Livro - Câncer e Desnutrição: Fatores associados à internação e morte.

References

-Aguirre, N. B. Respostas neuromusculares agudas ao treinamento de força máxima e rápida em homens idosos. TCC de Graduação. Curso de Educação Física, Departamento de Educação Física. Universidade Federal de Santa Catarina. Florianópolis. 2019.

-Bazzano, L.A.; Hu, T.; Reynolds, K.; Yao, G.; Bunol, C.; Liu, Y.; Chen, C.S.; Klag, M.J.; Whelton, P.K.; Ele, J. Effects of Low-Carbohydrate and Low-Fat Diets: A Randomized Trial. Annals of Internal Medicine. Vol. 161. Num. 5. p. 309-318. 2014.

-Boden, G.; Sargrad, K.; Homko, C.; Mozzoli, M.; Stein, T.P. Effect of a Low-Carbohydrate Diet on Appetite, Blood Glucose Levels, and Insulin Resistance in Obese Patients with Type 2 Diabetes. Annals of Internal Medicine. Vol. 142. Num. 6. p. 403-411.2005.

-Bryner, R.W.; Ullrich, I.H.; Sauers, J.; Donley, D.; Hornsby, L.; Kolar, H.; Yeater, R. Effects of Resistance vs. Aerobic Training Combined With an 800 Calorie Liquid Diet on Lean Body Mass and Resting Metabolic Rate. Journal of the American College ofNutrition. Vol. 18. Num. 2. p. 115-121. 1999.

-Chagas, B.L.F. Efeitos da redução de carboidratos da dieta associada a exercício físico em um programa de perda de peso. Programa de Pós Graduação em Educação Física. Dissertação de Mestrado. Universidade Federal de Sergipe. Sergipe. 2016.

-Gardner, C. D.; Trepanowski, J.F.; Del Gobbo, L.C.; Hauser, M.E.; Rigdon, J.; Ioannidis, J.P.A.; Desai, M.; King, A.C. Effect of Low-Fat .vs Low-Carbohydrate Diet on 12-Month Weight Loss in Overweight Adults and the Association With Genotype Pattern or Insulin Secretion. Jama. Vol. 319. Num. 7. p. 667-679. 2018.

-Gepner, Y,; Shelef, I.; Komy, O.; Cohen, N.; Schwarzfuchs, D.; Bril, N.; Rein, M.; Serfaty, D.; Kenigsbuch, S.; Zelicha, H.; Meir, A.Y.; Tene, L.; Bilitzky, A.; Tsaban, G.; Chassidim, Y.; Sarusy, B.; Ceglarek, U.; Thiery, J.; Stumvoll, M.; Blüher, M.; Stampfer, M.J.; Rudich, A.; Shai, I. The beneficial effects of Mediterranean diet over low-fat diet may be mediated by decreasing hepatic fat content. Journal of Hepatology. Vol. 71. Num. 2. p. 379-388. 2019.

-Hall, K.D.;Bemis,T.; Brychta, R.; Chen, K.Y.; Courville, A.;Crayner, E.J.; Goodwin, S.; Guo, J.; Howard, L.; Knuth, N.D.;Miller, B.V.; Prado, C.M.; Siervo, M.; Skarulis, M.C.; Walter, M.; Walter, P.J.; Yannai, L.Calorie for Calorie, Dietary Fat Restriction Results in More Body Fat Loss than Carbohydrate Restriction in People with Obesity. Cell metabolism. Vol. 22. Num. 3. p. 427-436. 2015.

-Heymsfield, S. B.; Wadden,T.A. Mechanisms, pathophysiology, and management of obesity. New England Journal of Medicine. p. 1490-1492. 2017.

-Hopkins, M.; Finlayson, G.; Duarte, C.; Whybrow, S.; Ritz, P.; Horgan, G.W.; Blundell, J.E.; Stubbs, R.J. Modelling the associations between fat-free mass, resting metabolic rate and energy intake in the context of total energy balance. International Journal of Obesity, Derby. Vol. 40. Num. 2. p. 312-318. 2015.

-Oncken, L.; Fial, L. Diretrizes brasileiras de obesidade 2016. ABESO. São Paulo.2016. Disponível em: http://www.abeso.org.br/uploads/downloads/92/57fccc403e5da.pdf. Acesso em: 26/04/2018.

-Quintslr, M.M.M.; Vasconcelos, A.B. Pesquisa de orçamentos familiares 2008-2009. ABESO, Rio de Janeiro. 2010. Disponível em: http://www.abeso.org.br/uploads/downloads/71/553a23f27da68.pdf. Acesso em: 26/04/2018.

-Romanovitch, R. M.; Machado, F.; Filho, J.S.; Bassan, J.C. Ingestão de macro e micronutrientes de praticantes de musculação de ambos os sexos. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 9. Num. 49. p. 91-99. 2015.

-Silva Júnior, R.; Abreu, W.C.; Silva, R. F. Composição corporal, consumo alimentar e hidratação de praticantes de musculação. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 11. Num. 68. p. 936-946. 2017. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/932/710>.

-Silva, B.E. Efeitos de um programa de musculação de oito semanas na força e na composição corporal de praticantes iniciantes. TCC Graduação Curso de Educação Física. Departamento Acadêmico de Educação Física. Universidade Tecnológica Federal do Paraná.Curitiba. 2015.

-Slater, G.J.; Sygo,J.; Jorgensen, M. Sprinting. Dietary Approaches to Optimize Training Adaptation and Performance. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. Sippy Downs. Vol. 29. Num. 2. p. 85-94. 2019.

-Toias, D.K.; Chen, M.; Manson, J.E.; Luwig, D.S.; Willet, W.; Hu, F.B. Effect of low-fat diet interventions versus other diet interventions on long-term weight change in adults: a systematic review and meta-analysis. The Lancet Diabetes & Endocrinology. Vol. 3. Num. 12. p. 968-979. 2015.

-Vargas, A. J.; Pessoa, L. S.; Rosa, R.L. Jejum intermitente e dieta Low Carb na composição corporal e no comportamento alimentar de mulheres praticantes de atividade física. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 12. Num. 72. p. 483-490. 2018.

Published
2020-10-17
How to Cite
Guimarães, D. dos S., Garcia, E. R., & Santos, A. F. dos. (2020). Analysis of body composition in musculation practicers introduced to low carb hypocaloric diet. Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss, 14(85), 161-169. Retrieved from https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1201
Section
Scientific Articles - Original