Analysis of the level of overweight and obesity in elementary school students
Abstract
Introduction: orange juice extract is known, but its benefits are still little discussed in the scientific environment, however, it is believed that there is a reduction of abdominal fat with its use. Objective: To review the literary findings on the effects of phytochemical compounds of red orange, especially Morosil, on the reduction of abdominal fat. Materials and methods: it is an integrative review carried out from January to June 2018. Results: 22 articles were found and 7 were included in the inclusion criteria. Two are favorable to the use of the extract of orange juice to reduce abdominal fat, while others believe that the use of this compound does not alter anthropometric data. Discussion: The articles found differed from a unique point of view. Some have shown the ineffectiveness of the compound for this purpose and others have shown that the compound is capable of decreasing measurements. Conclusion: The use of orange juice extract is still controversial, but most national and international studies believe that there is no significant effect on the reduction of abdominal fat. Nevertheless, it is necessary to elaborate studies with better methodological aggregates to conclude emphatically the studied effects.
References
-Azzini, E.; Venneria, E.; Ciarapica, D.; Foddai, M. S.; Intorre, F.; Zaccaria, M.; Maiani, F.; Palomba, L.; Barnaba, L.; Tubili, C.; Maiani, G.; Polito, A. Effect of red orange juice consumption on body composition and nutritional status in overweight/obese female: A pilot study. Oxidative medicine and cellular longevity. Londres. Vol. 2017. p. 1-9. 2017.
-Bertolotti, L. O. Estudo comparativo dos efeitos da terapia combinada ultrassom + corrente Aussie e extrato seco de laranja vermelha na redução de gordura abdominal. TCC Biomedicina. Universidade São Francisco. 2016.
-Bonifácio, N.P.; César, T.B. Influência da ingestão crônica do suco de laranja na pressão arterial e na composição corporal. Revista Brasileira de Hipertensão. Vol. 16. Num. 2. p. 76-81. 2009.
-Cardile, V.; Graziano, A.C.E.; Venditti, A. Clinical evaluation of Moro (Citrus sinensis (L.) Osbeck) orange juice supplementation for the weight management.Natural product research. Inglaterra. Vol. 29. Num. 23. p. 2256-2260. 2015.
-César, T.B.; Rodrigues, L.U.; Araújo, M.S.P.; Aptekmann, N.P. Suco de laranja reduz o colesterol em indivíduos normolipidêmicos.Revista de Nutrição. Campinas. Vol. 23. Num. 5. p. 779-789. 2010.
-Dourado, G.K.Z.S.; Cesar, T.B. Investigation of cytokines, oxidative stress, metabolic, and inflammatory biomarkers after orange juice consumption by normal and overweight subjects.Food & nutrition research. Vol. 59. Num. 1. p. 28147. 2015.
-Garcia, A.C.D.B.; Bonifacio, N.P.; Vendramine, R.C.; César, T.B. Influência do consumo de suco de laranja nos lípides sangüíneos e na composição corporal de homens normais e com dislipidemia. Nutrire (online): Revista da Sociedade Brasileira de Alimentação e Nutrição. São Paulo. Vol. 33. Num. 2. p. 1-11. 2008.
-Guyton, A.C. Tratado de Fisiologia Médica: Editora Guanabara Koogan.8ª edição. Rio de Janeiro.2003.
-Kurowska, E.M.; Manthey, J.A. Hypolipidemic effects and absorption of citrus polymethoxylated flavones in hamsters with diet-induced hypercholesterolemia.Journal of agricultural and food chemistry. Washington. Vol. 52. Num. 10. p. 2879-2886. 2004.
-Lima, C.G.; Basile, L.G.; Silveira, J.Q.; César, T.B. Ingestão regular do suco de laranja vermelha reduz pressão arterial de adultos. Journal of Health Science Institute. São Paulo. Vol. 30. Num. 1. p. 59-63. 2012.
-Manjate, D.A.; Nasser, A.L.M.; César, T.B. Influência da ingestão do suco de laranja sobre o estado nutricional e dietético em pacientes com hepatite c crônica. Brazilian Journal of Food & Nutrition/Alimentos e Nutrição. São Paulo. Vol. 24. Num. 1.p. 1-5. 2013.
-Nasser, A.L.M.; Dourado, G.K.; Manjate, D.A.; Carlos, I.Z.; Cesar, T.B. Avaliação do estresse oxidativo no sangue de consumidores habituais de suco de laranja. Revista de Ciências Farmacêuticas Básica e Aplicada. São Carlos. Vol. 32. Num. 2. p. 275-279. 2011.
-Ribeiro, C.; Dourado, G.; Cesar, T. Orange juice allied to a reduced-calorie diet results in weight loss and ameliorates obesity-related biomarkers: A randomized controlled trial. Nutrition. Vol. 38. p. 13-19. 2017.
-Riso, P.; Visioli, F.; Gardana, C.; Grande, S.; Brusamolino, A.; Galvano, F.; Galvano, G.; Porrini, M. Effects of blood orange juice intake on antioxidant bioavailability and on different markers related to oxidative stress.Journal of Agricultural and Food Chemistry. Washington. Vol. 53. Num. 4. p. 941-947. 2005.
-Rodrigues, F.C. Efeito da naringenina, bixina, leites de vaca e cabra e extrato hidrossolúvel de soja sobre o metabolismo lipídico de coelhos. Dissertação de Mestrado. Universidade Federal de Viçosa-MG. 2003.
-Rodrigues, B.A. Efeitos das antocianinas, ácidos hidroxinâmicos e vitamina C sobre a biometria, composição corporal e qualidade óssea de ratos Wistar. Dissertação de Mestrado. Universidade Estadual Júlio de Mesquitta Filho. campus de Jabuticabal. 2016.
-Salamone, F.; Volti, G.L.; Titta, L.; Puzzo, L.; Barbagallo, I.; Delia, F.L.; Zelber-Sagi, S.; Malaguarnera, M.; Pelicci, P.G.; Giorgio, M.; Galvano, F. Moro orange juice prevents fatty liver in mice.World journal of gastroenterology: WJG. Califórnia. Vol. 18. Num. 29. p. 3862. 2012.
-Sociedade Brasileira de Cardiologia. V Diretrizes Brasileiras de Hipertensão Arterial, 2006. Disponível em: http://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/v _ diretrizes _ brasileira _ hipertensao _ arterial _ 2006.pdf.
-Souza, M.T.; Silva, M.D.; Carvalho, R. Revisão integrativa: o que é e como fazer. Einstein. Vol. 8. Num. 1. p. 102-6. 2010.
-Titta, L.; Trinei, M.; Stendardo, M.; Petroni, K.; Tonelli, C.; Riso, P.; Porrini, M.; Minucci, S.; Pelicci, P.P.; Rapisarda, P.; Recupero, G.R.; Giorgio, M. Blood orange juice inhibits fat accumulation in mice.International Journal of Obesity. Vol. 34. Num. 3. p. 578. 2010.
-Tsuda, T.; Ueno, Y.; Yoshikawa, T.; Kojo, H.; Osawa, T. Microarray profiling of gene expression in human adipocytes in response to anthocyanins. Biochemical Pharmacology. Kansas. Vol. 71. N. 8. p. 1184-1197. 2006.
-Ursi, E.S.; Galvão, C.M. Prevenção de lesões de pele no perioperatório: revisão integrativa da literatura. Revista Latino-Americana de Enfermagem. Ribeirão Preto. Vol. 14. Num. 1. p. 124-131. 2006.
Copyright (c) 2020 Ilane Cristina da Silva, Bartolomeu Fagundes de Lima Filho
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).